Την κατάργηση της χειμερινής ώρας στην Ευρώπη προτείνει η Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει σήμερα να καταργηθεί η χειμερινή ώρα στην ΕΕ, έπειτα από διαβούλευση με πολλά εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες, ανακοίνωσε ο πρόεδρός της Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

“Θα το αποφασίσουμε σήμερα” στην Κομισιόν, δήλωσε ο Γιούνκερ μιλώντας στον γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό ZDF, επισημαίνοντας ότι στόχος είναι να παραμείνει σε ισχύ μόνιμα η θερινή ώρα.

“Κάναμε δημόσια διαβούλευση” για το θέμα από τις αρχές Ιουλίου ως τα μέσα Αυγούστου. “Εκατομμύρια άνθρωποι απάντησαν και είναι της άποψης ότι στο μέλλον θα πρέπει να είναι κανόνας μόνιμα η θερινή ώρα και θα το πραγματοποιήσουμε”, τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

“Όταν ρωτάμε τους πολίτες την άποψή τους για ένα θέμα είναι σωστό στη συνέχεια να κάνουμε αυτό που επιθυμούν”, πρόσθεσε.

Η τελική απόφαση για την κατάργηση ή μη της χειμερινής ώρας θα ληφθεί από τοΕυρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο στο παρελθόν έχει ταχθεί υπέρ της διατήρησης μόνιμα της θερινής ώρας, και από τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Η αλλαγή από θερινή σε χειμερινή ώρα, που υιοθετήθηκε αρχικά στην Ευρώπη προκειμένου να εξοικονομείται ενέργεια, έχει προκαλέσει αντιπαράθεση τα τελευταία χρόνια, με τους επικριτές της να επισημαίνουν κυρίως τα ψυχολογικά προβλήματα που προκαλεί.

Το 80% των Ευρωπαίων ζητεί την κατάργηση της αλλαγής της ώρας
Περισσότεροι από 4,6 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες συμμετείχαν στην δημόσια, ηλεκτρονική, διαβούλευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με την κατάργηση ή μη της αλλαγής της ώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, η συντριπτική πλειονοψηφία ζητεί μια σταθερή ώρα σε όλα τα κράτη-μέλη της Ένωσης.
Συγκεκριμένα, το 80% των Ευρωπαίων πολιτών που συμμετείχαν στη δημόσια διαβούλευση  της Κομισιόν που ξεκίνησε στις 4 Ιουλίου και ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 16 Αυγούστου, επιθυμεί την κατάργηση της αλλαγής της ώρας, με τους περισσότερους εξ αυτών να ζητούν τη μόνιμη χρήση της θερινής ώρας σε όλη τη  διάρκεια του έτους.
Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς υπενθύμισε ωστόσο ότι η δημόσια αυτή διαβούλευση δεν είναι δημοψήφισμα, αλλά μια αντιπροσωπευτική έρευνα, μέρος της  ευρύτερης αξιολόγησης για τη διατήρηση ή την κατάργηση της αλλαγής της ώρας..
Για να καταργηθεί η θερινή ώρα στην Ε.Ε απαιτείται συμφωνία με πλειοψηφία από τα κράτη- μέλη, μια διαδικασία που ενδέχεται να κρατήσει περισσότερο από έναν χρόνο.
Τον περασμένο Φεβρουάριο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με ψήφισμά του ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προβεί σε «διεξοδική αξιολόγηση» των ρυθμίσεων για την αλλαγή της θερινής ώρας και αν χρειαστεί να υποβάλει πρόταση για την αναθεώρηση αυτής της διαδικασίας. Με ψήφους 384 υπέρ, 153 κατά και 12 αποχές οι Ευρωβουλευτές ζήτησαν ουσιαστικά την επαναξιολόγηση και την κατάργηση, υπό προϋποθέσεις, της αλλαγής της ώρας που ισχύει από την δεκαετία του 1980 για όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η αλλαγή της ώρας για την εξοικονόμηση ενέργειας είχε εφαρμοστεί πρώτη φορά από την Γερμανική Αυτοκρατορία και ακολούθησε η Μεγάλη Βρετανία. Κατά την διάρκεια του Μεσοπολέμου και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η αλλαγή της ώρας καταργήθηκε, ενώ από το 2001 ισχύει η τρέχουσα οδηγία της Ε.Ε που προβλέπει μια ενιαία ημερομηνία και ώρα για την αρχή και το τέλος της περιόδου θερινής ώρας για ολόκληρη την ΕΕ, με στόχο την αποτελεσματική λειτουργία της εσωτερικής αγοράς.
Η αλλαγή της ώρας, σύμφωνα με την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γίνεται την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου στη 1 π.μ. (ώρα Γκρίνουϊτς) και τελειώνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου στη 1 π.μ. (ώρα Γκρίνουϊτς).