Τουρκία: «Καταρρέει» η λίρα παρασύροντας μαζί της και την επενδυτική εμπιστοσύνη

Σχεδόν μη επενδύσιμη έχει καταστεί η Τουρκία, σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, στον απόηχο του μπαράζ υποβαθμίσεων από Moody’s.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο οίκος αξιολόγησης προχώρησε στην υποβάθμιση 20 τουρκικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, καθώς και έξι καλυμμένων ομολογιών τραπεζών, λίγο καιρό μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας. «Ακροβολισμένη» και η Fitch, η οποία έχοντας θέσει αρνητικό το outlook της γειτονικής χώρας, αναμένεται το Δεκέμβριο να προχωρήσει επίσης σε υποβάθμιση.

Σαν να μη έφταναν όλα αυτά, η Άγκυρα έφαγε χθες γερό «χαστούκι» από το Βερολίνο, το οποίο αρνείται το ενδεχόμενο να βοηθήσει με bailout και επείγουσα οικονομική ενίσχυση την Τουρκία. Είχαν προηγηθεί δημοσιεύματα τόσο από γερμανικά όσο και από διεθνή ΜΜΕ πως οι Γερμανοί εξετάζουν το ενδεχόμενο αυτό.

Η τουρκική λίρα καταρρέει σήμερα στο 6,462 έναντι του δολαρίου, ενώ βουτιά καταγράφει και η επενδυτική εμπιστοσύνη στη χώρα…

usdtrygfgffff.PNG

turkeyeconomiccnoff.jpg

Αντί διάσωσης, οι Γερμανοί αναζητούν εναλλακτικές λύσεις βοήθειας προς την Τουρκία. Άλλωστε μια κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας μόνο προς το συμφέρον της Μέρκελ δε θα ήταν…

Γιατί οι Γερμανοί… θέλουν και δε θέλουν να σώσουν τους Τούρκους

Παρότι η γερμανική κυβέρνηση δεν επιθυμεί διάσωση της Τουρκίας μέσω επείγουσας ενίσχυσης, το ενδεχόμενο δε μπορεί να αποκλειστεί τελείως, από καμία ευρωπαϊκή χώρα, πόσο μάλλον από τη Γερμανία, το μεγαλύτερο οικονομικό εταίρο της και «πατρίδα» πολλών εκατομμυρίων Τούρκων.

Κι αυτό διότι ο Ερντογάν αποκλείει την παρέμβαση ΔΝΤ (κάτι που θα προτιμούσαν οι Γερμανοί), ενώ την ίδια στιγμή οι σχέσεις με ΗΠΑ δεν είναι και… οι καλύτερες, γεγονός που καθιστά αμφίβολη την όποια αμερικανική βοήθεια.

Αντί αυτού, σύμφωνα με ανώτατες κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το Bloomberg, η γερμανική κυβέρνηση αναζητά εναλλακτικούς τρόπους ενίσχυσης της Τουρκίας, χωρίς να χρειαστεί bailout. Αυτές οι λύσεις όμως θα περιλαμβάνουν όρους και αυστηρές χρηματοπιστωτικές εγγυήσεις για Γερμανία, η οποία και προφανώς δεν θέλει να ζήσει μια… δεύτερη Ελλάδα.

Όμως, η διάσωση της Τουρκίας είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας.

Για τη Μέρκελ, μια οικονομική κρίση στο νατοϊκό της σύμμαχο θα σημαίνε ενδεχομένως απροθυμία της Τουρκίας να συνεχίσει να κρατά μακριά από την Ευρώπη τους Σύριους πρόσφυγες. Η Τουρκία αποτελεί επίσης τον 16ο μεγαλύτερο εισαγωγέα γερμανικών προϊόντων, πάνω από την Ιαπωνία και αρκετές ακόμη μικρότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Η ατζέντα θα συζητηθεί σε συνάντηση Τούρκων και Γερμανών ΥΠΟΙΚ τον ερχόμενο μήνα. Η Γερμανία αναμένεται να υποδεχθεί τον Ερντογάν στις 28 Σεπτεμβρίου.

JP Morgan: Η Τουρκία θα πρέπει να δώσει το 1/4 του ετήσιου ΑΕΠ της (179 δισ. δολ.) σε αποπληρωμές ομολόγων

Περί τα 179 δισ. δολ. (ποσό που ισοδυναμεί με το ένα τέταρτο του ετήσιου ΑΕΠ της) θα πρέπει να αποπληρώσει η Τουρκία έως τον Ιούλιο του 2019, οπότε και ωριμάζουν τουρκικά ομόλογα, όπως επισημαίνουν αναλυτές της JP Morgan, τονίζοντας τον κίνδυνο απότομης συρρίκνωσης της οικονομίας.

