Πουλάνε μέχρι και το Ζάππειο! – Τι καταγγέλλει η Επιτροπή Ολυμπίων Κληροδοτημάτων

Σε «απαλλοτρίωση» κληροδοτημάτων ευεργετών (Ζάππειο) και νέες προσλήψεις προχωρεί η διακυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, προετοιμάζοντας ταυτόχρονα το έδαφος για υποψήφιους αναδόχους.

Μάλιστα, η διορισμένη απο την κυβέρνηση, Επιτροπή Ολυμπίων Κληροδοτημάτων (ΕΟΚ), η οποία διαχειριζόταν μέχρι τώρα το Μέγαρο, καταγγέλει σε επιστολή της ακόμα και πιθανή ιδιωτικοποίηση του Ζαππείου.

Εν μέσω των καλοκαιρινών διακοπών στις αρχές Αυγούστου, και δίχως προηγουμένως καμία διαβούλευση και συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, η κυβέρνηση κατέθεσε τροπολογία στο νομοσχέδιο περί οικονομικών εγκληματικών δραστηριοτήτων, με την οποία θεσμοθέτησε θέση γενικού γραμματέα για την Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων (ΕΟΚ- Ζάππειο) ο οποίος θα πρέπει να καταρτίσει (master plan) στην τετραετή θητεία του, όπως αναφέρει το ψηφισθέν άρθρο.

Μάλιστα, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, την περιοχή έχουν επισκεφθεί ήδη και αρχαιολόγοι προκειμένου να μην ανακύψουν προβλήματα με ευρήματα και να αποδοθεί ο χώρος καθαρός προς αξιοποίηση.

Το νομοσχέδιο το οποίο ψηφίστηκε στις αρχές του Αυγούστου αλλοιώνει όχι μόνο την βούληση του ευεργέτη για την δημιουργία του πρώτου Ολυμπιακού Τοπίου στην Αθήνα, αλλά ακυρώνει ένα νομικό πλαίσιο το οποίο δεν τόλμησαν ούτε οι Γερμανοί κατακτητές να αλλάξουν.

Σύμφωνα με παράγοντες οι οποίοι ασχολούνται με την ιστορία της Αθήνας, επι κατοχής,ακόμη κι όταν είχαν πεθάνει οι υπάλληλοι του Μεγάρου, οι Γερμανοί ο τότε κατοχικός πρωθυπουργός και το τότε Συμβούλιο κληροδοτημάτων δεν άλλαξαν το νόμο, παρά την επίταξη του κτιρίου, επιβεβαιώνοντας ότι ακόμη και σε καιρούς βαρβαρότητας υπάρχει κάποια ηθική.

Σημειώνεται, ότι η τελευταία ρύθμιση της διοίκησης του Ζαππείου είχε επέλθει με αναγκαστικό νόμο του 1939, όταν πλέον είχαν ξεκαθαρισθεί τα προβλήματα με την περιουσία της οικογένειας Ζάππα και είχαν λήξει οι διαμάχες με τις Ρουμανικές κυβερνήσεις που διήρκεσαν πολλές δεκαετίες.

Ο Ευαγγέλης Ζάππας ο οποίος δημιούργησε το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας με την ακτοπλοϊα στο Δούναβη άφησε το κληροδότημα στο Δημόσιο και η βούλησή του ήταν τα χρήματα να χρησιμοποιηθούν προκειμένου η περιοχή του Ζαππείου να αποτελέσει ένα μόνιμο Ολυμπιακό Μουσείο. Μάλιστα, με την διαθήκη του προέτρεπε τους Έλληνες να προστατεύσουν οποιαδήποτε προσπάθεια αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος. «Πας Έλλην, χωρίς εξαίρεσι, έχει το δικαίωμα να επαγρυπνήση εις την εκτέλεσιν των διατάξεων της διαθήκης μου».

Τι αλλαγές ψηφίστηκαν

Με το άρθρο (63) του νόμου εκτός απο την θέση του Γενικού Γραμματέα -με ετήσιες απολαβές 56.000 ευρώ και τετραετή θητεία, θεσμοθετούνται και 42 νέες θέσεις ενω κάθε προηγουμένη θέση μόνιμου προσωπικού ή σύμβαση καταργείται. Ο Σύλλογος εργαζομένων στο Ζάππειο πληροφορήθηκε τις αλλαγές απο υπάλληλο του Γενικού Λογιστηρίου στις αρχές Ιουλίου, και τις κατήγγειλε και υπενθύμισε ότι, η Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων προσφέρει στον κρατικό προϋπολογισμό 525.000 ευρώ. Στη συνέχεια, η Επιτροπή Κληροδοτημάτων συνεδρίασε ότι, έγνοια και μέριμνα της είναι να διατηρηθεί «ο δημόσιος χαρακτήρας της Επιτροπής και του Ζαππείου».

Διαβάστε την επιστολή – καταγγελία της Επιτροπής Ολυμπίων Κληροδοτημάτων (ΕΟΚ)

apospasma