Σε προεκλογικούς ρυθμούς με «βαρύ» πακέτο παροχών στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός


Σε «ρυθμούς» ΔΕΘ κινείται η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται να ξεδιπλώσει το σχέδιό του για την επόμενη μέρα από το -τυπικό – τέλος των Μνημονίων για τη χώρα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου βάζουν τις τελευταίες πινελιές στις πολυσυζητημένες παροχές και εξαγγελίες στις οποίες αναμένεται να επιδοθεί αύριο κατά την ομιλία του ο πρωθυπουργός, αν και όπως αναφέρουν στο επιτελείο του, αλλαγές θα προστίθενται μέχρι και λίγο πριν ανέβει στο βήμα της έκθεσης ο Αλέξης Τσίπρας.

Το πλάνο παροχών και ελαφρύνσεων αφορά σε μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιχειρήσεις, ενώ και πάλι δεν θα λείπει ο ΕΝΦΙΑ. Σε περίοπτη θέση θα βρεθούν και τα εργασιακά. Ερώτημα εξακολουθεί να παραμένει το τι θα γίνει με τις συντάξεις και το πώς θα αναφερθεί στο θέμα κατά την ομιλία του ο πρωθυπουργός, με την κυβέρνηση να ζυγίζει τις αντιδράσεις εταίρων και αγορών. Όλα πάντως φαίνεται πως συγκλίνουν στο ότι αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να μην εφαρμόσει την περικοπή που έχει ήδη ψηφιστεί για να ισχύσει από 1/1/2019.

Με τιμώμενη χώρα φέτος στη ΔΕΘ τις ΗΠΑ, ο Αλέξης Τσίπρας σήμερα, συναντά τον Αμερικανό υπουργό εμπορίου, Wilbur Ross, στις 17:15, στο γραφείο του στη Θεσσαλονίκη.

Στο επίκεντρο της συζήτησης στην οποία θα συμμετέχει και ο υπουργός ΨΗΠΤΕ, Νίκος Παππάς, θα βρεθούν η αναπτυξιακή δυναμική της χώρας αλλά και η διερεύνηση των τομέων εκείνων από τους οποίους απορρέει αμερικανικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, θα πραγματοποιήσει επαφές με στελέχη και CEOs μεγάλων αμερικανικών επιχειρήσεων που βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη.

Στη φετινή 83η ΔΕΘ θα εκπροσωπηθούν επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται μεταξύ άλλων στον τομέα της ενέργειας, τον χρηματοπιστωτικό τομέα, τη φαρμακοβιομηχανία, τον τομέα των τροφίμων, το ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα, την ανακύκλωση.

Βαρύ το «καλάθι» των παροχών

ΕΝΦΙΑ: Σίγουρη θεωρείται για ακόμα μία φορά η εξαγγελία για μείωση έως 30% του ΕΝΦΙΑ, η οποία θα γίνει σε δύο δόσεις (μία το 2019 και μία το 2020).

Εισφορές και Φόροι: Από τα πλέον σίγουρα μέτρα θεωρείται η μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 29% στο 26%. Σε ότι αφορά τα φυσικά πρόσωπα, προσδοκάται να αναγγελθεί μείωση του πρώτου συντελεστή από το 22 στο 20%. Με ενδιαφέρον αναμένονται όσα θα πει ο κ. Τσίπρας για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών.

Οι πληροφορίες θέλουν μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από το 20% στο 15%.

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να μειωθεί το τέλος επιτηδεύματος από τα 650 ευρώ που είναι σήμερα.

Πληροφορίες θέλουν επίσης την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 30.000 ευρώ ενώ στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού θεωρείται δεδομένη η επιδότηση ενοικίου για οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα.

Εργασιακά: Ειδικές αναφορές θα γίνουν με έμφαση στα εργασιακά, και ο πρωθυπουργός αναμένεται να μιλήσει για:

-Αύξηση του κατώτατου μισθού
-Κατάργηση του υποκατώτατου
-Επέκταση κλαδικών συμβάσεων- Προαναγγελία για διανομή μερίσματος φέτος τον Δεκέμβριο – φτάνει τα 700 εκατομμύρια ευρώ και πρόκειται για τη λεγόμενη 13η σύνταξη.

Συντάξεις: όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι ο Αλέξης Τσίπρας, δεν έχει κάτι απτό στα χέρια του τουλάχιστον ως αυτή την ώρα. Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι θα υπάρξει μια προαναγγελία για μη περικοπή των συντάξεων, χωρίς όμως ακριβή περιγραφή.  Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τον κ. Τσίπρα να επαναλαμβάνει τη θέση ότι το εν λόγω μέτρο δεν είναι αναγκαίο, χωρίς όμως να είναι βέβαιο αν θα προχωρήσει σε κάποια ξεκάθαρη τοποθέτηση.

Σε κάθε περίπτωση, στην κυβέρνηση επιθυμούν και επιδιώκουν τα μέτρα που θα εξαγγελθούν, στην πλειοψηφία τους, να έχουν ορίζοντα τετραετίας.

Πηγή: newmoney.gr