Η φυγή των νέων πληγή που πρέπει να κλείσει

«Για την Νέα Δημοκρατία το brain gain, δηλαδή η επιστροφή των εκατοντάδων χιλιάδων νέων που έφυγαν στο εξωτερικό, δεν είναι μόνο πολιτική προτεραιότητα. Είναι στοίχημα πρώτης γραμμής».
Αυτό τόνισε το μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Αθηνά Τραχήλη στη διάρκεια συνάντησης που είχε με ομάδα νέων απ’ την Πάτρα και την Δυτική Αχαΐα.
Με την ανεργία να παραμένει σε εφιαλτικά υψηλά επίπεδα και την κυβέρνηση να επιμένει στην εχθρική της συμπεριφορά προς την επιχειρηματικότητα -και άρα προς τις επενδύσεις και τις νέες θέσεις εργασίας- η φυγή των νέων στο εξωτερικό παραμένει ανοικτή πληγή για την ελληνική οικονομία και την παραγωγικότητα, σημείωσε η κ. Τραχήλη.
Οι νέοι φεύγουν για τρείς βασικούς λόγους. Πρώτον, εξαιτίας της αβεβαιότητας που νιώθουν στην Ελλάδα. Δεύτερον, εξαιτίας της απουσίας επαγγελματικών ευκαιριών και, τρίτον, εξαιτίας της μειωμένης αξιοκρατίας και της διαφθοράς. Επιπλέον, στο εξωτερικό θεωρούν ότι οι ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης είναι ασυγκρίτως περισσότερες.
«Η επιστροφή των νέων, στην μεγάλη τους πλειονότητα πτυχιούχων και κατόχων μεταπτυχιακών τίτλων, είναι κομβικής σημασίας προϋπόθεση για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας και την επάνοδο στην κανονικότητα», επεσήμανε η κ. Τραχήλη.
Προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης μόλις πρόσφατα επανέλαβε ότι η μείωση των φόρων και η παράλληλη αναθέρμανση του επενδυτικού ενδιαφέροντος που σχεδιάζει η Νέα Δημοκρατία θα οδηγήσουν σε 600.000 νέες θέσεις εργασίας και σε μείωση της ανεργίας κατά 7 μονάδες.
«Η πληγή του brain drain πρέπει να κλείσει», σημείωσε η κ. Τραχήλη. «Όμως, η σημερινή κυβέρνηση δεν παρέχει την παραμικρή εγγύηση ότι το αύριο θα είναι καλύτερο. Απεναντίας, τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούμε τις απέλπιδες προσπάθειες που κάνει ώστε να παρουσιάσει μια επίπλαστη εικόνα και να γαντζωθεί στην εξουσία».