Νέα στοιχεία «φωτιά» για την υπόθεση με τις θυρίδες: Τα κλειδιά του ’50, οι συνομιλίες των τραπεζικών και τα εργαλεία

Στοιχεία – φωτιά για το σκάνδαλο με την κλοπή των θυρίδων από υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στη Θεσσαλονίκη καταθέτουν από το πρωί της Δευτέρας οι πελάτες της Τράπεζας, που καταγγέλλουν ότι έχασαν τις περιουσίες τους.

Η υπόθεση πήρε απρόσμενες διαστάσεις μετά την αυτοκτονία 63χρονου πρώην διευθυντικού στελέχους του υποκαταστήματος τον περασμένο Ιούλιο. Σύμφωνα με τις διώξεις που έχουν ασκηθεί πέντε τραπεζικοί υπάλληλοι κατηγορούνται για την «εξαφάνιση» 2,6 εκατομμυρίων ευρώ σε χρήματα και τιμαλφή, από τις θυρίδες 13 πελατών.

Από το γραφείο της ειδικής ανακρίτριας εγκλημάτων διαφθοράς Βασιλικής Ζώτου πέρασε το πρωί το πρόσωπο – κλειδί για την αποκάλυψη της υπόθεσης. Πρώην πελάτης του υποκαταστήματος που είχε θυρίδα και ήταν φίλος του αυτόχειρα, ο οποίος κατέθετε για περίπου δύο ώρες. Ήταν αυτός ο οποίος είχε εμφανιστεί μόνος του στην ασφάλεια Θεσσαλονίκης και παρέδωσε μία τσάντα με τιμαλφή, τα περισσότερα εκ των οποίων αναγνωρίστηκαν ότι ήταν κλεμμένα από τις θυρίδες.

Ο πελάτης, ισχυρίστηκε στην ανακρίτρια ότι τα τιμαλφή του τα παρέδωσε ο 63χρονος που στη συνέχεια αυτοκτόνησε, για να τον αποζημιώσει επειδή και τη δική του θυρίδα είχε κλέψει. «Εγώ για οικονομικά θέματα τον εμπιστευόμουν, με δικές του προτροπές τοποθέτησα 1,6 εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά στη θυρίδα», φέρεται να κατέθεσε στην ανακρίτρια. Διευκρίνισε μάλιστα πως τα χρήματα ήταν σε χαρτονομίσματα των 500 ευρώ και ο ίδιος ανακάλυψε την απώλεια το 2013.

«Άρχισα να ψάχνω μετά πώς χάθηκαν τα χρήματα. Εγώ βρήκα την περιουσία που είχε κάνει ο υπάλληλος. Τότε του είπα τι έχω βρει και μου έδωσε τα τιμαλφή», φέρεται να κατέθεσε. Μάλιστα έδειξε στην ανακρίτρια και τα κλειδιά που είχε στα χέρια του από τις θυρίδες, τα οποία είναι τα ίδια από το 1950, όπως είπε. «Μπορεί πριν από εμένα να είχε με τα ίδια κλειδιά και άλλος τη θυρίδα μου. Ποιός μου διασφαλίζει ότι εκείνος δεν είχε αντικλείδια για να την ανοίξει», φέρεται να είπε.

Η παράδοση των αντικειμένων στις αστυνομικές αρχές έγινε την ώρα που η δικογραφία για τις τραπεζικές θυρίδες όδευε προς το αρχείο, ελλείψει στοιχείων.

Όμως με παραγγελία του εισαγγελέα διαφθοράς άνοιξε πάλι ο φάκελος και πλέον κλήθηκαν να καταθέσουν στοιχεία τα θύματα, ενώ θα ακολουθήσουν οι απολογίες.
υποκατάστημα. Σήμερα ζήτησε να κληθούν και να καταθέσουν, αρχικά ως μάρτυρες, υπάλληλοι της Εθνικής Τράπεζας που ακούγονται σε τηλεφωνικές συνομιλίες
Εκτός του πελάτη της Τράπεζας η κατάθεση του οποίου οδήγησε στην αποκάλυψη της υπόθεσης, σήμερα κατέθεσαν ακόμη δύο θύματα.

Μεταξύ αυτών ένας συνταξιούχος οδοντίατρος, ο οποίος στη μήνυσή του ανέφερε ότι έχασε αντικείμενα αξίας που ξεπερνούν τις 150.000 ευρώ και ήταν ο πρώτος ο οποίος ανακάλυψε πως η θυρίδα του είχε αδειάσει. Ο συγκεκριμένος ήταν από τους παλιότερους ιδιοκτήτες θυρίδας στο υποκατάστημα και ήταν ο πρώτος που απευθύνθηκε αρχικά στην ασφάλεια και στη συνέχεια στη δικαιοσύνη, καταγγέλλοντας μάλιστα τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας των θυρίδων στο συγκεκριμένο και φαίνεται ότι γνωρίζουν για την κλοπή.

Επίσης ζητήθηκε να γίνουν πραγματογνωμοσύνες, τόσο για εργαλεία που βρέθηκαν στην Τράπεζα, όσο και για τις κάρτες εισόδου των θυρίδων, ακόμη και για τις ίδιες τις θυρίδες.

«Σε έκθεση της Τράπεζας εμφανίζεται η δική μου θυρίδα να έχει τρύπα, αλλά η πραγματικότητα είναι πως άλλη θυρίδα έχει τρύπα», κατέθεσε στην ανακρίτρια, προσκομίζοντας και φωτογραφικό υλικό.