Σύρος: Αύξηση κατώτατου μισθού κι επαναφορά συλλογικών συμβάσεων προανήγγειλε ο Τσίπρας

Μιλώντας για το μεταμνημονιακό τοπίο, «έχουμε αρχίσει να αλλάζουμε», είπε ο πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του προς τους εργαζόμενους στο Νεώριο. Έχουν, βεβαίως να γίνουν πολλά ακόμη, διευκρίνισε, αλλά «όλοι μαζί μπορούμε να γυρίσουμε σελίδα».

Ταυτοχρόνως, ο κ. Τσίπρας, έχοντας στον πυρήνα της ομιλίας του, την ανάκτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, στηλίτευσε τη στάση πολιτικών δυνάμεων που ονειρεύονται, όπως είπε χαρακτηριστικά, κρυφά και φανερά μνημόνια. Επιδιώκοντας με τον τρόπο αυτό να κρατούν δεμένους τους εργαζόμενους και χαμηλά το εργασιακό κόστος.

Το Νεώριο θα συνεχίσει να αποτελεί την ατμομηχανή της κυκλαδικής βιομηχανίας, ανέφερε επί λέξει ο πρωθυπουργός, διαβεβαιώνοντάς τους ότι δεν θα εγκαταλείψει ποτέ τον αγώνα τους.

Επίσης, ο κ. Τσίπρας έκανε ειδική αναφορά στην προοπτική μεγέθυνσης των ναυπηγείων, με στόχο την επόμενη τριετία να εργάζονται εκεί περισσότερους από 1.000 ανθρώπους, από 300 που είναι σήμερα.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ξεδίπλωσε την κυβερνητική ατζέντα των επόμενων ημερών, αφού προέταξε το θέμα της επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων και της αύξησης του κατώτατου μισθού.

Αφού θυμήθηκε πώς την εργασιακή ζούγκλα της προηγούμενης περιόδου, τις απολύσεις, η στρατιά ανέργων -όλα αυτά είχαν ένα σαφή στόχο, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό: «Να συρρικνωθεί η αμοιβή της εργασίας».

Για αυτό, και όπως εξήγησε, τέλος των μνημονίων σημαίνει:

Επαναφορά δικαιωμάτων.

Επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων.

Αύξηση του κατώτατου μισθού.

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «συγκινητική» την υποδοχή της οποίας έτυχε από τους εργαζόμενους των ναυπηγείων για να σημειώσει στη συνέχεια ότι βρίσκεται εκεί σε μια κομβική στιγμή, τώρα που ο τόπος γυρνά σελίδα.

«Επέλεξα η πρώτη πολιτική παρέμβασή μου μετά τα μνημόνια, να γίνει από δω, έχοντας απέναντί μου εσάς, τους ανθρώπους του μόχθου και της εργασίας», ανέφερε εμφατικά ο πρωθυπουργός, για να εξηγήσει στη συνέχεια:

«Δεν ξεχνάμε ούτε ποιοι είμαστε, ούτε από πού ερχόμαστε, ούτε ποιοι μας έφεραν εδώ, ούτε ποιους εκπροσωπούμε και ούτε ποιους θέλουμε να ξαναφέρουμε στο προσκήνιο της κοινωνικής και της πολιτικής ζωής την επόμενη μέρα». Τους ανθρώπους του μόχθου και της δουλειάς», συμπλήρωσε.

Εκτενής ήταν, επίσης, η αναφορά του πρωθυπουργού στον πόλεμο της κυβέρνησης κατά της ανεργίας.

Στα τρία χρόνια της μνημονιακής λαίλαπας, 1.000.000 άνθρωποι έχασαν την εργασία τους, είπε από το Νεώριο ο Αλ. Τσίπρας και θύμισε τα ποσοστά της ανεργίας: 27,5% το 2014, 19,6% σήμερα.

«Δεν καταφέραμε να καλύψουμε ακόμη το ένα εκατ., καταφέραμε να καλύψουμε 300.000. Μεγάλος ο δρόμος μπροστά μας», αναγνώρισε ο πρωθυπουργός.

Αλλά, ενώπιον των εργαζομένων στα ναυπηγεία, όπως ο ίδιος τόνισε, «αν υπάρχει μία προτεραιότητα για αυτήν την κυβέρνηση, τη χώρα, το έθνος, είναι να ξανακερδίσουμε την εργασία στον τόπο μας. Με αξιοπρεπείς, καλά αμειβόμενες, με δικαιώματα δουλειές».

Εξάλλου, αν ακούγεται και πάλι το σφυρί εδώ, στα ναυπηγεία, αυτό είναι χάρη στους αγώνες των εργαζομένων, σημείωσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Νεώριο ο Αλ. Τσίπρας, για να συνεχίσει:

Αυτά τα οκτώ χρόνια, «ο κόσμος του μόχθου υπέφερε πιο πολύ, όλοι περάσαμε δύσκολα, ή… σχεδόν όλοι».

Και θύμισε ότι μια μικρή πλειοψηφία χρεοκόπησε τις επιχειρήσεις της και έβγαλε τα χρήματα στο εξωτερικό. «Χρεοκοπημένες επιχειρήσεις-Στην ανεργία οι εργαζόμενοι-Εκατομμυριούχοι αυτοί», ήταν οι χαρακτηριστικές λέξεις του