Δεν πείθει ο Μακρόν: Έξι στους δέκα έχουν αρνητική γνώμη για τα όσα έχει κάνει

Αρνητική γνώμη για τα έως τώρα πεπραγμένα της προεδρίας Μακρόν έχει το 60% των Γάλλων 16 μήνες αφότου ανέλαβε τα ηνία της χώρας.

Σύμφωνα με σφυγμομέτρηση του Kantar Sofres για λογαριασμό των LCI, RTL και Le Figaro λιγότεροι από ένας στους πέντε ερωτηθέντες (19%) έχουν θετικοί γνώμη, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό απάντησε ΔΞ/ΔΑ.

Για το 55% η μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας είναι η συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης, ενώ τέσσερις στους δέκα θεωρούν μέγιστο ζήτημα την ανεργία και την μείωση των φόρων (39%).

Ο επικεφαλής του κόμματος LREM του Εμανουέλ Μακρόν, Κριστόφ Καστανέρ, παραδέχθηκε ότι τα νούμερα είναι «κακά» και «αντανακλούν την ανυπομονησία, τις προσδοκίες και τις απαιτήσεις του λαού».

Η δημοτικότητα του Μακρόν, που είχε εξασφαλίσει το 66% στις προεδρικές εκλογές του Μαϊου του 2017, έχει πάρει την κατιούσα στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, καθώς πολλοί θεωρούν ότι οι μεταρρυθμίσεις του στα εργασιακά ωφελούν περισσότερο τις επιχειρήσεις και τους πλούσιους. Προκειμένου να κατευνάσει τις αντιδράσεις ο Γάλλος πρόεδρος παρουσίασε την περασμένη Πέμμπτη ένα σχέδιο ύψους οκτώ δισ ευρώ για την καταπολέμηση της φτώχειας.

Στενά τα περιθώρια ελιγμών για τον Μακρόν

Ωστόσο, λόγω της αναιμικής πορείας της οικονομίας που ανάγκασε την κυβέρνηση να αναθεωρήσει την περασμένη εβδομάδα προς τα κάτω τις προβλέψεις της για τους ρυθμούς ανάπτυξης και να αυξήσει τις αντίστοιχες για το χρέος και το έλλειμμα, τα  περιθώρια ελιγμών είναι πολύ μικρά για τον Μακρόν.

«Ο γαλλικός λαός νομίζει ενίοτε ότι μ’ ένα μαγικό ραβδί ή με ένα κτύπημα των δακτύλων μπορούμε να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα στη χώρα, που ήταν και παραμένει μέχρι σήμερα εξασθενημένη. Αλλά αυτό παίρνει χρόνο», σχολίασε ο Καστανέρ.

Ερωτηθείς για την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης είπε ότι οι έμμισθοι θα δουν περί τα τέλη Οκτωβρίου μια αύξηση στις καθαρές απολαβές τους, ενώ τις ερχόμενες εβδομάδες θα μειωθεί κατά 30% ο φόρος κατοικίας -μέτρο που αφορά στα τέσσερα πέμπτα του πληθυσμού. «Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος ενίσχυσης της αγοραστικής δύναμης από τη διασφάλιση ότι θα βρουν δουλειά οι άνεργοι», τόνισε. Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της χώρας η ανεργία αναμένεται να πέσει σε δύο χρόνια στο 8,5% από 9,1% φέτος.