ΟΟΣΑ: Πρωταθλήτρια στην αύξηση φόρων η Ελλάδα

Πρωταθλήτρια μεταξύ των χωρών –μελών του ΟΟΣΑ στην αύξηση φόρων αναδείχθηκε η Ελλάδα, σύμφωνα με την έκθεση του Οργανισμού Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Στην έκθεση «Tax Policy Reforms 2018» καταγράφηκε στην Ελλάδα η μεγαλύτερη αύξηση φόρων ως ποσοστό του ΑΕΠ. Συγκεκριμένα, η αύξηση το διάστημα 2015- 2016 ήταν κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, ως αποτέλεσμα των φόρων που επιβλήθηκαν με την εφαρμογή του τρίτου μνημονίου τόσο στα εισοδήματα όσο και στην κατανάλωση.

Η Ελλάδα διατηρεί τη θλιβερή πρωτιά και στο διάστημα 2007 – 2016, κατά το οποίο οι φόροι αυξήθηκαν ως προς το ποσοστό του ΑΕΠ κατά 7,4 ποσοστιαίες μονάδες.

Η Ιρλανδία, στον αντίποδα, ήταν η χώρα στην οποία καταγράφηκε η μεγαλύτερη μείωση, με την επιβάρυνση να μειώνεται στο 23% από το 30,4%.

Στην ίδια έκθεση καταγράφονται σημαντικές φορολογικές εξελίξεις σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Αργεντινή, η Γαλλία και η Λετονία, οι οποίες στοχεύουν στην ενίσχυση των επενδύσεων και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Μεταξύ των εξελίξεων σημειώνεται και τάση της μείωσης των φορολογικών βαρών στις επιχειρήσεις, ακόμα και χωρών που έχουν παραδοσιακά υψηλούς συντελεστές.

 

Βάσει των στοιχείων, ο μέσος συντελεστής φόρου επιχειρήσεων στις χώρες του ΟΟΣΑ έχει μειωθεί από το 32,5% το 2000 στο 23,9% το 2018. Ανάλογες κινήσεις καταγράφονται και στη φορολογία των φυσικών προσώπων. Ωστόσο η Ελλάδα δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτές τις χώρες με το φορολογικό συντελεστή των επιχειρήσεων να βρίσκεται στο 29%.

Αντίθετη στη γενικότερη τάση μείωσης των φορολογικών βαρών καταγράφεται αύξηση των επιβαρύνσεων στην εργασία στην Ελλάδα, είτε με τη μορφή των ασφαλιστικών εισφορών είτε με τη μορφή του φόρου εισοδήματος. Ανάλογες επιβαρύνσεις παρατηρούνται και στην Τουρκία, τη Σλοβενία, το Μεξικό, τη Λετονία και την Ιρλανδία.

Κορυφαία είναι η Ελλάδα και στο πεδίο φορολογίας ακινήτων, λόγω του ΕΝΦΙΑ. Ειδικότερα, μεταξύ 20 χωρών- μελών του ΟΟΣΑ, το διάστημα 2000 με 2016, η χώρα μας είναι μεταξύ των πρώτων, αφού έρχεται έκτη πίσω από τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο και τον Καναδά.

Ειδική αναφορά γίνεται στην έκθεση και στο ειδικό καθεστώς του μειωμένου κατά 30% ΦΠΑ στα νησιά της Λέσβου, της Χίου, της Σάμου, της Λέρου και της Κω, μέχρι το τέλος του έτους. Με αυτά τα έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση του βαθμολογικού πίνακα του ΟΟΣΑ, ξεπερνώντας ακόμα και τη Γαλλία.

Ο ΟΟΣΑ αναφέρεται και στα ψηφισμένα φορολογικά αντίμετρα, τα οποία προβλέπουν τη μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από το 22% στο 20% και την κατάργηση της ειδικής εισφοράς για εισοδήματα έως 30.000 ευρώ ως αντιστάθμισμα της περικοπής του αφορολογήτου κατά περίπου 3.000 ευρώ από το 2020 καθώς και την μείωση του φορολογικού συντελεστή στις επιχειρήσεις στο 26%. Ωστόσο, ο Οργανισμός επισημαίνει ότι η εφαρμογή αυτών των αντίμετρων τελεί υπό την έγκριση των θεσμών.