Εξώδικο Ελλήνων ψαράδων κατά της κυβέρνησης: Βρισκόμαστε ενώπιον ενός άνισου ακήρυχτου πολέμου με την Τουρκία

“Τούρκοι αλιείς ανενόχλητοι λυμαίνονται τις ελληνικές θάλασσες, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι ουδέποτε ετέθη θέμα σύλληψής τους ακόμη κι όταν από τα πλωτά του Λιμενικού Σώματος καταλήφθηκαν εν τω πράττεσθαι να αλιεύουν εντός των χωρικών μας υδάτων, κατά παράβαση του άρθρου 401 του Ποινικού Κώδικα”, καταγγέλλουν με εξώδικη διαμαρτυρία προς την κυβέρνηση 36 Έλληνες αλιείς.

 

Οι αλιείς καλούν τους αρμόδιους φορείς να παρέμβουν αποτελεσματικά για να λύσουν το συγκεκριμένο θέμα- καθώς όπως τονίζουν – ”θεωρούμε πλέον, ως κάτοικοι της παραμεθορίου ότι βρισκόμαστε ενώπιον ενός άνισου ακήρυχτου πολέμου με αντιπάλους τους Τούρκους αλιείς και τα τουρκικά περιπολικά σκάφη, τα οποία συνεπικουρούν στην παράνομη και λαθραία αλιεία”.

Παράλληλα, ζητούν ”να παρέμβει άμεσα ο αρμόδιος εισαγγελέας και να τύχει εφαρμογής το άρθρο 401 του Ποινικού Κώδικα” που προβλέπει συλλήψεις και πρόστιμα.

Όπως καταγγέλλουν, στις επαναλαμβανόμενες οχλήσεις τους προς τα αρμόδια όργανα του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής η απάντηση που έχουν λάβει είναι “ότι, δυστυχώς, δεν μπορούν να κάνουν τίποτα, λόγω του φόβου κλιμάκωσης της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αντί να αποτρέψουν και να συλλάβουν τους, επί σειρά ετών, παράνομα λυμαίνοντες τα ελληνικά χωρικά ύδατα Τούρκους αλιείς, μένουν απλά παρατηρητές και έτσι τα τουρκικά σκάφη κερδίζουν αλιευτικά πεδία όλο και πιο δυτικά, κυρίως προς την ηπειρωτική Ελλάδα”.

Οι ψαράδες από την περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου καταγγέλλουν, επίσης, ότι συχνά απειλούνται από τα τουρκικά σκάφη με εμβολισμό ή και βύθιση από τα απόνερα που δημιουργούν.
Στο εξώδικό τους αναφέρεται, τέλος, ότι “η Τουρκία με τη χρήση μεγάλου αριθμού αλιευτικών πλοίων που πλέουν σε όλες τις θαλάσσιες περιοχές του Αιγαίου και του Θρακικού Πελάγους έχει αρχίσει να “καταλαμβάνει χώρο” με “ειρηνικά μέσα” προσπαθώντας να αποκτήσει έρεισμα ή ενός είδους “χρησικτησίας” θαλάσσιων περιοχών φθάνοντας πλέον εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων”.

Πηγή: Καθημερινή