Πάτρα: Αντίδραση Παπαθεοδώρου για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης του κ. Παπαθεοδώρου αναφέρει:
Η Κυβέρνηση για άλλη μία φορά αθετεί τις υποσχέσεις της για κάλυψη πολλών οικογενειών στους παιδικούς σταθμούς. Στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΣΠΑ «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», ανακοινώθηκαν τα τελικά αποτελέσματα των δικαιούχων για τη δωρεάν φιλοξενία σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και ΚΔΑΠ με Ειδικές Ανάγκες, και δυστυχώς τα αποτελέσματα δείχνουν πως 1.190 παιδιά μένουν εκτός παιδικών σταθμών στην Πάτρα.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΕΤΑΑ, της διαχειριστικής αρχής του προγράμματος, από δημότες του Δήμου Πατρέων υποβλήθηκαν συνολικά 3.291 αιτήσεις, 517 περισσότερες, συγκριτικά με πέρσι. Εγκρίθηκαν και χορηγήθηκαν τα αντίστοιχα voucher σε 2.101 παιδιά. Απορρίφτηκαν 1.190 αιτήσεις οικογενειών ή το 36% αυτών που έκαναν αίτηση.

Δυστυχώς, υπάρχει μια δυσαναλογία στις θέσεις, την κατανομή και τις κατηγορίες. Σε ορισμένες κατηγορίες, δόθηκαν voucher περισσότερα από τις δηλωμένες στην ΕΕΤΑΑ προσφερόμενες θέσεις (δημοτικές και ιδιωτικές). Αυτό σημαίνει ότι πολλά παιδιά δεν θα έχουν θέση σε κάποια δομή.Ενώ όσον αφορά τα νήπια, εγκρίθηκαν πολύ λιγότερες θέσεις από τις υπάρχουσες, προσφερόμενες θέσεις.

Να επισημάνουμε πως, με βάση το σύνολο των αιτήσεων και των υπαρχουσών προσφερόμενων θέσεων συνολικά στο δημόσιο-δημοτικό και ιδιωτικό τομέα και δεδομένου ότι, περισσότερες οικογένειες, συγκριτικά με παλιότερα, αδυνατούν οικονομικά να καλύψουν τα τροφεία ιδιωτικών βρεφονηπιακών σταθμών, προβλέπεται ότι, θα αποκλειστούν την ερχόμενη χρονιά, από τις παραπάνω κοινωνικές δομές, περισσότερα από 1000 παιδιά. Στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς της Πάτρας έγιναν 1.320 αιτήσεις, κυρίως από γονείς, που δεν είχαν δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Τι προτίθενται να κάνουν για την άμεση κάλυψη των οικογενειών των οποίων τα παιδιά βρέθηκαν εκτός παιδικών σταθμών;
2. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών των Υπουργείων τους;