ΠΑΤΡΑ: Προτάσεις των Εμπόρων ενόψει των εξαγγελιών της 83ης ΔΕΘ

O Eμπορικός και Eισαγωγικός Σύλλογος Πατρών ενόψει και των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού και των αρχηγών των κομμάτων από το βήμα της 83ης ΔΕΘ, που σηματοδοτούν και τις εξελίξεις στην οικονομία και προσδιορίζουν τις συνθήκες στην μεταμνημονιακή περίοδο για την χώρα μας, θέλει να επισημάνει μερικές από τις πάγιες θέσεις και προτάσεις του για την ανάπτυξη και την αναθέρμανση της οικονομίας και της αγοράς.
Ζητάμε :

  • Σύγχρονο, απλό και σταθερό φορολογικό σύστημα. Η υπερφορολόγηση άμεση και έμμεση πολιτών και επιχειρήσεων «στραγγαλίζει» την ανάπτυξη και «στραγγίζει» την περιορισμένη ρευστότητα της αγοράς.
  • Εξορθολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών. Η θεσμοθέτηση της «εντός της κρίσεως υπερχρεωμένης μικρομεσαίας επιχείρησης», θα αποκαταστήσει τουλάχιστον εν μέρει τις απώλειες που υπέστησαν χιλιάδες επιχειρήσεις, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα ένταξης σε όλες τις διαθέσιμες φορολογικές, ασφαλιστικές και δανειακές ρυθμίσεις. Με αυτόν τον τρόπο θα καταστεί εφικτό το «πάγωμα», η κεφαλαιοποίηση και αφαίρεση των οφειλών από τον υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης, ως ασφαλιστικός χρόνος.
  • Εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης με περιορισμό της γραφειοκρατίας και των αγκυλώσεων.
  • Εφαρμογή Ειδικού ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για τα λειτουργικά έξοδα και την μισθοδοσία.
  • Απλοποίηση και ευελιξία και επέκταση του Εξωδικαστικού Μηχανισμού ειδικά για τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες.
  • Δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜμΕ) με στόχο την χορήγηση πιστώσεων και την μεταφορά τεχνογνωσίας.
  • Συνολική Επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων και της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης. Μέσω της διαβούλευσης και του διαλόγου των κοινωνικών εταίρων και της συλλογικής διαπραγμάτευσης βελτιώνεται το κλίμα εμπιστοσύνης και διατηρείται η κοινωνική συνοχή.
  • Αύξηση του κατώτατου μισθού που θα αναθερμάνει την οικονομία, θα τονώσει την ζήτηση και τον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων, ενώ θα εισρεύσουν επιπλέον έσοδα στα δημόσια ταμεία από το ΦΠΑ. Η αύξηση των μισθών με ταυτόχρονη μείωση του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων, μειώνει την ανεργία και ενισχύει την ανταγωνιστικότητα της επιχειρηματικότητας συνολικά.
  • Κατάργηση των μνημονιακών ¨εμμονών¨ εξυπηρέτησης των πολυεθνικών αλυσίδων με τις άχρηστες ενδιάμεσες εκπτώσεις και την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας. Να παραμείνουν πανελλαδικά ως εργάσιμες οι 3 «παραδοσιακές» σημαντικές Κυριακές (οι 2 τελευταίες Κυριακές του χρόνου και η Κυριακή των Βαΐων).