Αποχώρησε η ΝΔ από τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής

Επεισοδιακή ήταν η πρώτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής που συνήλθε στο νεοκλασικό κτίριο του υπουργείου Εξωτερικών επί της οδού Βασιλίσσης Σοφίας, έπειτα από 16 μήνες.

Στην ατζέντα της συζήτησης -περιέργως πώς σε μια εποχή κοσμογονίας στα εθνικά θέματα που επίκειται η διευθέτηση του Σκοπιανού, συζητείται η επανέναρξη συνομιλιών για το Κυπριακό, οι Τούρκοι σχεδιάζουν γεωτρήσεις στην Κύπρο- ήταν η δημιουργία Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

Οι εκπρόσωποι της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος και Γιώργος Σαββαϊδης ζήτησαν διεύρυνση της ατζέντας και ενημέρωση για τα μεγάλα τρέχοντα θεματα της εξωτερικής πολιτικής όμως ο υπουργός Νίκος Κοτζιάς αρνήθηκε και ως αποτέλσμα αυτής της απόφασης οι εκπρόσωποι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποχώρησαν από τη συνεδρίαση.

«Η άρνηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζια να διευρύνει την ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης του εθνικού συμβουλίου εξωτερικής πολιτικής προκειμένου να αποφύγει – για μια ακομα φορα – οποιαδήποτε ενημέρωση για τα κρίσιμα εθνικά θέματα ανάγκασε την ΝΔ να αποχωρήσει» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος.

Υπενθυμίζεται πως το θέμα ημερησιας διαταξης του συμβουλίου εξωτερικής πολιτικής ειναι η θεσμοθέτηση του Συμβουλίου Εθνικης Ασφαλείας που έχει ζητήσει τόσο ο αρχηγός της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο επικεφαλης του Ποταμιου Σταύρος Θεοδωρακης.

Κατα την έξοδό του από το κτίριο του υπουργείου Εξωτερικών ο Γιώργος Κουμουτσάκος δήλωσε: «Δεν νομιμοποιούμε με την σημερινή διαδικασια την απουσία ενημέρωσης όλο το προηγούμενο διάστημα. Επιπρόσθετα ο Κοτζιάς αρνήθηκε διεύρυνση της ατζέντας των προς ενημέρωση θεμάτων γι αυτο και η ΝΔ αποχωρεί».

Και συνέχισε ο κ. Κουμουτσάκος: «Η ΝΔ δύο φορές, στη Βουλή και προγραμματικά, έχει ζήτησει τη δημιουργία Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας. Η άρνηση ενημέρωσης των πολιτικών κομμάτων δεν μπορεί να σταθεί. Δεν μπορει κανεις να επικαλεστεί αδυναμία ενημέρωσης καθώς ο Κοτζιάς γνωρίζει τα θέματα. Δεν μπορούμε να νομιμοποιήσουμε την άρνηση ενημέρωσης».

ΠΑΣΟΚ: Όχι στη σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας

Την αντίθεση του ΠΑΣΟΚ στο ενδεχόμενο συγκρότησης Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας εξέφρασε ο Ανδρέας Λοβέρδος. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτική, δήλωσε ότι το κόμμα της Φώφης Γεννηματά διαφωνεί με το ενδεχόμενο δημιουργίας Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, το οποίο χαρακτήρισε αχρείαστο. Τις αρμοδιότητες που σχεδιάζεται να εκχωρηθούν στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας μπορεί να τις ασκεί το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας, τόνισε ο κ. Λοβέρδος.