ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ: Το 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο – Οι μεγάλες δυνατότητες της περιοχής

Η πιο καυτή εκδήλωση του 1ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου Καλαβρύτων το ήταν αυτή του Αγροτικού και Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού για το μέλλον της Ελληνικής Φέτας.
Η συζήτηση διεξήχθη στο φόντο των ανακοινώσεων που έγιναν κατά την εναρκτήρια τοποθέτηση της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Ολυμπίας Τελιγιορίδου για αύξηση των ελέγχων για τις «ελληνοποιήσεις» γάλακτος, γαλακτοφόρων ζώων και γαλακτοκομικών καθώς και τα νέα μέτρα πιστοποίησης ποιότητας και προέλευσης.
>Αυστηρό ποιοτικό έλεγχο στην εγχώρια παραγωγή φέτας και ιδιαίτερα για τη «Φέτα ΠΟΠ», προκειμένου να μπει επιτέλους ένα φρένο στην πτώση της τιμής και να σταματήσουν τα ‘λουκέτα’ στις συνεταιριστικές αλλά και ιδιωτικές μονάδες μεταποίησης και παραγωγής γαλακτοκομικών, ζήτησε ο Παύλος Σατολιάς, πρόεδρος του ΑΓΣ Καλαβρύτων και της «ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ».
Παράλληλα τόνισε ότι η Πολιτεία δεν έχει εξαντλήσει τα περιθώρια αγοράς της αδιάθετης παραγωγής σε γάλα και φέτα από το κράτος και διάθεσή της στα λαϊκά στρώματα μέσω των προγραμμάτων ΤΕΒΑ.
>«Αν δεν πάρουμε μέτρα και δεν πιστοποιηθεί το εξαγόμενο προϊόν, δεν θα καταφέρουμε να προστατεύσουμε τον Ελληνα κτηνοτρόφο. Η Ευρώπη δεν έχει αιγοπρόβειο γάλα, εμείς είμαστε αυτοί που έχουμε, εμείς πρέπει να το στηρίξουμε» ανέφερε ο Θανάσης Παπαδόπουλος, γενικός διευθυντής του ΑΓΣ Καλαβρύτων.
Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στις νέες επενδύσεις του Συνεταιρισμού που έχουν ως στόχο να βελτιωθεί ο ρυθμός απορρόφησης της ντόπια παραγωγής γάλακτος και να εξασφαλιστεί η διάθεση ποιοτικά επεξεργασμένων ζωοτροφών στους κτηνοτρόφους.
>Στη δική του παρέμβαση ο ιδιοκτήτης Τυροκομείου Παναγιώτης Μηλιτσόπουλος τόνισε ότι «τα τελευταία χρόνια έχουν παρουσιαστεί σημαντικά προβλήματα και στον ιδιωτικό κλάδο, λόγω «της νόθευσης της εγχώριας ζήτησης με ανεξέλεγκτες εισαγωγές λευκών τυριών και την ελληνοποίηση γαλακτοκομικών, με αποτέλεσμα το ντόπιο γάλα και ολόκληρη η φυσιογνωμία της κτηνοτροφικής παραγωγής μας να έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα».