Πάτρα: Οταν η προκήρυξη “δεν σε αφήνει” να προσληφθείς

Ενα θέμα επιστημονικής, ενδεχομένως και ηθικής τάξης, που αγγίζει ευθέως το Πανεπιστήμιο Πατρών, θέτει επιστήμων με επιστολή της που δημοσιεύθηκε στη χθεσινή έκδοση της “Καθηημερινής”.

Η επιστολογράφος, που ενδιαφέρθηκε για μια θέση διδάσκοντος στα Πανεπιστήμια Πατρών και Ιωαννίνων, με βάση σχετικές προκηρύξεις, υποστηρίζει ότι τα κείμενα και οι απαιτήσεις των προκηρύξεων αυτών πάσχουν από φλυαρία και έλλειμμα λειτουργικότητας, σε βαθμό που η ίδια υποψιάζεται ότι συντάσσονται με σκοπιμότητα απώθησης και αποκλεισμού ενδιαφερομένων.

Πρόκειται για την δρα Ελένη Διδασκάλου, διδάσκουσα- ερευνήτρια η οποία κατέχει θέση σε γαλλικό πανεπιστήμιο, αλλά χρειάστηκε να αναζητήσει εργασία στην Ελλάδα.

Οπως γράφει στην επιστολή της:
“Οι προκηρύξεις των Πανεπιστημίων Πατρών και Ιωαννίνων ήταν ενιαίες και είχαν έκταση 120 σελίδες για 92 θέσεις και 172 σελίδες για 62 θέσεις αντίστοιχα, όταν παντού στον κόσμο οι προκηρύξεις γίνονται ανά αντικείμενο, δημοσιεύονται στοχευμένα και σπάνια ξεπερνάνε τις δύο παραγράφους ανά θέση. Συγκρίνοντας και με άλλων πανεπιστημίων κατάλαβα ότι η γραφειοκρατική οργάνωση και η “φλυαρία” ήταν κεντρικά κατευθυνόμενες” εννοώντας ότι η προκηρύξεις υπόκεινται σε συγκεκριμένο νομικοτεχνικό τύπο.

“Το πιο δυσάρεστο” συνεχίζει “ήταν τα κριτήρια αξιολόγησης στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Εκεί, η συνάφεια των “σχεδιαγραμμάτων διδασκαλίας” και η συνάφεια της διατριβής και δημοσιεύσεων με τις θέσεις, δεν αξιολογούνται κλιμακωτά αλλά εφάπαξ, λες και ένας νέος επιστήμονας μπορεί να διδάξει σε προπτυχιακό επίπεδο αποκλειστικά και μόνο σε ό,τι έχει σχέση με τη διατριβή του, και χωρίς να αναφέρεται στις επίσημες προδιαγραφές μαθημάτων! Και το αποκορύφωμα: Η αξιολόγηση των δημοσιεύσεων είναι αποκλειστικά ποσοτική. Δεν ενδιαφέρει ούτε η θεματολογία τους, ούτε η ποιότητά τους ούτε αν έχουν περάσει από διαδικασία κρίσης…”

Η επιστολογράφος κλείνει με την διαπίστωση ότι η όλη διαδικασία “ήταν προσχηματική”, κατά την εκτίμησή της, και ότι αποτελούσε προκάλυμμα ευνοιοκρατικής επιλογής, που είχε γίνει παρασκηνιακά πριν την προκήρυξη.