(ΦΩΤΟ)-ΠΑΤΡΑ: Περισσότεροι από 600 χορευτές στο Συνεδριακό-Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου

Το μεγαλείο του λαϊκού όπως αυτό αναδεικνύεται μέσα από την φαντασία και την προσπάθεια της ερασιτεχνικής δημιουργίας, αποτυπώθηκε ανάγλυφα το διήμερο 8 και 9 Σεπτεμβρίου στη σκηνή του Συνεδριακού και Πολιτιστικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Πατρών, όπου περισσότεροι από 600 χορευτές – όλων των ηλικιών – του Χορευτικού Τμήματος του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων, άφησαν τη δική τους σφραγίδα στο θεσμό του Διεθνούς Φεστιβάλ της Πάτρας, αλλά και στο Πολιτιστικό «απόθεμα» της περιοχής .

 

Μέσα από μία παράσταση  το θέμα της οποίας ήταν το νερό σαν αγαθό για τον άνθρωπο, η χρήση του, η κατάχρησή του, αλλά και η εμπορευματοποίησή του που οδηγεί στη μετατροπή του σε προϊόν εκμετάλλευσης , ο Πολιτιστικός Οργανισμός και το Χορευτικό του Τμήμα, παρουσίασαν μία μοναδική παραγωγή, που δίκαια απέσπασε το ζεστό χειροκρότημα, όσων κατέκλυσαν και τις δύο ημέρες το Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου.

 

Το Χορευτικό Τμήμα του Πολιτιστικού Οργανισμού, έστειλε για μία ακόμα φορά το δικό του μήνυμα, προβάλλοντας το  ρόλο του νερού στην τέχνη και τις επιρροές του στη λαϊκή παράδοση της περιοχής αλλά και κάθε άλλου τόπου.

 

Τα βήματα των χορευτών, μαζί με την εικόνα, τον λόγο και την μουσική, έγιναν μήνυμα ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο. Με  προσοχή, μεράκι, γνώση και έμπνευση , τα μέλη του Χορευτικού, προσέγγισαν όλον αυτό τον πλούτο της λαϊκής μούσας, φτάνοντας στο σήμερα και τα προβλήματα που ο σύγχρονος τρόπος ζωής δημιουργεί.

 

Στην παράσταση του Χορευτικού έδωσε το παρών ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, ο οποίος στο σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε μεταξύ άλλων πως το νερό είναι ότι πολυτιμότερο έχουμε και πως γίνεται διαρκής προσπάθεια , να μην είναι ανταποδοτικό αυτό το αγαθό. Ο Δήμαρχος της Πάτρας σημείωσε επίσης, πως θα μπορούσε η ΔΕΥΑΠ  να παραχωρεί το νερό και να πληρώνουμε μόνο όταν υπερβαίνουμε το αποδεκτό όριο, ενώ σε ότι αφορά στο φράγμα Πείρου-Παράπειρου τόνισε, πως είναι ένα έργο που πλήρωσε ο λαός, αλλά ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί, αν και όταν αναλάβαμε την διοίκηση του Δήμου, μας είπαν ότι χρειάζεται το 1% για την ολοκλήρωσή του. Αυτό το 1% κράτησε τέσσερα χρόνια και σήμερα μας λένε ότι θα τεθεί σε λειτουργία σε δύο χρόνια. Λένε όμως, ότι η ΔΕΥΑΠ, δηλαδή ο Δήμος και όλοι εσείς, γιατί εσείς είστε ο Δήμος, να αναλάβει τον φορέα διαχείρισης, δηλαδή το κόστος, που είναι 4.5 εκατ. το χρόνο. Σε δέκα χρόνια δηλαδή, θα πρέπει να δώσουμε 45 εκατ. Ευρώ…

 

Το πλήρες κείμενο από τον χαιρετισμό του Δημάρχου Πατρέων έχει ως εξής:

 

«Το νερό είναι ό,τι πολυτιμότερο έχουμε. Διαρκής προσπάθεια είναι να μην είναι ανταποδοτικό αυτό το αγαθό. Χρήματα υπάρχουν, θα μπορούσε η ΔΕΥΑΠ  να παραχωρεί το νερό και να πληρώνουμε μόνο όταν υπερβαίνουμε το αποδεκτό όριο.

