ΑΚΡΑΤΑ: Συμμετοχή του Γυμνασίου στο ERASMUS +

Το Γυμνάσιο Ακράτας συμμετείχε φέτος το καλοκαίρι στο πρόγραμμα ενδοϋπηρεσιακής κατάρτισης Εrasmus + KA1 που έλαβε χώρα στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας από τις 18 έως τις 24 Ιουλίου και υλοποιήθηκε από τον ευρωπαϊκό οργανισμό CHAIN. Από το σχολείο συμμετείχαν οι φιλόλογοι Αντώνης Μαρούδας και Καλλιόπη Παπαδοπούλου. Ο τίτλος του σεμιναρίου ήταν «Iceland – lands cape and legends».

Στόχος του προγράμματος ήταν η επαφή των συμμετεχόντων με τη μυθολογία, την ιστορία και την κουλτούρα των Ισλανδών, η αναζήτηση τρόπων αξιοποίησης των μύθων και θρύλων στην εκπαιδευτική διαδικασία με τρόπο σύγχρονο και ενδιαφέροντα για τους μαθητές και η διερεύνηση της πολιτισμικής ταυτότητας της Ευρώπης και μεμονωμένα των ευρωπαίων συμμετεχόντων. Οι 25 συμμετέχοντες ήταν εκπαιδευτικοί όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων και προέρχονταν από τη Γερμανία, Φινλανδία, Λιθουανία, Γαλλία, Πορτογαλία, Τσεχία, Ισπανία και Ελλάδα.
Το σεμινάριο περιλάμβανε διαλέξεις, παρουσιάσεις, επισκέψεις σε μουσεία και μνημεία γεωλογικά και πολιτιστικά. Οι εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε ομαδικές εργασίες, σε βιωματικές ασκήσεις και παρουσιάσεις, ενώ στο τέλος του προγράμματος κλήθηκαν να δραματοποιήσουν ένα απόσπασμα saga (από την ισλανδική μυθολογία.Επιπλέον, αναζητήθηκαν κοινές αναφορές ανάμεσα στις ευρωπαϊκές μυθολογίες και στους τρόπους με τους οποίους η μυθολογία συνδέεται με το φυσικό περιβάλλον. Η γλώσσα εργασίας του σεμιναρίου ήταν η αγγλική.

΄΄Ήταν μεγάλη ευκαιρία και χαρά για τους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας που συμμετείχαν σε αυτό το σεμινάριο, γιατί είχαν τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν και να συνεργαστούν με συναδέλφους από διάφορες χώρες της Ευρώπης. Συζήτησαν, εργάστηκαν ομαδικά, αντάλλαξαν απόψεις, σύγκριναν εκπαιδευτικά συστήματα και ήρθαν σε επαφή με το μοναδικό φυσικό περιβάλλον της Ισλανδίας. Είχαν την ευκαιρία να επικοινωνήσουν σε μια διαφορετική από τη μητρική τους γλώσσα και να βελτιωθούν στη χρήση των νέων τεχνολογιών. Γενικά, η επαφή με άλλους συναδέλφους προσφέρει μια φρέσκια και μοντέρνα προσέγγιση στη διαχείριση της τάξης καθώς και νέες ιδέες και λύσεις σε εκπαιδευτικά προβλήματα που προέρχονται όχι μόνο από τις συμβουλές των συντονιστών του προγράμματος αλλά και από τις εμπειρίες των άλλων συναδέλφων. Το σύνολο των ευρωπαϊκών προγραμμάτων υπάρχει στην ιστοσελίδα του ΙΚΥ, όπως επίσης η αίτηση συμμετοχής και οι οδηγίες για τον τρόπο συμπλήρωσης της αίτησης. Στο τέλος παρατίθενται χρήσιμες διευθύνσεις με υλικό σχετικό με την συγκεκριμένη κατάρτιση και τις δράσεις της΄΄, αναφέρεται εκ μέρους του σχολείου. https://www.iky.gr/el/nea-iky-gr/anakoinoseis-iky-gr, https://chain.eu/.