Οι ενοχλητικές εξάψεις στην εμμηνόπαυση

Οι Εξάψεις (flashing-hot flashes) οφείλονται στην Αγγειοδιαστολή. Ένα αίσθημα ζέστης και θερμότητας κατακλύζει την γυναίκα ξεκινώντας από το κεφάλι, συνεχίζοντας στο λαιμό και καταλήγοντας στο υπόλοιπο σώμα.

Οι εξάψεις συνοδεύονται συχνά από εφίδρωση και κατόπιν από αίσθημα ψύχους. Οι εφιδρώσεις ακολουθούν σε ένταση, την ίδια πορεία. Εντονότερες στο κεφάλι και λαιμό, κατόπιν στον κορμό (θώρακα και πλάτη) και λιγότερο στο υπόλοιπο σώμα μας εξηγεί ο κύριος ΤΙΓΚΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ, ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ – ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ, ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΥ και συνεχίζει.

Η τριάδα αυτών των συμπτωμάτων, οφείλεται άμεσα στην έλλειψη Οιστρογόνων της γυναίκας στον Εγκέφαλό της. Επιδρούν δια της απουσίας τους στο Νευρικό της Σύστημα, το οποίο έχει ορμονικούς Υποδοχείς Οιστρογόνων, για να λειτουργεί σωστά. Έτσι λόγω της ανεπάρκειας, το Νευρικό Σύστημα δίνει με τις τραχηλικές Συμπαθητικές του οδούς, τα συμπτώματα που αναφέραμε.

Οι εξάψεις και οι εφιδρώσεις, ταλαιπωρούν το 80-85% των γυναικών στην εμμηνόπαυση, τουλάχιστον για έναν χρόνο. Το 50% των γυναικών, συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται, για επιπλέον 5 χρόνια έντονα.

Οι εξάψεις και οι εφιδρώσεις, μπορεί να εμφανίζονται λίγες φορές την ημέρα ή κάθε 10 λεπτά. Μπορεί να φτάσουν έως και 100 φορές στη διάρκεια του 24 ώρου.

Πώς η έλλειψη Οιστρογόνων επηρεάζει τον Εγκέφαλο

Το Ορμονικό Χάος έχει ξεκινήσει. Κατεχολαμίνες, Προσταγλανδίνες, Νευροδιαβιβαστές, αλλάζουν ποσοτικά και ποιοτικά. Η ελάττωση των Οιστρογόνων, τα οποία περιμένει ο Εγκέφαλος και το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα της γυναίκας, να γεμίσουν τους Υποδοχείς Οιστρογόνων που έχουν, για να εκτελέσουν ομαλά τις λειτουργίες τους, προκαλούν πλέον αλλαγές.
Ο Υποθάλαμος (στο «Στρατηγείο» του εγκεφάλου), δεν λαμβάνει το μήνυμα να σταματήσει την έκκριση της ορμόνης του GnRH, με αποτέλεσμα να εκκρίνει αυξημένα ποσά.

Αυτή δρα στον Πρόσθιο Λοβό της Υπόφυσης, η οποία ακολούθως εκκρίνει αυξημένα ποσά της ορμόνης LH. Ταυτόχρονα, τα χαμηλά ποσά Οιστρογόνων, δεν ασκούν κατασταλτική δράση στην έκκριση μιας άλλης ορμόνης, της Νορεπινεφρίνης, η οποία κάνει δύο δουλειές. Η Νορεπινεφρίνη από τη μια ρυθμίζει και αυτή, την έκκριση της GnRH από τον Υποθάλαμο και από την άλλη, ρυθμίζει το Θερμορυθμιστικό Κέντρο του Εγκεφάλου. Με χαμηλά λοιπόν τα οιστρογόνα, εκκρίνεται άφθονη Νορεπινεφρίνη στην 3η κοιλία του Εγκεφάλου.

Η Νορεπινεφρίνη αυξάνει την έκκριση GnRH, αυτή με τη σειρά της την έκκριση LH, αλλά ταυτόχρονα ενεργοποιεί τα θερμορυθμιστικά κέντρα στον Υποθάλαμο.

Με τον τρόπο αυτόν, συμβαίνει Περιφερική Αγγειοδιαστολή, αύξηση του ρυθμού των καρδιακών παλμών κατά 15 περίπου ανά λεπτό, αίσθημα έξαψης και εφίδρωση. Η θερμοκρασία στο δέρμα της γυναίκας, ανεβαίνει ξαφνικά 7 με 8°C και επανέρχεται σε μισή ώρα περίπου. Αυτός, είναι ένας από τους εκατοντάδες μηχανισμούς που υπάρχουν και τελούνται στο γυναικείο οργανισμό.
Για τις Αγγειοκινητικές Διαταραχές στο σύνολό τους, θα πρέπει να τονίσουμε κάτι εξαιρετικά σημαντικό.

Εμφανίζονται ιδιαίτερα στο 80-85% των γυναικών στις Προηγμένες Χώρες, στις Δυτικές κοινωνίες. Πριν 25 με 30 περίπου χρόνια ωστόσο, εντοπίστηκαν τα Φυτοοιστρογόνα, ουσίες παρόμοιες με τα οιστρογόνα. Βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες στη σόγια και σε διάφορα χόρτα και φυτά. Τα οιστρογόνα αυτά, αποδομούνται και αποβάλλονται γρήγορα από τον οργανισμό. Παρατηρήθηκε λοιπόν ότι στην Κίνα και τη Σιγκαπούρη (Ανατολή), όπου η διατροφή των γυναικών περιέχει αυξημένες ποσότητες σόγιας και χορταρικών, μόνο το 15% των εμμηνοπαυσιακών γυναικών παρουσιάζουν εξάψεις.

https://emminopausi.com/eksapseis-emminopafsi/

TGKAS_KYRIAKOS.jpg

Dr. Κυριάκος Τίγκας, M.D.
Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
Εξειδίκευση σε : Χειρουργική Γυναικολογική Ογκολογία,
Χειρουργική Μαστού, Ορμονική Αποκατάσταση με Βιομιμητικές Ορμόνες
Λειτουργική, Αναγεννητική, Αντιγηραντική και Προληπτική Ιατρική