(Βίντεο)-Υποσχέσεις Τσίπρα: Εκλεισε ο κύκλος των μειώσεων – Άνοιξε ο κύκλος των ελαφρύνσεων

Με την ομιλία του πρωθυπουργού ξεκίνησε εδώ και λίγα λεπτά η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Τα βλέμματα είναι στραμμένα στα πρόσωπα έκπληξη του πρόσφατου ανασχηματισμού.
Κατερίνα Παπακώστα, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Μυρσίνη Ζορμπά, βρίσκονται δίπλα στους νέους συντρόφους τους, προκειμένου να ακούσουν τον Αλέξη Τσίπρα να περιγράφει τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες ενόψει Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και να δίνει τις κατευθυντήριες γραμμές για τη λεγόμενη «μεταμνημονιακή περίοδο».

Ο κ.Τσίπρας μιλά για τις ευκαιρίες που δίνονται στη μεταμνημονιακή εποχή. «Στο πολιτικό μας σχέδιο είναι η στήριξη των κοινωνικών δυνάμεων που σήκωσαν δυσανάλογο βάρος και φρονώ ότι αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία. πρώτα με την ανάκτηση της εργασίας με αξιοπρεπείς αμοιβές και σε αξιοπρεπείς συνθήκες. Καταφέραμε να μειώσουμε την ανεργία στο 19,5% σήμερα και να αντιστρέψουμε την πορεία αποιρρύθμισης της αγοράς εργασίας. εχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε για να στηριχθεί η μισθωτή εργασία στη χώρα μας, που είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη στη χώρα μας. Θέτουμε σε πρώτη προτεραιότητα τη ρύθμιση της αγοράς εργασίας και την αύξηση του κατώτατου μισθού. Η παραβατικότητα στην αγορά εργασίας έχει μειωθεί», είπε μεταξύ άλλων ο κ.Τσίπρας και συνέχισε ότι προϋπόθεση για την ανάκτηση της εργασίας είναι η δημιουργία φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος, η καταπολέμηση των εστιών διαφθοράς. Ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση και στην οικονομία τώρα πρέπει να συνεχισθεί. εχουμε την πολιτική βούληση να συνεχίσουμε στο δρόμο που έχουμε χαράξει και να φτιάξουμε δομές για μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, όπως είναι το κτηματολόγιο, οι δασικοί χάρτες, η απομείωση των κόκκινων δανείων, η εμπέδωση της διαφάνειας. Δεν είναι μεταρρυθμίσεις των μνημονίων, είναι δικές μας, που αν είχαν γίνει πριν από τα μνημόνια, ίσως και να τα αποφεύγαμε. Είναι μεταρρυθμίσεις που μόνο εμείς μπορούμε να κάνουμε, γιατί τις πιστεύουμε και δεν έχουμε δεσμεύσεις διαπλοκής. Σε τελική ανάλυση, εκεί θα κριθεί και η δυνατότητα της χώρας να προσελκύσει μαζικά επενδύσεις το επόμενο διάστημα, να δημιουργήσει συνθήκες εμπιστοσύνης στους επενδυτές. Η ανάκτηση της εργασίας που είναι βασικός μας στόχος αφορά και τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αγρότες, τις μικρές επιχειρήσεις. πρέπει να ακούσουμε τα αιτήματα της αγοράς και να βρούμε τρόπους με την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων εργαλείων».

Συνεχίζοντας, ο κ.Τσίπρας χαρακτήρισε άξονα της πολιτικής του την οικοδόμηση νέου κοινωνικού κράτους, λέγοντας ότι έχουν ήδη γίνει μεγάλα βήματα. Επιτιθέμενος στην αντιπολίτευση της καταλόγισε«ακεραία την ευθύνη» όχι μόνο για τα μνημόνια, αλλά για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ελλάδα. Μίλησε για στόχο διεύρυνσης των ατομικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών, «αλλά και να εγγυηθούμε για την ασφάλεια των πολιτών». «Μπορούμε να πούμε ότι είμαστε σε καλό δρόμο, παρά τις κραυγές και την καταστροφολογία, παρά την προεξόφληση της αποτυχίας από την αντιπολίτευση και όσους τη στηρίζουν», είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του. Ο κ.Τσίπρας υποστήριξε ότι είναι μεν ώρα για περισσότερη αισιοδοξία, αλλά όχι για εφησυχασμό. «Υπενθυμίζω σε όλες και σε όλους ότι η υπουργική θέση είναι ευθύνη, ούτε ιδιότητα, ούτε αξίωμα». Ο κ.Τσίπρας έκανε για άλλη κια φορά στο «ηθικό πλεονέκτημα» της εντιμότητας της κυβέρνησής του.