«Φωτιές» από το νέο βιβλίο για τον Τραμπ: Eίναι εκτός πραγματικότητας

Ο Μπομπ Γούντγουορντ αποδομεί τον Αμερικανό πρόεδρο λίγες ώρες πριν την κυκλοφορία του βιβλίου του – Ο δημοσιογράφος που αποκάλυψε το Watergate δηλώνει ότι ο Τραμπ θέτει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της χώρας – Δημοσκόπηση -κόλαφος για Τραμπ: Oι Αμερικανοί του γυρνούν την πλάτη

Ο Μπομπ Γούντγουορντ, ο δημοσιογράφος που έβγαλε στη φόρα το σκάνδαλο «Watergate» αποδομεί τον Αμερικανό πρόεδρο, λίγες ώρες πριν από την κυκλοφορία του πολυαναμενόμενου βιβλίου του, στις σελίδες του οποίου «θάβει» τον Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δέχεται σήμερα κι άλλο χαστούκι: εκτός από το βιβλίο του Γούντγουορντ, έρχεται μία δημοσκόπηση που δείχνει ότι οι συμπολίτες του δεν του έχουν πλέον εμπιστοσύνη.

Ο δημοσιογράφος δεν περίμενε το βιβλίο να φθάσει στα χέρια των Αμερικανών και, σε συνέντευξή του σε αμερικανικό δίκτυο είπε τα χειρότερα για τον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο.

Ο Γουντγουόρντ έχει καλύψει οκτώ Αμερικανούς προέδρους- συμπεριλαμβανομένου και του Νίξον,ο οποίος μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου Watergate αποχώρησε από την προεδρία.

“Δεν έχω δει ποτέ στη ζωή μου Αμερικανό πρόεδρο που να είναι τόσο αποστασιοποιημένος από την πραγματικότητα», υποστήριξε ο Γούντγουορντ μιλώντας στη δημοσιογράφο Savannah Guthrie στο δίκτυο NBC. «Αυτό δεν έχει αντιμετωπιστεί αρκετά σοβαρά…και θέτει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της χώρας».

Από την πλευρά του ο Τραμπ, λίγες ώρες πριν την κυκλοφορία του βιβλίου που αναμένεται να ταράξει κι άλλο τα νερά στην πολιτική σκηνή της χώρας,έσπευσε να γράψει στο αγαπημένο του Twiitter: «Το βιβλίο του Γούντγουορντ είναι ένα αστείο….είναι απλώς μία ακόμη επίθεση εναντίον μου, χρησιμοποιώντας ανώνυμες πηγές, πηγές που δεν κατονομάζονται. Πολλοί έχουν σπεύσει να πουν ότι τα αποσπάσματα αυτά είναι μυθοπλασία. Οι Δημοκρατικοί δεν μπορούν να αντέξουν ότι χάνουν. Εγώ θα γράψω αληθινό βιβλίο».

Δημοσκόπηση -κόλαφος για τον Τραμπ

Δημοσκόπηση που βλέπει σήμερα το φως της δημοσιότητας δείχνει ότι η δημοτικότητα του Τραμπ έχει πάρει την κατιούσα μετά τις αποκαλύψεις από του βιβλίου στον αμερικανικό Τύπο. Μέσα σ΄ ένα μήνα μειώθηκε κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας νέας δημοσκόπησης του CNN.

Μόλις το 36% των Αμερικανών ψηφοφόρων εγκρίνει τον τρόπο με τον οποίο ασκεί την προεδρία. Τον Αύγουστο το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 42%.

Ωστόσο, οι Αμερικανοί βλέπουν με καλό μάτι τους χειρισμούς του Τραμπ σε οικονομικά θέματα (49%).Το 69% των Αμερικανών πιστεύει ότι η κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας είναι καλή, ποσοστό που έχει παραμείνει σταθερό τους τελευταίους δύο μήνες.

Τα ποσοστά δημοτικότητας του προέδρου Τραμπ μειώνονται μετά την δημοσίευση ενός ανώνυμου επικριτικού άρθρου στην εφημερίδα The New York Times, αλλά και τη δημοσίευση αποσπασμάτων από το νέο βιβλίο του Μπομπ Γούντγουορντ, σχολιάζει ο αμερικανικός Τύπος. Το βιβλίο αναφέρει ότι στο Λευκό Οίκο επικρατεί μία χαοτική κατάσταση-ένα τρελοκομείο- με τους αξιωματούχους και τους συμβούλους να προσπαθούν να φρενάρουν την υλοποίηση της πολιτικής ατζέντας του προέδρου Τραμπ.

Σε ότι αφορά την πηγή των πληροφοριών που «καίει» τον Τραμπ, το 58% των Αμερικανών θεωρεί ότι ο ανώνυμος συγγραφέας του άρθρου θα πρέπει να αποκαλυφθεί. Για το 55% των ερωτηθέντων, είναι απαράδεκτο για έναν κυβερνητικό αξιωματούχο να εργάζεται κατά της πολιτικής ατζέντας την οποία και προωθεί ο πρόεδρος που τον διόρισε στη θέση του. Περίπου οκτώ στους δέκα Ρεπουμπλικάνους θεωρούν ανάρμοστο για έναν αξιωματούχο του Λευκού Οίκου να στρέφεται κατά του προέδρου των ΗΠΑ.

Το13% των Αμερικανών εκτιμούν ότι οι περισσότεροι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης εργάζονται κατά του προέδρου Τραμπ, σύμφωνα με τους τρόπους που περιγράφονται στην ανώνυμη δημοσίευση, ενώ ποσοστό 59% υποστηρίζει ότι τουλάχιστον μερικοί Αμερικανοί αξιωματούχοι ενεργούν με τρόπο που πλήττει την εφαρμογή της ατζέντας του Αμερικανού προέδρου.

Από την άλλη μεριά, ποσοστό μόλις 17% των ερωτηθέντων υποστηρίζει ότι δεν συμβαίνει τίποτα από αυτά που περιγράφονται στο ανώνυμο άρθρο, όπως ισχυρίστηκε ο Λευκός Οίκος αντιδρώντας στην ανώνυμη δημοσίευση.

Στην ερώτηση «εάν τους αρέσει ο πρόεδρος Τραμπ», το 61% των ερωτηθέντων απάντησαν αρνητικά (το αντίστοιχο ποσοστό τον Ιούνιο ήταν 55%). Πρόκειται για το χειρότερο ποσοστό του Τραμπ από τότε που ανέλαβε την αμερικανική προεδρία στο τέλος Ιανουαρίου του 2017.

Οι Αμερικανοί δεν θεωρούν τίμιο τον Τραμπ

Για την πλειοψηφία των Αμερικανών ο Τραμπ είναι ανάξιος της εμπιστοσύνης τους. Μόλις το 32% των Αμερικανών ψηφοφόρων δηλώνουν ότι βλέπουν τον πρόεδρό τους ως τίμιο. Το 30% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι ο Τραμπ θα ενώσει τις ΗΠΑ και δεν θα τις διαιρέσει ενώ για το 60% ο Αμερικανός πρόεδρος δεν σέβεται το κράτος δικαίου.