ΑΧΑΪΑ: Οριστικά τρεις αστικές αναπλάσεις – Σε Αίγιο, Χαλανδρίτσα και Κλειτορία – Αναλυτικά τα έργα που θα γίνουν

Οριστικοποιήθηκε ο πίνακας για την ένταξη της δεύτερης φάσης αστικών αναπλάσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και εντάσσονται στο ΕΣΠΑ δώδεκα σχέδια αστικών αναπλάσεων Δήμων της Περιφέρειάς μας. Ο προϋπολογισμός των δώδεκα έργων ανέρχεται σε 14.018.867,33 ευρώ και οι πράξεις για την ένταξη στο Eπιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτική Ελλάδα 2014-2020 αναμένεται να υπογραφούν εντός της εβδομάδας.

Πρόκειται για μία στρατηγική της Περιφέρειας, η οποία περιλαμβάνει αστικές αναπλάσεις σε κάθε Δήμο της Περιφέρειάς μας, καθώς και ένα σχέδιο για τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ) Πύργου – Κατακώλου – Αρχαίας Ολυμπίας και Μεσολογγίου – Αιτωλικού και τις Βιώσιμες Αστικές Αναπτύξεις (ΒΑΑ) Πάτρας και Αγρινίου.
«Με την ένταξη των δώδεκα σχεδίων, ολοκληρώνεται και η δεύτερη φάση εντάξεων», ανέφερε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, συμπληρώνοντας ότι «λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος των Δήμων, θα καταβληθεί προσπάθεια εξεύρεσης πόρων και για τρίτη φάση».

 

Οι πράξεις που εντάσσονται είναι:
Δράσεις αστικής ανάπτυξης ιστορικών, εμπορικών και τουριστικών κέντρων
της Περιφέρειας Δυτικής
Α/Α
ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΑΞΗΣ
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ
ΕΠΙΛΕΞΙΜΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΑΠΑΝΗ (€)
1
Ανάπλαση – Διαμόρφωση Ιστορικού Κέντρου Χαλανδρίτσας – Τμήμα 2: Ενότητα Αγ. Αθανασίου
Δήμος Ερυμάνθου
1.113.244,06
2
Ανάπλαση Εμπορικού Κέντρου Αιγίου: Ενότητα 2 Πλατεία Αγ. Λαύρας και περιμετρικές οδοί και Ενότητα 3 Πλατεία Βαλφούρ και περιμετρικές οδοί
Δήμος Αιγιαλείας
3.215.815,25
3
Αναπλάσεις έδρας (Λεχαινά) και Ιστορικής έδρας (Βάρδα) του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης
Δήμος Ανδραβίδας – Κυλλήνης
1.780.000,00
4
Ανάπλαση Κεντρικής Οδού Αγίου Νικολάου Δ.Κ. Τραγανού
Δήμος Πηνειού
1.477.900,00
5
Ανάπλαση εισόδου πόλης της ΔΕ Ανδραβίδας του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης (ΠΕΟ – Δημοτικό Γυμναστήριο)
Δήμος Ανδραβίδας – Κυλλήνης
920.000,00
6
Ανάπλαση περιοχών οικισμού Βρανά
Δήμος Πηνειού
1.009.890,43
7
Αστική ανάπλαση της πόλης της Παλαίρου (παλαιός τίτλος: Αντικατάσταση οδοστρώματος δρόμων Παλαίρου)
Δήμος Ακτίου Βόνιτσας
696.000,00
8
Ανάπλαση δημοτικών οδών Αγ. Χαραλάμπους, Μακεδονίας & Παρόδου Αρχαίας Ήλιδας της Δ.Κ. Τραγανού
Δήμος Πηνειού
651.200,00
9
Ανάπλαση παραλιακού μετώπου Αστακού, ανάδειξη ιστορικού κέντρου και αισθητική παρέμβαση, ενοποίηση και ανάδειξη των σημαντικών σημείων της πόλης με την κεντρική πλατεία (Α΄ φάση)
Δήμος Ξηρομέρου
1.368.400,00
10
Παρεμβάσεις αστικής αναβάθμισης σε επιλεγμένα σημεία της Τοπικής Κοινότητας Θέρμου Δήμου Θέρμου
Δήμος Αγρινίου
590.000,00
11
Ανάπλαση πλατείας Κλειτορίας
Δήμος Καλαβρύτων
661.417,59
12
Βελτίωση και ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων Τ.Κ. Καλλιθέας και Μυρωνίων
Δήμος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων
535.000,00
ΣΥΝΟΛΟ:
14.018.867,33

 

 

ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΚΛΕΙΤΟΡΙΑΣ
Πρόκειται για την ανάπλαση του κεντρικού ιστού της Κλειτορίας, συνολικής επιφάνεια 5.600 τ.μ. και συγκεκριμένα σε τρία σημεία αυτής :
– την κεντρική πλατεία του οικισμού
– τα έναντι αυτής προς νότο πεζοδρόμια και οδοστρώματα
– τον αύλειο χώρο του Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου
Κυρίαρχο στοιχείο της πρότασης αποτελεί το νερό, που συναντάται σε διάφορες μορφές (τεχνητή λίμνη, εμφανές κανάλι, καταρράκτες, κρήνες) και είναι αυτό που συνδέει τα διαφορετικά τμήματα της περιοχής παρέμβασης. Με το έργο αυτό επιτυγχάνεται η αναβάθμιση και ανάδειξη του κέντρου του οικισμού και η ένταξη των διάσπαρτων χαρακτηριστικών σημείων και μνημείων σε έναν ενιαίο σχεδιασμό.
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 661.417,59 €, ποσό που θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ 2014-2020 στο πλαίσιο του ΕΠ Δυτικής Ελλάδας.
Η υλοποίηση αναμένεται να διαρκέσει 6 περίπου μήνες μετά την συμβασιοποίηση.

