ΠΑΤΡΑ: Αλλάζουν φωτισμό, σήμερα, στα τούνελ της «Μάξι» Περιμετρικής – Αναβάθμιση των σηράγγων με κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Στην αναβάθμιση των 12 σηράγγων της περιμετρικής οδού της Πάτρας με εγκατάσταση φωτισμού LED προχωράει η Ολυμπία οδός με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας.

Η πρωτοβουλία εντάσσεται στον ευρωπαϊκό στόχο για την προστασία του περιβάλλοντος και εφαρμόζεται στις 17 από τις συνολικά 29 παλαιότερες σήραγγες του αυτοκινητόδρομου (πέντε στην περιοχή της Κακιάς Σκάλας και 12 στην περιμετρική της Πάτρας).

Με την αντικατάσταση των συμβατικών φωτιστικών από περιβαλλοντικά φιλικότερα τεχνολογίας LED υπολογίζεται ότι το ενεργειακό και ανθρακικό αποτύπωμα θα μειωθεί κατά 60%, ενώ συνολικά θα εξοικονομούνται ετησίως περισσότερες από 8 εκατ. kWh και θα εκλύονται σχεδόν 4.000 λιγότεροι τόνοι ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, το οποίο ξεκίνησε το 2017, έχουν ήδη αναβαθμιστεί οι τέσσερις από τις πέντε σήραγγες της Κακιάς Σκάλας και άμεσα ξεκινά η αναβάθμιση των σηράγγων της Περιμετρικής Πατρών. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης καθαρισμό και βαφή των τοιχωμάτων των σηράγγων και έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος του τρέχοντος έτους.

Στο πλαίσιο εργασιών ενεργειακής αναβάθμισης και ανακαίνισης των σηράγγων της Περιμετρικής Πατρών ισχύουν προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις μέχρι το τέλος του έτους.

Για τη μικρότερη όχληση και την ασφαλή διέλευση των οδηγών, αλλά και την ασφάλεια των εργαζομένων, οι εργασίες θα εκτελούνται σε δύο φάσεις (αποκλεισμός είτε της αριστερής λωρίδας κυκλοφορίας είτε της δεξιάς λωρίδας και της ΛΕΑ), ενώ ανάλογα με την εξέλιξη των εργασιών θα υλοποιηθούν κάποιες μεμονωμένες ολιγόωρες νυχτερινές εκτροπές.

Στην περιμετρική θα υπάρχουν ολιγόωρες νυχτερινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και σήμερα  Δευτέρα 10/09 (εφόσον απαιτηθεί) από τις 21:00 το βράδυ μέχρι τις 07:00 το πρωί της επόμενης μέρας, μεταξύ των κόμβων Πάτρας-Κ1 (ΧΘ 205,15) στην περιοχή Μποζαΐτικα και Εγλυκάδας (ΧΘ 212,6).

Στα διαστήματα αυτά, η κυκλοφορία στην κατεύθυνση προς Πύργο, θα εκτρέπεται στο ύψος του Κόμβου Πατρών-Κ1 προς το τοπικό δίκτυο της πόλης της Πάτρας. Κλειστός θα παραμείνει και ο κλάδος εισόδου του Κόμβου Πατρών-Κ1 με κατεύθυνση προς Πύργο.

Ειδικότερα, η κυκλοφορία προς Πύργο θα εξυπηρετείται, μέσω των οδών Κανελλοπούλου, Ηρώων Πολυτεχνείου, Ακτής Δυμαίων, Ελευθερίου Βενιζέλου και θα επανεισέρχεται στην περιμετρική της Πάτρας μέσω του κλάδου εισόδου προς Πύργο του Κόμβου της Εγλυκάδας.

Η Ολυμπία Οδός ευχαριστεί για την κατανόηση και παρακαλεί τους οδηγούς να συμμορφώνονται προς τη σχετική σήμανση και τις υποδείξεις της Τροχαίας.