Λάδι καρύδας και υγεία

Το έλαιο καρύδας είναι περίπου 90% κορεσμένο λίπος, το οποίο αναλογικά είναι υψηλότερο από το βούτυρο (περίπου 64% κορεσμένα λιπαρά), το λίπος του βοείου κρέατος (40%) ή ακόμα και το λίπος (επίσης 40%).

Η υπερβολική ποσότητα κορεσμένων λιπαρών στη διατροφή είναι ανθυγιεινή επειδή αυξάνει τα επίπεδα κακής LDL χοληστερόλης, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Έτσι φαίνεται ότι το λάδι καρύδας θα ήταν κακά νέα για τις καρδιές μας.

Αλλά το ενδιαφέρον για το λάδι καρύδας είναι ότι δίνει επίσης στη HDL χοληστερόλη μια ώθηση. Το λίπος στη διατροφή, είτε είναι κορεσμένο είτε ακόρεστο, τείνει να ωθήσει τα επίπεδα HDL επάνω, αλλά το έλαιο καρύδας φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ισχυρό στην πράξη αυτή.

Το κορεσμένο λίπος διαιρείται σε διάφορους τύπους, με βάση τον αριθμό των ατόμων άνθρακα στο μόριο και περίπου το ήμισυ του κορεσμένου λίπους στο έλαιο καρύδας είναι η ποικιλία 12-άνθρακα, που ονομάζεται λαυρικό οξύ. Βρίσκεται σε υψηλότερο ποσοστό από ό, τι στα περισσότερα άλλα έλαια και είναι πιθανώς υπεύθυνο για τις ασυνήθιστες επιδράσεις του ελαίου καρύδας. Αλλά τα φυτικά έλαια είναι κάτι περισσότερο από λιπαρά. Περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά και άλλες ουσίες, οπότε οι συνολικές τους επιδράσεις στην υγεία δεν μπορούν να προβλεφθούν μόνο από τις αλλαγές στην LDL και την HDL.

Δεν υπάρχει πρόβλημα με το λάδι καρύδας ως προς την περιστασιακή χρήση του. Το λάδι καρύδας είναι στερεό σε θερμοκρασία δωματίου, έτσι οι μάγειροι πειραματίζονται με τη χρήση του αντί για βούτυρο ή λαχανικό για να κάνουν κρούστα πίτας και άλλα ψημένα προϊόντα που απαιτούν μια σταθερή πηγή λίπους. Και αν προετοιμάζετε ένα ταϊλανδέζικο πιάτο, το μαγείρεμα με λάδι καρύδας μπορεί να είναι απαραίτητο.
Δεν γνωρίζουμε πραγματικά πώς το λάδι καρύδας επηρεάζει τις καρδιακές παθήσεις. Το λάδι καρύδας ίσως δεν είναι τόσο υγιεινό όσο τα φυτικά έλαια όπως το ελαιόλαδο και το σογιέλαιο, τα οποία είναι κυρίως ακόρεστα λιπαρά. Το ειδικό φαινόμενο ενίσχυσης HDL του ελαίου καρύδας μπορεί να το κάνει “λιγότερο κακό” από ό, τι δείχνει η υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, αλλά εξακολουθεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή ανάμεσα στα πολλά διαθέσιμα έλαια για τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.
Πηγή: health.harvard.edu