Τα περισσότερα από τα ομόλογα που ωριμάζουν (περίπου 146 δισ. δολ.) βρίσκεται στα χέρια του ιδιωτικού τομέα, κυρίως τραπεζών. Η κυβέρνηση θα πρέπει να πληρώσει ή να προχωρήσει σε roll over μόλις 4,3 δισ. δολ. ενώ οι δημόσιοι φορείς θα πρέπει να πληρώσουν το υπόλοιπο.

Σύμφωνα με την JP Morgan, το περσινό απόθεμα εξωτερικού χρέους της Τουρκίας ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, πλησίαζε τα υψηλά επίπεδα ρεκόρ που παρατηρήθηκαν λίγο πριν την οικονομική κρίση του 2001-2002. «Οι ανάγκες χρηματοδότησης για τους επόμενους 12 μήνες είναι μεγάλες και η πρόσβαση στις αγορές έχει καταστεί προβληματική» αναφέρεται τη σχετική ανάλυση.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της αμερικανικής τράπεζας, περί τα 32 δισ. δολ. θα πρέπει να αποπληρωθούν εντός του 2018. Ωστόσο, οι μεγάλες αποπληρωμές θα υποχωρήσουν τον Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο.

Μπελάδες για Halkbank

Πάντως, αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι εκτός του μείζονος θέματος με τη μοίρα του πάστορα Andrew Brunson, που έχει κατηγορηθεί στην Τουρκία για τρομοκρατική δράση, στο “κάδρο” των ανησυχιών έχει μπει και η έρευνα του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τις συναλλαγές της κρατικής Halkbank, η οποία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει δυνητικά σημαντικά πρόστιμα εάν αποδειχθεί ότι βοήθησε το Ιράν να παρακάμψει τις αμερικανικές κυρώσεις που είχαν επιβληθεί στην Τεχεράνη.

Η τράπεζα δήλωσε ότι όλες οι συναλλαγές της ήταν νόμιμες, αλλά οι αμερικανικές αρχές έχουν σε εξέλιξη μεγάλη έρευνα. Στο πλαίσιο της έρευνας για τη Halkbank, ο πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής της τράπεζας αυτής Mehmet Hakan Atilla (ο επονομαζόμενος και «τραπεζίτης του Ερντογάν») έχει ήδη καταδικαστεί από αμερικανικό δικαστήριο σε φυλάκιση 32 μηνών για τραπεζική απάτη και συνωμοσία σε μια υπόθεση που αφορά δισεκατομμύρια δολάρια.

Επίθεση κατά Μακρόν από Ερντογάν

Επίθεση κατά του Γάλλου Προέδρου εξαπέλυσε η κυβέρνηση Ερντογάν με αφορμή τις δηλώσεις του Εμμανουέλ Μακρόν για «πανισλαμικό σχέδιο».

«Κάθε μέρα το σχέδιο του Τούρκου Προέδρου είναι ένα πανισλαμικό σχέδιο εντελώς αντιευρωπαϊκό, τα μέτρα του οποίου έρχονται σε αντίθεση με τις αρχές μας», είχε πει ο κ. Μακρόν, ζητώντας παράλληλα, να σταματήσει η διαδικασία ένταξης της χώρας αυτής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μιλώντας στη διάρκεια συνάντησης των πρέσβεων τη Δευτέρα στο Παρίσι, ζήτησε την «έξοδο από την υποκρισία» σχετικά με την ένταξη της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή Ενωση προτείνοντας, όπως το είχε κάνει και στο παρελθόν, «μία στρατηγική συμμαχία».

«Οι πρόσφατες δηλώσεις Μακρόν για την χώρα μας δείχνουν για άλλη μία φορά ότι είναι μακριά από το να καταλάβει την πραγματικότητα στην Τουρκία. Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προχωρήσει τη διαδικασία για μία πλήρη ένταξη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας.

Η υποψηφιότητα της Τουρκίας στην ΕΕ, η οποία άνοιξε το δρόμο το 2005 για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, στην πραγματικότητα δεν υφίσταται.

Μπαράζ υποβαθμίσεων από Moody’s

Η Moody’s Investors Service ανακοίνωσε σήμερα ότι υποβάθμισε 18 τράπεζες και δύο εταιρείες χρηματοδότησης στην Τουρκία μετά την υποβάθμιση στις 17 Αυγούστου της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Τουρκίας στο Ba3 από Ba2 προηγουμένως, με αρνητικό outlook.

Ειδικότερα, ο οίκος ανακοίνωσε ότι οι αυτόνομες βασικές πιστωτικές αξιολογήσεις (BCA) σε 14 τράπεζες και δύο εταιρείες χρηματοδότησης υποβαθμίστηκαν κατά μία βαθμίδα (Akbank TAS, Alternatifbank A.S., Export Credit Bank of Turkey A.S., HSBC Bank A.S. (Turkey), ING Bank A.S. (Turkey), Nurol Investment Bank, Optima Faktoring A.S., QNB Finansbank AS, Sekerbank T.A.S. T.C. Ziraat Bankasi, Turk Ekonomi Bankasi A.S., Turkiye Garanti Bankasi A.S., Turkiye Halk Bankasi A.S. Turkiye Vakiflar Bankasi TAO , Yapi ve Kredi Bankasi A.S.)

