Για εγκατάσταση κεραίας κινητής τηλεφωνίας κοντά σε σχολεία

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργο Σταθάκη και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κώστα Γαβρόγλου

 

Θέμα: «Κινητοποιήσεις κατοίκων Εγλυκάδας Πατρών για εγκατάσταση κεραίας κινητής τηλεφωνίας κοντά σε σχολεία»

 

Στις 19 Ιουλίου 2018, εν μέσω θέρους, εταιρεία κινητής τηλεφωνίας εγκατέστησε στην Οδό Ευριπίδου, στην Εγλυκάδα της Πάτρας, κεραία κινητής τηλεφωνίας, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 85 μέτρων μακριά από το 17ο Γυμνάσιο και το 21ο Δημοτικό, ενώ λίγο μακρύτερα, σε απόσταση 200 μέτρων λειτουργεί και βρεφονηπιακός σταθμός, κατά παράβαση του νόμου 3431/2006. Σύμφωνα με τον εν λόγω νόμο περί ηλεκτρονικών επικοινωνιών, «σε περίπτωση εγκατάστασης κατασκευής κεραίας σε απόσταση μέχρι 300 μέτρων από την περίμετρο κτιριακών εγκαταστάσεων βρεφονηπιακών σταθμών, σχολείων, γηροκομείων και νοσοκομείων, τα όρια έκθεσης του κοινού απαγορεύεται να υπερβαίνουν το 60% των τιμών, που καθορίζονται στα άρθρα 2 έως 4 της υπ’ αριθμ. 53571/3839/6.9.2000 κοινής υπουργικής απόφασης ή στην εκάστοτε ισχύουσα αντίστοιχη κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Μεταφορών και Επικοινωνιών».

Οι κάτοικοι και οι τοπικοί φορείς σε συγκέντρωση που έγινε πρόσφατα, παρουσία εκπροσώπων του Ανατολικού Διαμερίσματος του Δήμου και Συλλόγων της περιοχής, αποφάσισαν να προβούν σε όλες τις νόμιμες ενέργειες και δηλώνουν αποφασισμένοι να εντείνουν τις κινητοποιήσεις από Σεπτέμβριο κρατώντας ακόμη και τα σχολεία της περιοχής κλειστά μέχρις ότου απομακρυνθεί η κεραία.  

Επιπλέον, με την πρόσφατη υπ’ αριθμ. 303/2017 (ΑσφΜ) απόφασή του το Μονομελές Πρωτοδικείο Πατρών έκανε δεκτή αίτηση που κατέθεσαν Σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων της περιοχής Ζαρουχλέικα Πατρών, σχετικά με την απαγόρευση λειτουργίας κεραίας κινητής τηλεφωνίας σε κοντινή απόσταση από σχολεία. Ειδικότερα, το δικαστήριο κρίνοντας ότι «η σωματική και ψυχική υγεία αποτελεί το υπέρτατο προστατευόμενο αγαθό της προσωπικότητας του ατόμου» έκανε δεκτή την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και απαγόρευσε τη λειτουργία σταθμού βάσης και κεραίας κινητής τηλεφωνίας, με την απειλή μάλιστα χρηματικής ποινής. το δικαστήριο έκρινε ότι η ιδιοκτήτρια εταιρεία παραβιάζοντας την αρχή της προφύλαξης (άρθρο 174 παρ. 2 εδ. β’ της Συνθ.ΕΚ.), πλήττει το αγαθό της υγείας των αιτούντων, καθώς και περιβαλλοντικά αγαθά, τα οποία συνιστούν βασικά στοιχεία για την εξασφάλιση της ποιότητας ζωής.

 

 

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  1. Τι προτίθενται να κάνουν προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία των πολιτών της περιοχής και κυρίως αυτή των ευπαθών ομάδων (μαθητών, ασθενών);
  2. Προτίθενται να ανακαλέσουν την αδειοδότηση του εν λόγω σταθμού κινητής τηλεφωνίας;

 

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

 

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