Ανοίγει και πάλι εισαγγελική έρευνα για δάνεια κομμάτων

Ανοίγει και πάλι ο φάκελος για τα δάνεια των κομμάτων, με αφορμή την κίνηση των οικονομικών εισαγγελέων να εξετασθούν για τις δανειοδοτήσεις της προηγούμενης δεκαετίας τραπεζικά στελέχη που υπέγραψαν τα δάνεια και όσοι ήταν υπεύθυνοι, τότε, για τα οικονομικά των κομμάτων.

Η κίνηση των εισαγγελικών αρχών, που έχει εκ των πραγμάτων αυτονόητη πολιτική σημασία, ήρθε ως αποτέλεσμα πολύμηνων διεργασιών, καθώς ο φάκελος για τα δάνεια των κομμάτων έως το 2012, ο κύριος όγκος των οποίων εδόθη προ κρίσης, είχε αρχικά ερευνηθεί από τις δικαστικές αρχές και είχε τεθεί στο αρχείο.

Ομως, στη συνέχεια, η διερεύνηση του θέματος από τη Βουλή, στο πλαίσιο εξεταστικής επιτροπής, και η σύνταξη πολυσέλιδου πορίσματος προκάλεσαν πρωτοβουλία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου, η οποία παρήγγειλε στους αρμόδιους εισαγγελικούς λειτουργούς να μελετήσουν και να αξιολογήσουν το πόρισμα της Εξεταστικής και να κρίνουν αν το θέμα πρέπει και πάλι να ερευνηθεί.

Τα δάνεια για τα οποία καλούνται στελέχη της πάλαι ποτέ Αγροτικής Τράπεζας, η οποία πλέον δεν υπάρχει, αλλά και της Εθνικής αφορούν κυρίως το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. και λιγότερο το ΚΚΕ, το οποίο διαθέτει μικρό δανεισμό, ενώ δανεισμό διέθετε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν περιλαμβάνεται στα κόμματα που ελέγχονται, καθώς κρίθηκε σε αυτή τη φάση ότι δεν είναι επισφαλείς οι δανειοδοτήσεις του. Συνολικά, το ποσό δανεισμού των κομμάτων αυτών υπερβαίνει τα 270 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις κλήσεις που εστάλησαν, οι κατηγορίες για τις οποίες οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις είναι, για μεν τα στελέχη των τραπεζών, για απιστία σε βαθμό κακουργήματος και για τους υπευθύνους των οικονομικών των κομμάτων για ηθική αυτουργία στην απιστία.

Η υπόθεση για τα δάνεια κομμάτων, που ανοίγει εκ νέου με βάση την κοινοβουλευτική διερεύνηση της στο πλαίσιο της Εξεταστικής και το σχετικό πόρισμα που διαβιβάστηκε στη Δικαιοσύνη, απασχόλησε για καιρό τις εισαγγελικές αρχές, καθώς νόμος που ψηφίστηκε το 2013 απάλλασσε τα στελέχη των τραπεζών από κάθε ποινική ευθύνη στις περιπτώσεις δανειοδοτήσεων ιδρυμάτων, κοινωνοφελών οργανισμών και των κομμάτων.

Εισαγγελικές πηγές, πάντως, τόνιζαν στην «Κ» ότι η εκ νέου διερεύνηση της υπόθεσης για τα δάνεια αφορά πρωτίστως και τη νομοθεσία αυτή, αν δηλαδή εφαρμόστηκε σωστά στην πράξη οδηγώντας σε αρχειοθέτηση την έρευνα για τα κομματικά δάνεια.

Σε κάθε περίπτωση, το άνοιγμα του φακέλου «δάνεια των κομμάτων» είναι βέβαιο πως θα αξιοποιηθεί από την κυβέρνηση στη λογική της πολιτικής της ατζέντας για φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς, ενώ στο στάδιο αυτό της εισαγγελικής έρευνας θα δοθούν οι εξηγήσεις από όσους κλήθηκαν, συνολικά περί τα 60 άτομα, οι περισσότεροι από τους οποίους, περίπου 50, είναι πρώην στελέχη τραπεζών (ελάχιστοι ακόμα εργάζονται).

Οι κλήσεις απεστάλησαν από τον εισαγγελέα Ιωάννη Δραγάτση, στον οποίο και θα δοθούν οι εξηγήσεις, και βασίστηκαν στο πόρισμα της Εξεταστικής της Βουλής, αλλά και σε πορισματική αναφορά που είχε κάνει στο παρελθόν ο εισαγγελέας Γεώργιος Καλούδης, ο οποίος είχε εντοπίσει ευθύνες για τη χορήγηση των επίμαχων δανείων, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος σε δικό της πόρισμα είχε πει ότι όλα έγιναν καλώς.