ΠΑΤΡΑ: Η Αχάϊα Κλάους αποτελεί το τρανό παρελθόν που δείχνει το μέλλον

Τα 157α γενέθλια από την ίδρυση της Αχάια Κλάους δίνουν την αφορμή να ξανασυζητήσει η Πάτρα το μέλλον της παλαιότερης ελληνικής οινοβιομηχανίας.

Όμως η Αχάϊα Κλάους είναι για την Πάτρα κάτι περισσότερο από μια οινοποιητική βιομηχανία.

Ο Γουσταύος Κλάους

Πανοραμική άποψη της Αχάϊα Κλάους

Η διαχρονική πορεία της είναι συνδεδεμένη με την κοινωνική, πολιτιστική, οικονομική και ιστορική ζωή της Πάτρας. Και ως τέτοια πρέπει να διαφυλαχθεί στο μέλλον.

Αποτελεί έναν από τους «κρυμμένους θησαυρούς» της πόλης που περιμένει στωικά να έλθει η στιγμή που η Πάτρα θα αξιοποιήσει την αίγλη, τη φήμη αλλά και την κτιριακή υποδομή της ομάδας πιο παραγωγικά, επ’ ωφελεία της.

Συνυφασμένη με την οινική ιστορία και παράδοση είναι η Αχάια Κλάους

Οι εγκαταστάσεις, τα βαρέλια, οι χώροι ξενάγησης και το πλούσιο ιστορικό αρχείο της Αχάια Κλάους είναι κομμάτια της τοπικής ιστορίας και φυσικά της εθνικής οινικής παράδοσης. Το όνομά της εξακολουθεί να εμπνέει σεβασμό στους ανθρώπους που έχουν μελετήσει τη διαδρομή του οίνου από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα.

Η κληρονομιά για την Αχαΐα και την Πάτρα είναι βαριά. Και θα πρέπει να ξεκινήσει ένας διάλογος με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, που θα προτείνει και θα διεκδικεί την υιοθέτηση ενός μοντέλου αξιοποίησης προς όφελος του τουριστικού και του πολιτιστικού αποθέματος, χωρίς να αγνοεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς της οινοβιομηχανίας.

Η Αχάια Κλάους έχει ζωή! Και μας καλεί να τρυγήσουμε με τον παραδοσιακό και αρχέγονο τρόπο, χρησιμοποιώντας χέρια και ψαλίδια. Το ραντεβού είναι κλεισμένο για αύριο, στις 7.00 το πρωί, μπροστά στην πύλη της οινοβιομηχανίας.

pelop.gr