Παράλληλα, οι BCAs άλλων τεσσάρων τραπεζών (Denizbank A.S., Odea Bank A.S., Turkiye Is Bankasi A.S., Turkiye Sinai Kalkinma Bankasi A.S.) υποβαθμίστηκαν κατά δύο βαθμίδες.

Ακόμη, ο οίκος αξιολόγησης υποβαθμίζει τα καλυμμένα ομόλογα έξι τουρκικών τραπεζών: Akbank TAS, Sekerbank T.A.S., Turkiye Garanti Bankasi A.S., Turkiye Is Bankasi A.S., Turkiye Vakiflar Bankasi TAO και Yapi ve Kredi Bankasi A.S.

Η υποβάθμιση αντανακλά την σημαντική αύξηση του κινδύνου στο καθοδικό σενάριο, όπου μια περαιτέρω υποχώρηση του επενδυτικού κλίματος θα μπορούσε να οδηγήσει σε περιορισμό της χονδρικής χρηματοδότησης.

Η Moody’s σημειώνει επίσης ότι το λειτουργικό περιβάλλον στην Τουρκία έχει επιδεινωθεί πέρα από τις προηγούμενες εκτιμήσεις της, ενώ περιμένει ότι θα συνεχίσει να επιδεινώνεται.

Τι σημαίνει το αρνητικό outlook

Οι αξιολογήσεις στις καταθέσεις και το μη διασφαλισμένο χρέος προτεραιότητας σε όλα τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα είναι αρνητικό, αναφέρει ο οίκος στην ανάλυση του.

Αυτό αντανακλά τον κίνδυνο η παρατεταμένη μεταβλητότητα στη συναλλαγματική ισοτιμίες ή μία ξαφνική υποχώρηση της επενδυτικής εμπιστοσύνης να οδηγήσει σε σημαντικές πιέσεις τη χρηματοδότηση και καταθέσεις των τραπεζών σε ξένο νόμισμα.

Το αρνητικό outlook επίσης ενσωματώνει την αυξημένη χρηματοοικονομική πίεση καθώς και ένα πιο ακραίο καθοδικό σενάριο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες αρνητικές επιπτώσεις για τη φερεγγυότητα των τουρκικών τραπεζών.

Οι φήμες για bailout και το «nein» των Γερμανών

Σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ, η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει τη διάσωση της Τουρκίας, καθώς αυξάνεται η ανησυχία ότι μια πλήρης οικονομική κρίση θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την περιοχή.

Οι συνομιλίες ωστόσο βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο και δεν μπορούν να οδηγήσουν σε κάποια βοήθεια.

Εντούτοις, οι δυνατότητες που συζητούνται κυμαίνονται από ένα συντονισμένο ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης παρόμοιο με το είδος που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης του χρέους της ευρωζώνης, σε ειδικά δάνεια από κρατικές αναπτυξιακές τράπεζες και διμερή βοήθεια.

Το Βερολίνο φοβάται ότι η κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας θα μπορούσε να μεταδοθεί στην Ευρώπη, να προκαλέσει περαιτέρω αναταραχές στη Μέση Ανατολή και να προκαλέσει ένα νέο κύμα μετανάστευσης προς το Βορρά.

«Θα κάναμε πολλά για να προσπαθήσουμε να σταθεροποιήσουμε την Τουρκία», ανέφερε ένας ανώτερος αξιωματούχος της Γερμανίας. «Δεν έχουμε πολλές επιλογές.»

Άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ανησυχούν εξίσου. Φιλοξενώντας τον Τούρκο ομόλογό του στο Παρίσι τη Δευτέρα, ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ δήλωσε ότι είναι σημαντικό να υποστηριχθούν οι προσπάθειες της Τουρκίας να αποκαταστήσει την οικονομία της.

Σε αντίθετο κλίμα, όπως διαβεβαίωσε κυβερνητικός αξιωματούχος του Βερολίνου μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, η Γερμανία δεν εξετάζει την παροχή έκτακτης οικονομικής βοήθειας προς την παραπαίουσα Τουρκία.

“Η θέση μας δεν έχει αλλάξει”, τόνισε ο αξιωματούχος, παραπέμποντας σε ανακοίνωση της κυβέρνησης της 20ης Αυγούστου, που υπογράμμιζε ότι η οικονομική βοήθεια στην Τουρκία δεν αποτελεί ζήτημα για την Γερμανία αυτή τη στιγμή.

“Δεν μπορείς να κάνεις πολλά από το εξωτερικό, αλλά να τονίζεις ότι η Τουρκία πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στη χώρα της”, δήλωσε ένας δεύτερος Γερμανός αξιωματούχος.

Πηγή: newmoney.gr