Ο καρκίνος της μήτρας …τι είναι και πως αντιμετωπίζεται;

Είναι ένας καρκινικός όγκος στη μήτρα. Οι περισσότερες γυναίκες πλήττονται από τον καρκίνο αυτό στην επένδυση της μήτρας (ενδομήτριο), αλλά όγκοι μπορούν να εμφανιστούν και στους μύες.

Σχεδόν 50.000 γυναίκες στις Η.Π.Α. περνούν αυτό τον τύπο καρκίνου κάθε χρόνο. Αν έχετε περάσει από την εμμηνόπαυση, οι πιθανότητές σας είναι υψηλότερες.

Τα γονίδιά

τα γονίδια μπορούν να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο στο κατά πόσο είναι πιθανό να εμφανίσετε καρκίνο της μήτρας. Για παράδειγμα, το σύνδρομο Lynch είναι μια γενετική διαταραχή που σας κάνει να έχετε περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσετε ορισμένα είδη καρκίνου και οι γυναίκες με αυτό έχουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να έχουν καρκίνο της μήτρας. Αλλά το πρόβλημα του γονιδίου δεν σημαίνει ότι θα το εμφανίσετε υποχρεωτικά, σημαίνει απλά ότι εσείς και ο γιατρός σας θα πρέπει να παρακολουθήσετε τα σημάδια ώστε να μπορείτε να το προλάβετε και να το αντιμετωπίσετε νωρίτερα.

Πρώιμα Σημεία

Εάν δεν έχετε περάσει από την εμμηνόπαυση και έχετε αιμορραγία ή κηλίδες, μια κόκκινη, ροζ ή λευκή απόρριψη μεταξύ των περιόδων, επισκεφτείτε το γιατρό σας. Το ίδιο ισχύει και αν έχετε περάσει από την εμμηνόπαυση και έχετε αυτά τα ίδια συμπτώματα οποιαδήποτε στιγμή. Η αιμορραγία μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου της μήτρας, αλλά είναι επίσης ένα σύμπτωμα μερικών άλλων ιατρικών προβλημάτων. Μπορεί να είναι φυσιολογικό για ορισμένες γυναίκες. Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε τι συμβαίνει.

Πώς γίνεται η διάγνωση

Μπορεί να γίνει με υπερηχογράφημα, έτσι ώστε ο γιατρός σας να μπορεί να δει μέσα στη μήτρα σας και μπορεί να στείλει ένα μικροσκοπικό τηλεσκόπιο μέσα από τον κόλπο σας για να το κοιτάξετε πιο προσεκτικά. Αλλά μια βιοψία είναι ο καλύτερος τρόπος να γνωρίζετε εάν είναι καρκίνος: Ο γιατρός σας θα πάρει μια μικρή ποσότητα ιστού από την επένδυση και θα ψάξει για τα καρκινικά κύτταρα κάτω από το μικροσκόπιο.

Χειρουργική επέμβαση

Ο γιατρός σας πιθανότατα θα συστήσει τη λήψη της μήτρας σας. Αυτό μπορεί μερικές φορές να γίνει μόνο με λίγες μικροσκοπικές περικοπές στην κοιλιά σας (η μήτρα σας αφαιρείται έπειτα από τον κόλπο σας). Η διαδικασία ονομάζεται υστερεκτομή ενώ κατά τη διαδικασία αυτή συνήθως και οι ωοθήκες και οι σάλπιγγες αφαιρούνται. Εάν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί, ο γιατρός σας μπορεί επίσης να βγάλει και τους κοντινούς λεμφαδένες.

Η σεξουαλική σας ζωή

Οι παρενέργειες της θεραπείας του καρκίνου της μήτρας μπορούν να αλλάξουν τη σεξουαλική σας ζωή. Κολπική ξηρότητα ή αλλαγές στη διάθεση από την ορμονοθεραπεία μπορεί να κάνει το σεξ οδυνηρό ή να περιορίσει την επιθυμία σας. Εάν έχετε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση τόσο των ωοθηκών σας όσο και της μήτρας, ίσως έχετε τα ίδια προβλήματα. Αλλά τα λιπαντικά μπορούν να βοηθήσουν στην ξηρότητα και μερικές γυναίκες λένε ότι η σεξουαλική τους ζωή βελτιώνεται πραγματικά μετά την εγχείρηση επειδή έχουν λιγότερους πόνους και άλλα συμπτώματα.

Εγκυμοσύνη

Ενώ οι περισσότερες γυναίκες που πάσχουν από καρκίνο της μήτρας έχουν περάσει από την εμμηνόπαυση, οι νεώτερες γυναίκες μπορούν επίσης να την αποκτήσουν. Εάν ελπίζετε να κάνετε παιδιά, μιλήστε στο γιατρό σας σχετικά με τις επιλογές σας, όπως η αποθήκευση αυγών, προτού ξεκινήσετε τη θεραπεία – η χειρουργική επέμβαση, η ακτινοβολία και οι ορμόνες μπορούν να επηρεάσουν τη γονιμότητά σας.

Μπορείτε να το αποτρέψετε;

Κάνετε τακτικές γυναικολογικές εξετάσεις ώστε ο γιατρός σας να εντοπίσει έγκαιρα τυχόν σημάδια καρκίνου. Η ηλικία, τα γονίδια και το οικογενειακό ιστορικό σας μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου της μήτρας, αλλά μπορείτε να κάνετε κάποια πράγματα για να την αποτρέψετε, όπως η παραμονή σε υγιές βάρος και η άσκηση. Και εάν έχετε διαβήτη ή υψηλή αρτηριακή πίεση, συνεργαστείτε με το γιατρό σας για να τον ελέγξετε.

Πηγή: www.webmd.com