Mayoclinic: Πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου του μαστού

Η χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης του καρκίνου του μαστού αποτελεί βασικό στοιχείο της θεραπείας του καρκίνου του μαστού. Η χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης του καρκίνου του μαστού μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνη της ή σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες, όπως η χημειοθεραπεία, η ορμονοθεραπεία, η στοχευμένη θεραπεία και η ακτινοθεραπεία.

Επίσης η χειρουργική αφαίρεση στα τα άτομα με πολύ υψηλό κίνδυνο καρκίνου του μαστού, η χειρουργική επέμβαση καρκίνου του μαστού μπορεί να είναι μια ορθή προληπτική επιλογή για τη μείωση του κινδύνου μελλοντικού καρκίνου του μαστού.

Η χειρουργική επέμβαση καρκίνου του μαστού περιλαμβάνει διαφορετικές διαδικασίες, όπως:

  • Χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση ολόκληρου του μαστού (μαστεκτομή)
  • Χειρουργική για να αφαιρέσετε ένα τμήμα του ιστού του μαστού (lumpectomy)
  • Χειρουργική επέμβαση για την απομάκρυνση κοντινών λεμφαδένων
  • Χειρουργική επέμβαση για ανακατασκευή μαστού μετά από μαστεκτομή

Ποια από αυτές τις διαδικασίες καρκίνου του μαστού είναι καλύτερη για την κάθε περίπτωση ασθενούς εξαρτάται από το μέγεθος και το στάδιο του καρκίνου, τις άλλες θεραπευτικές επιλογές, τους στόχους και τις προτιμήσεις.
Ο στόχος της επέμβασης καρκίνου του μαστού είναι να αφαιρέθούν τα καρκινικά κύτταρα από το στήθος. Για όσους επιλέγουν την ανακατασκευή του μαστού, μπορεί να γίνει μια διαδικασία για τοποθέτηση εμφυτευμάτων στήθους ή για ανακατασκευή μαστού από τον ιστό σας (χειρουργική επέμβαση κλαπέτου) ταυτόχρονα ή σε μεταγενέστερη επέμβαση.

Τα άτομα με υψηλό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού που βασίζονται σε ισχυρό οικογενειακό ιστορικό της νόσου, ορισμένα μη καρκινικά αποτελέσματα βιοψίας μαστού ή γονιδιακή μετάλλαξη μπορεί να θεωρούν προληπτική (προφυλακτική) μαστεκτομή.

Ο μη επεμβατικός καρκίνος του μαστού. Τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με καρκίνωμα (DCIS) μπορεί να υποβληθούν σε λαμπροκερώση, η οποία μπορεί να ακολουθηθεί από ακτινοθεραπεία, αν και η μαστεκτομή με ή χωρίς ανασύσταση του μαστού μπορεί επίσης να είναι μια επιλογή.

Πρόωρη εμφάνιση καρκίνου του μαστού. Οι μικρές μορφές καρκίνου του μαστού μπορούν να αντιμετωπιστούν με λαμπροκερωση  ή μαστεκτομή με ή χωρίς ανακατασκευή μαστού ακολουθούμενη από ακτινοβολία και μερικές φορές χημειοθεραπεία, ορμονοθεραπεία ή στοχοθετημένη θεραπεία.

Επιπλέον ανάλογη θεραπεία έχουν και οι μεγαλύτεροι καρκίνοι, οι οποίοι μπορούν να θεραπευτούν με μαστεκτομή, αν και μερικές φορές χημειοθεραπεία, ορμονοθεραπεία ή στοχευμένη θεραπεία χρησιμοποιείται πριν από τη χειρουργική επέμβαση για να καταστεί δυνατή η εκτέλεση μίας λαμπροκερώσεως. Επιπρόσθετη θεραπεία με ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία, ορμονοθεραπεία ή στοχοθετημένη θεραπεία μπορεί να συνιστάται.
Τέλος οι τοπικά προχωρημένοι καρκίνοι του μαστού που είναι πολύ μεγάλοι ή έχουν εξαπλωθεί σε διάφορους λεμφαδένες συχνά αντιμετωπίζονται αρχικά με χημειοθεραπεία, ορμονοθεραπεία ή στοχοθετημένη θεραπεία για να συρρικνωθεί ο όγκος και να καταστεί η χειρουργική επέμβαση πιο επιτυχημένη. Αυτοί οι καρκίνοι μπορούν να απομακρυνθούν χρησιμοποιώντας μαστεκτομή ή λαμπροκερώση, ακολουθούμενη από ακτινοθεραπεία.
Πηγή: Mayoclinic.org