Τελευταία φορά που συμμετέχουμε σε τέτοιο διάλογο παρωδία

Ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας, αφού όλο το καλοκαίρι απαξίωσε τις διαμαρτυρίες των κατοίκων για την ανικανότητα αποκομιδής των απορριμμάτων στην πόλη και όλη την επικράτεια του Δήμου, με δηλώσεις του στον τύπο αποκάλεσε ψηφοθηρικές τις διαμαρτυρίες των κατοίκων, ανακάλυψε τον διάλογο και την αναζήτηση λύσεων στο πρόβλημα αυτό.

Έτσι σήμερα 7/9/2018, αποδεχθήκαμε την πρόσκληση σε σύσκεψη στο γραφείο του με θέμα την αναζήτηση λύσεων στο πρόβλημα αποκομιδής των απορριμμάτων στην πόλη της Κάτω Αχαΐας. Βέβαια το πρόβλημα της αποκομιδής η δημοτική αρχή προσπάθησε να το περιορίσει μόνο στην περιοχή που κατοικούν συμπολίτες μας ρομά στην πόλη.

Το πρώτο που όφειλε να κάνει η δημοτική αρχή, γνωρίζοντας ότι και η πόλη και η Δυτική Αχαΐα το καλοκαίρι αντιμετωπίζει οξυμένο πρόβλημα εξ αιτίας της αύξησης του πληθυσμού, θα ήταν να εγγράψει στον προϋπολογισμό δαπάνες που θα είχαν σχέση με την καθαριότητα και το προσωπικό της, ώστε να κάνει τα πράγματα καλύτερα. Προτίμησε όμως να δαπανήσει τα χρήματα του Δήμου σε φιέστες.

Η παράταξή μας έχει αποδείξει στην πράξη πως δεν αρκείται μόνο στην καταγγελία των προβλημάτων του δήμου, πάντα καταθέτει προτάσεις και συμμετέχει σε διάλογο για την εξεύρεση λύσεων, αρκεί ο διάλογος να γίνεται καλόπιστα και όχι επικοινωνιακούς λόγους μόνο. Για παράδειγμα, σήμερα απουσίαζε ο ίδιος ο κ. Δήμαρχος από τη σύσκεψη αλλά και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος καθαριότητας.Θα μπορούσατε τουλάχιστον να αναβάλλετε για άλλη μέρα την σύσκεψη, κύριοι της δημοτικής αρχής.

Στην συζήτηση όπου είχαν κληθεί επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων διαπιστώθηκε το εξής:

H τοπική δημοτική κοινότητα Κάτω Αχαΐας με αποφάσεις της έχει καθορίσει 65 περίπου θέσεις κάδων στην παραπάνω περιοχή της πόλης κατόπιν μάλιστα συνεννόησης και με τους κατοίκους από το 2015 και δεν έχουν τοποθετηθεί ποτέ στο σύνολό τους, ενώ ο δήμος έχει προμηθευτεί κάδους αρκετές φορές από τότε. Γιατί άραγε;

Ζητήσαμε ο δήμος να προχωρήσει άμεσα στην προμήθεια τους και οι κάδοι αυτοί να τοποθετηθούν άμεσα. Ενώ παράλληλα θα πρέπει να υπάρχει και επιβολή κυρώσεων σε εκείνους που αποδεδειγμένα αυθαίρετα, μετακινούν κάδους.

Τίποτα δεν μπορεί να γίνει και κανένα πρόβλημα δεν μπορεί να επιλυθεί στην πόλη, αν δεν υπάρχει συμμετοχή και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, με συνεχή ενημέρωση με φυλλάδια και ημερίδες, ειδικά στις γειτονιές που υπάρχει πρόβλημα.

Απαιτείται:

Τροποποίηση του προγράμματος αποκομιδής στα δρομολόγια την καλοκαιρινή περίοδο ώστε να υπάρχει πρόσθετη κάλυψη των περιοχών, ιδιαίτερα της παραλιακής ζώνης.
Τακτική απολύμανση και καθαρισμός των κάδων ώστε να πάψουν να είναι εστίες μόλυνσης και δυσοσμίας μέσα στην πόλη.

Αποκομιδή λευκών συσκευών, επίπλων, βαρέων απορριμμάτων και κλαδιών με συγκεκριμένο πρόγραμμα ανά εβδομάδα από συνεργεία του δήμου.

Πρόβλεψη στον προϋπολογισμό 2019 κωδικού για αγορά αυτοκινουμένου σάρωθρου ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες της πόλης.

Πρόγραμμα αποκομιδής χαρτιών ειδών συσκευασίας και χαρτοκιβώτιων ώστε να ξεκινήσει άμεσα ανακύκλωση χαρτιού, αρχικά από τις εμπορικές επιχειρήσεις και τα super market.

Αυτές, είναι προτάσεις που έπρεπε ήδη να είχαν υλοποιηθεί και δεν έχουν ειπωθεί για πρώτη φορά, όλοι αντιλαμβάνονται από την εικόνα του δήμου μας πως η δημοτική αρχή είναι ανήμπορη να τις σχεδιάσει και να τις υλοποιήσει, πόσο μάλλον να μπορέσει να υλοποιήσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης απορριμμάτων που στο επίκεντρο του θα έχει την ανακύκλωση στην πηγή.

Δηλώνουμε πως είναι η τελευταία φορά που συμμετέχουμε σε τέτοιο διάλογο παρωδία.Παραμείναμε στη συζήτηση σεβόμενοι το πρόβλημα των δημοτών και της πόλης και για να καταθέσουμε τις παραπάνω προτάσεις.Η δημοτική αρχή είναι υπόλογη πλέον στους δημότες για το αν θα υλοποιήσει τα αυτονόητα!

Παναγιώτης  Κουνάβης

advertisement