Το πράσινο τσάι Μάτσα προλαμβάνει τα καρκινικά κύτταρα

Η επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Σάλφορντ στη Βρετανία, σύμφωνα με το επιστημονικό έντυπο Aging, δημοσιεύει επιστημονικά στοιχεία που υποστηρίζουν ότι το τσάι μπορεί να σκοτώσει τα καρκινικά βλαστοκύτταρα.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν κυτταρικές σειρές καρκινικών βλαστοκυττάρων του μαστού και όταν τις εξέθεσαν σε τσάι Μάτσα παρατήρησαν ότι «τα καρκινικά κύτταρα μετατοπίζονταν προς μια κατάσταση μεταβολικής ηρεμίας», ενώ δεν εξαπλώθηκαν λόγω σχετικά χαμηλής συγκέντρωσης (0.2 mg/ml).

«Το πράσινο τσάι Μάτσα είναι ένα φυσικό προϊόν που χρησιμοποιείται ως διατροφικό συμπλήρωμα , χωρίς ωστόσο προς το παρόν να είναι πλήρως κατανοητός ο υποκείμενος μοριακός μηχανισμός τους που προλαμβάνει τη νοσηρότητα. Στη μελέτη μας διαπιστώσαμε ότι καταστέλλει τον οξειδωτικό μιτοχονδριακό μεταβολισμό, με άλλα λόγια δηλαδή εμποδίζει τα κύτταρα από το να ανατροφοδοτηθούν και επομένως περνάνε σε μια ανενεργή κατάσταση και τελικά πεθαίνουν».

Μας εξηγούν ότι οι επιδράσεις του συγκεκριμένου τσαγιού επί των ανθρώπινων καρκινικών κυττάρων του μαστού είναι σημαντικές, αφού τα ενεργά συστατικά του Μάτσα μπορούν με τεράστια ακρίβεια να σβήσουν συγκεκριμένες οδούς σηματοδότησης.