 

ΑΝΑΠΛΑΣΗ – ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΤΣΑΣ
(ΤΜΗΜΑ 2 ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ )
Πρόκειται για ανάπλαση – διαμόρφωση του ιστορικού κέντρου Χαλανδρίτσας/ Τμήμα 2 Ενότητα Αγ. Αθανασίου.

 

Συγκεκριμένα περιλαμβάνονται ο Βυζαντινός Ναός Αγίου Αθανασίου και ο Ι. Ναός Αγίου Ιωάννου, το Πέτρινο Γεφύρι (Μεσανό Γεφύρι), καθώς και ο δρόμος που οδηγεί από τη γειτονιά Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου, σε συνέχεια της υφιστάμενης ανάπλασης, προς τα πλατάνια – Τρανή Βρύση.
Στο σύνολο των κοινοχρήστων χώρων της περιοχής μελέτης προτείνεται η επίστρωση λίθινων ακανόνιστων πλακών όμοιου τύπου με τις υφιστάμενες στην περιοχή ανάπλασης της Α’ Φάσης. Αντίστοιχα προβλέπεται η κατασκευή στηθαίων από λιθοδομή, με την παράλληλη χρήση ως καθιστικά, σε σημεία όπου παρατηρούνται ανισοσταθμίες , η επένδυση υφισταμένων ακαλαίσθητων τοιχείων με λιθοδομή, καθώς και η επισκευή – ανακατασκευή χαρακτηριστικών ξηρολιθοδομών. Η συνολική επιφάνεια του χώρου που διαμορφώνεται είναι περίπου 3.350,00 τμ.
Στις προβλεπόμενες εργασίες περιλαμβάνεται και ο ήπιος ηλεκτροφωτισμός των οδών καθώς και ο ηλεκτροφωτισμός ανάδειξης των εκκλησιαστικών μνημείων. Τέλος προβλέπονται εργασίες υπογειοποίησης των εναέριων δικτύων (ΔΕΗ), και η αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης – άδρευσης (σύμφωνα με την η/μ μελέτη).
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1.113.244,06 €, ποσό που θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ 2014-2020 στο πλαίσιο του ΕΠ Δυτικής Ελλάδας.
Η υλοποίηση αναμένεται να διαρκέσει 6 περίπου μήνες μετά την συμβασιοποίηση.

 

 

ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΙΓΙΟΥ
(ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΙΑΣ ΛΑΥΡΑΣ – ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΕΣ ΟΔΟΙ
ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΑΛΦΟΥΡ – ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΕΣ ΟΔΟΙ)
Το έργο αφορά: α. την ανάπλαση του εμπορικού κέντρου Αιγίου και συγκεκριμένα την Πλατεία Αγ. Λαύρας και τις περιμετρικές αυτής οδούς και την Πλατεία Βαλφούρ και περιμετρικές αυτής οδούς και β. την υπογείωση του εναερίου δικτύου ηλεκτροδότησης και συγκεκριμένα στην πλατεία Αγίας Λαύρας και στις περιμετρικές οδούς και στην πλατεία Βαλφούρ και στις περιμετρικές οδούς.
Περιλαμβάνονται εργασίες ανάπλασης – ανακατασκευής – διαμόρφωσης της πλατείας Αγίας Λαύρας, των οδών Ζαΐμη και Γερμανού και της οδού Ασημάκη Φωτήλα από την οδό Ερμού έως την οδό Ταξιαρχών και αντίστοιχα της πλατείας Βαλφούρ, και των τμημάτων των οδών Βαλφούρ, και Κλεομένους Οικονόμου, καθώς και της οδού Ασημάκη Φωτήλα από την οδό Ταξιαρχών ως την οδό Κλεομένους Οικονόμου, σε συνδυασμό με την παράλληλη εξασφάλιση και διευθέτηση – επέκταση των εγκαταστάσεων δικτύων, λειτουργικών διαμορφώσεων, αστικού εξοπλισμού και ηλεκτροφωτισμού, που υποχρεωτικά ακολουθούν την πλατεία, τα πεζοδρόμια και τις οδούς.
Επίσης περιλαμβάνονται, σε συνδυασμό με την παράλληλη εξασφάλιση και διευθέτηση – επέκταση των εγκαταστάσεων δικτύων, λειτουργικών διαμορφώσεων, αστικού εξοπλισμού και ηλεκτροφωτισμού, που υποχρεωτικά ακολουθούν την πλατεία, τα πεζοδρόμια και τις οδούς.
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 3.215.815,25 €, ποσό που θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ 2014-2020.
Η υλοποίηση αναμένεται να διαρκέσει 19 περίπου μήνες μετά την συμβασιοποίηση.