Εν μία νυκτί εντάχθηκαν ακίνητα στο Υπερταμείο

Ο βουλευτής Αχαΐας ΝΔ, Ανδρέας Κατσανιώτης κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή   για την  εκχώρηση 10.119 ακινήτων του Δημοσίου στο Υπερταμείο, εκ των οποίων, σύμφωνα με δημοσίευμα του τοπικού τύπου, το  20% των ακινήτων που περιλαμβάνονται στη λίστα (2.024), βρίσκονται στην Αχαΐα.

 

Η κυβέρνηση ενήργησε εν μια νυκτί, χωρίς  κανένας τοπικός φορέας, να γνωρίζει το παραμικρό ή εάν μεταξύ των ακινήτων, βρίσκονται και ακίνητα που ανήκουν στην αρμοδιότητά τους.

 

Οι αρμόδιοι Υπουργοί καλούνται να ενημερώσουν ποια είναι επακριβώς  τα ακίνητα και να καταθέσουν τα σχετικά έγγραφα με τα πλήρη στοιχεία, ώστε να ενημερωθεί η Βουλή και οι τοπικές κοινωνίες.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης

 

Πάτρα, 13/09/2018                                                      

                                                                   ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ Α.Κ.Ε.

 

ΠΡΟΣ

  • ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
  • ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
  • ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

 

Θέμα: «Εν μία νυκτί εντάχθηκαν ακίνητα στο Υπερταμείο»

Πολλά ερωτηματικά προκαλεί η απόφαση εκχώρησης 10.119 ακινήτων, που ανήκουν σε φορείς του Δημοσίου, στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, μετά από τη σχετική απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής.

Πιο συγκεκριμένα, η λίστα των ακινήτων που εμπεριέχονται στο σχετικό ΦΕΚ, που εκδόθηκε στις αρχές καλοκαιριού, περιλαμβάνει μόνο τους κωδικούς ΚΑΕΚ του Κτηματολογίου, μαζί με την πληροφορία ότι πρόκειται για γη συνολικού εμβαδού 511.357.451 τ.μ. και δομημένη επιφάνεια 22.601 τ.μ. Ωστόσο, πέραν τούτου ουδέν…

Κανένας δεν γνωρίζει ποια ακίνητα αφορά η συγκεκριμένη απόφαση και σε ποιους φορείς ανήκουν.

Μάλιστα, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Πελοπόννησος», το 20% των ακινήτων που περιλαμβάνονται στη λίστα (2.024) βρίσκονται στην Αχαΐα, χωρίς όμως κανένας τοπικός φορέας, να γνωρίζει το παραμικρό ή εάν μεταξύ των ακινήτων, βρίσκονται και ακίνητα που ανήκουν στην αρμοδιότητά τους.

Αυτή η έλλειψη ενημέρωσης για τα ακίνητα που μεταβιβάζονται στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων προκαλεί εύλογες ανησυχίες και φόβους, μήπως οι τοπικές κοινωνίες και οι αυτοδιοικητικοί φορείς βρεθούν… προ εκπλήξεως και με περιουσίες που νομίζουν ότι τους ανήκουν, αλλά τελικά θα αποδειχτεί ότι δεν τους ανήκουν.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάσθε

  • Ποια είναι, επακριβώς τα ακίνητα που έχουν εκχωρηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ, τόσο μετά την τελευταία απόφαση, όσο και παλαιότερα; Να κατατεθεί η σχετική λίστα, ανά νομό;
  • Βάσει ποιων χαρακτηριστικών και μέσα από ποια διαδικασία, λαμβάνεται η απόφαση μεταβίβασης ακινήτων στο ΤΑΙΠΕΔ;;
  • Εμπεριέχονται στα ακίνητα αυτά και περιουσίες με δασικές ή αρχαιολογικές εκκρεμότητες ή ακίνητα που διεκδικούνται από ιδιώτες;;
  • Γιατί δεν έχουν ενημερωθεί δήμοι και περιφέρειες για τις μεταβιβάσεις και γιατί δεν προηγείται διαβούλευση με τους ΟΤΑ, ώστε ακίνητα που τους αφορούν άμεσα, να μπορέσουν ενδεχομένως να αξιοποιηθούν προς όφελος των τοπικών κοινωνιών;
  • Ποια είναι η τύχη ακινήτων που ενδεχομένως εμφανίζονται ως αγνώστου ιδιοκτήτη στο Κτηματολόγιο;