Κιρσοκήλη και νόσος περονί – Πότε είναι σημαντικό το χειρουργείο στις παθήσεις αυτές

Η κιρσοκήλη είναι μία πάθηση που επιφέρει μεγάλη διάταση των φλεβών των όρχεων. Η κλινική εμφάνισή του είναι περίπου η ίδια όπως οι κιρσοί στα πόδια. Η πάθηση έχει μία τάση να εμφανίζεται στον αριστερό όρχι.

Συμπτώματα κιρσοκήλης
Ένας ήπιος πόνος και η αίσθηση βάρους στον όρχι είναι τα αρχικά συμπτώματα που θα κάνουν κάποιον να ανησυχήσει. Επίσης, μπορεί να εμποδίζεται η ομαλή ανάπτυξη του όρχι και τελικά όλη η κατάσταση να επηρεάζει μέχρι και το σπέρμα.

Διάγνωση και θεραπεία
Η διάγνωση της κιρσοκήλης συνήθως γίνεται τυχαία, καθώς τα παραπάνω συμπτώματα μπορεί να μην παρακινήσουν κάποιον να επισκεφθεί ανδρολόγο γι’ αυτόν τον λόγο. Όταν ο γιατρός ψηλαφήσει τον όρχι, είναι σαν να υπάρχει μία μαλακή μάζα εντός του όρχεως.

Η κιρσοκήλη επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την γονιμότητα, όπως αποδεικνύεται από τα ποσοστά ανδρών. Αυτό έχει προκύψει από τους ίδιους τους ασθενείς που το παρατηρούν και από το γεγονός ότι μετά την επέμβαση, το σπέρμα βελτιώνεται κατά πολύ.

Η θεραπεία της κιρσοκήλης είναι μόνο χειρουργική (μικροχειρουργική) με πολύ καλά αποτελέσματα.

Νόσος περονί
Νόσος περονί είναι η κάμψη του πέους όταν βρίσκεται σε στύση που μπορεί σε βαριές περιπτώσεις να φτάσει μέχρι την ολική μυϊκή χαλάρωση. Η αιτιολογία για την οποία συμβαίνει αυτό δεν είναι σίγουρη. Παράγοντες που έχουν ωστόσο ενοχοποιηθεί είναι διάφοροι μικροτραυματισμοί στην επαφή, μικρόβια, φλεγμονές μέχρι και αυτοάνοσα νοσήματα. Σπανίως είναι παρενέργεια φαρμάκων.

Τα συμπτώματα που παρατηρεί ένας ασθενής με νόσο περονί είναι η κάμψη του πέους, ο πόνος κατά τη στύση και η στυτική δυσλειτουργία.

Θεραπεία
Η φαρμακευτική αγωγή από το στόμα είναι μία θεραπεία που προτείνεται στην οξεία φάση της νόσου, όταν δηλαδή στην συνουσία υπάρχει έντονος πόνος και οι ασθενείς δεν θέλουν να προχωρήσουν σε χειρουργική θεραπεία.

Οι ενδοπεϊκές ενέσεις είναι μία σύγχρονη θεραπεία που την προτείνουν πολλοί ανδρολόγοι.

Τέλος, η χειρουργική θεραπεία σε μεγάλου βαθμού κάμψη και εφόσον η νόσος έχει απόλυτα σταθεροποιηθεί, είναι θεραπεία εκλογής.

Ο γιατρός που προσφέρει διάγνωση και θεραπεία στην νόσο περονί και τη κιρσοκήλη είναι ο ουρολόγος ανδρολόγος. Βρείτε έναν από τους καλύτερους ανδρολόγους στην Αθήνα.

Androclinic

Ανδρολογική Κλινική

androclinic.gr