ΠΑΤΡΑ: Αυτά αλλάζουν στο παλιό λιμάνι με την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου – Ποιοι φεύγουν – Οι ενέργειες του Δήμου

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, στην έναρξη της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, την Παρασκευή, 31 Αυγούστου, ενημέρωσε το Σώμα για το θαλάσσιο μέτωπο και τις ενέργειες που έγιναν από την ημέρα παραχώρησής του στο Δήμο.

Ο Δήμαρχος ανέφερε τα εξής:
«Το θέμα για το οποίο θέλω να σας ενημερώσω είναι για τις ενέργειες που έχουμε προχωρήσει σε σχέση με το παραλιακό μέτωπο, ώστε να συντονιστούμε για τις επόμενες ενέργειες.
Εμείς, από τις 18 Ιουλίου, οπότε και πέρασε στο Δήμο το θαλάσσιο μέτωπο, ξεκινήσαμε μια σειρά επαφών, με αυτούς που χρησιμοποιούν το παλιό λιμάνι και έχουν υποδομές όπως το Τελωνείο, με το κτίριο στο ύψος της Γούναρη, αλλά και η Πυροσβεστική Υπηρεσία κατά δεύτερο λόγο. Από τη συζήτηση, φάνηκε ότι υπάρχει θέληση να πάνε σε άλλους χώρους, αρκεί να βρεθούν αυτοί οι χώροι και να πληρούν τις προϋποθέσεις. Βάσει του νόμου παραχώρησης της λιμενικής ζώνης, μπορούν να μείνουν, μέχρι να γίνει η μετεγκατάστασή τους, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μπορούμε να περιμένουμε, χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Κι επειδή στην όλη διαδικασία εμπλέκεται και ο Ο.Λ.ΠΑ., στείλαμε μία επιστολή στο Δ.Σ. του, από το οποίο ζητούμε τη βοήθειά του, έτσι ώστε να βρεθεί όσο το δυνατόν χώρος για το Τελωνείο στο νέο λιμάνι. Είναι άλλωστε αίτημα και των ίδιων των υπευθύνων του Τελωνείου, να στεγαστούν οι υπηρεσίες τους στο νέο λιμάνι.
Έχουμε έρθει σε επαφή και με τα Ναυταθλητικά Σωματεία, για να δούμε το πώς θα αξιοποιηθούν οι λιμενολεκάνες και γενικά κινούμαστε στην κατεύθυνση του να αξιοποιηθεί ο χώρος. Ήδη με τις υπηρεσίες του Δήμου, προχωρούμε σε ένα βραχυπρόθεσμο σχεδιασμό, ώστε να αξιοποιηθεί και να μην είναι «νεκρός» ο χώρος. Με μια σχετική μελέτη, θα δούμε ποια κτίρια είναι για να γκρεμιστούν και ποια όχι. Θα σας ενημερώσω και πάλι, όταν είναι έτοιμες οι υπηρεσίες μας, για τις άμεσες ενέργειες που πρέπει να κάνουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Όσον αφορά τον Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό που έχουμε εξαγγείλει θα έχει ζητούμενα τη ριζική αναδιοργάνωση του παραλιακού περιβάλλοντος, με σύνδεση του κεντρικού τμήματος της πόλης, με το υγρό στοιχείο, την αισθητική και λειτουργική αναβάθμισή του.
Στόχος είναι να ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες για ελεύθερους, ανοιχτούς κοινόχρηστους χώρους, με πάρκα, πράσινο, αθλητισμό, πολιτισμό κ.λπ.
Άμεσα θα οργανωθεί συζήτηση όχι μόνο στο πλαίσιο του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και με τους φορείς και τους δημότες για τις κατευθύνσεις και τις παραμέτρους του σχεδιασμού».