Το έργο του Φράγματος Πείρου – Παράπειρου, είναι ένα έργο που πλήρωσε ο λαός, αλλά ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί, αν και όταν αναλάβαμε την διοίκηση του Δήμου, μας είπαν ότι χρειάζεται το 1% για την ολοκλήρωσή του. Αυτό το 1% κράτησε τέσσερα χρόνια και σήμερα μας λένε ότι θα τεθεί σε λειτουργία σε δύο χρόνια. Λένε όμως, ότι η ΔΕΥΑΠ, δηλαδή ο Δήμος και όλοι εσείς, γιατί εσείς είστε ο Δήμος, να αναλάβει τον φορέα διαχείρισης, δηλαδή το κόστος, που είναι 4.5 εκατ. το χρόνο. Σε δέκα χρόνια δηλαδή, θα πρέπει να δώσουμε 45 εκατ. ευρώ. Με αυτό το κόστος, αλλάζουμε όλο το δίκτυο ύδρευσης της πόλης. Εμείς λέμε λοιπόν, ότι ο Πατραϊκός λαός πληρώνει μέσω της φορολογίας για όλα και δεν γυρίζει τίποτα πίσω για τον ίδιο και τα παιδιά του και γι’ αυτό επιμένουνε, ότι φορέας διαχείρισης πρέπει να είναι το κράτος, να παρέχει το νερό δωρεάν και τα 4,5 εκατ. να δοθούν για έργα ύδρευσης και αποχέτευσης.

Αυτά έπρεπε να ειπωθούν, για να καταλάβουμε όλοι, ότι το νερό πρέπει να είναι δημόσιο αγαθό και όχι τρόπος κερδοφορίας για λίγους.

Σε ό,τι αφορά το διήμερο των εκδηλώσεων «Ο κύκλος του νερού», είναι τιμή μας η ύπαρξη του Χορευτικού του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου μας, που δουλεύει όλο το χρόνο ακατάπαυστα, με μεράκι, με αγάπη, με δημιουργικότητα. Στον τομέα του παραδοσιακού χορού, προωθώντας με δημιουργία χορευτικών, να κατανοηθεί η ποίηση και η μουσική μεγάλων ποιητών και συνθετών. Το Χορευτικό μας δεν προσφέρει μόνο ένα χώρο και μια αγκαλιά για τα παιδιά μας. Είναι ένα σχολείο για τα παιδιά μας. Παίρνουν εφόδια για να γίνουν ολοκληρωμένες προσωπικότητες, μαθαίνουν τη συλλογικότητα, τη συντροφικότητα, τιθασεύεται ο εγωισμός, υπάρχουν κανόνες, μαθαίνουν να σέβονται ο ένας τον άλλον. Γίνεται επομένως κατανοητό από νωρίς, ότι για να πετύχουμε στη ζωή, όπως και στο χορό, πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Όλα αυτά, γίνονται από ωραίους ανθρώπους με καρδιά και ψυχή. Ο υπεύθυνος του Χορευτικού Χρήστος Γιαννόπουλος και οι συνεργάτες του. Όλα αυτά τα χρόνια προσφέρουν τη ψυχή τους, χωρίς ανταμοιβή. Πληρώνονται από την αγάπη και το χαμόγελο των παιδιών μας και όταν μετά από χρόνια, βλέπουν ότι τα παιδιά μας δεν έπεσαν στην παγίδα της εξάρτησης, γιατί ανέπτυξαν προσωπικότητες που αντέχουν τις δυσκολίες και τα ζιζάνια της ζωής.

Εμείς που είμαστε δίπλα τους, το μεγαλύτερο δώρο που μπορούμε να τους κάνουμε είναι να καταλαβαίνουμε ότι το έργο που κάνουν είναι πολύ σπουδαίο και να ανταποδίδουμε την αγάπη που μας δίνουν.

Ως Δήμος είμαστε κοντά τους και τους ευχαριστούμε, γιατί διδάσκουν και όλους εμάς, τον τρόπο που πρέπει να ζούμε και να δουλεύουμε και να προστατεύουμε τα παιδιά μας. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι για δουλειά για όλους, για μια ωραία πόλη και τα παιδιά μας θα ζουν σ ένα κόσμο ωραιότερο και καλύτερο από το σημερινό. Αν το καταφέρουμε αυτό, τότε θα έχουμε πετύχει στη ζωή».

 

Η παράσταση πραγματοποιείται με την  ευγενική συνεργασία της Δ.Ε.Υ.Α Πάτρας, ο πρόεδρος της οποίας Ανδρέας Παπανικήτας απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Προγραμματισμού Βασίλης Θωμόπουλος, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Τάκης Πετρόπουλος και ο Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης «Τώρα για την Πάτρα» Ανδρέας Φίλιας.