Πάτρα: Η πόλη αλλάζει όψη – Πού θα γίνουν αναπλάσεις

Εγινε ένα σημαντικό βήμα για την προώθηση των αστικών αναπλάσεων στις οποίες προσβλέπει η πόλη για να ζήσει μια αισθητική και λειτουργική επανάσταση.
Οπως ανακοίνωσε ο Δήμος χθες, υπογράφηκε από την υπουργό Πολιτισμού, η Απόφαση έγκρισης των μελετών ανάπλασης του Ιστορικού Κέντρου (Ανω και Κάτω Πόλης) της Πάτρας, κατόπιν θετικών εισηγήσεων τόσο του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) όσο και του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), μέσω διαδικασιών που διήρκησαν 13 μήνες.

Οι μελέτες, οι οποίες είναι πολύ σύνθετες, αφορούν έργα εγκεκριμένης από την Περιφέρεια χρηματοδότησης προϋπολογισμού 22 εκ. ευρώ. Συντάχθηκαν από ομάδα με αρχιτέκτονες, μηχανικούς, γεωπόνους κ.λπ. κυρίως από τις Διευθύνσεις Αρχιτεκτονικού Εργου και Περιβάλλοντος του Δήμου. Οπως σημειώνεται στην ακανοίνωση, «αναδεικνύονται για μια ακόμα φορά οι μεγάλες δυνατότητες που έχουν οι εργαζόμενοι και οι Υπηρεσίες του Δήμου μας και η δημοτική αρχή τους ευχαριστεί θερμά».

Τα έργα που θα υλοποιηθούν στην περιοχή αφορούν σε:
1. Αναδιαμόρφωση οδών με αντικατάσταση της ασφάλτου με κυβόλιθους, περιορισμό της κυκλοφορίας οχημάτων με δημιουργία νέων οδών ήπιας κυκλοφορίας
2. Αναδιαμόρφωση πεζοδρομίων με ομοιόμορφες κλίσεις χωρίς σκαλιά και δημιουργία ραμπών για ΑΜΕΑ με σωστές κλίσεις
3. Αναδιαμόρφωση και οριοθέτηση χώρων στάθμευσης με φύτευση
4. Αναδιαμόρφωση πλατειών (πλατεία Ολγας -Αγ. Νικόλαος) και ευρέων κοινοχρήστων χώρων
5. Ανάδειξη κτιρίων (Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο/ Παντοκράτορας/Αγ. Νικόλαος)
6. Συντήρηση και αποκατάσταση των Διατηρητέων κλιμάκων της Πόλης Αγίου Νικολάου, Πατρέως, Γεροκωστοπούλου, Παντανάσσης και Τριών Ναυάρχων
7. Ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων (Αρχαίο Ωδείο/ Στάδιο Ηφαίστου/ Διατηρητέες Σκάλες)
8. Υπογειοποίηση δικτύων ΔΕΗ
9. Εμπλουτισμός φύτευσης
10. Αστικός εξοπλισμός
11. Αναδιαμόρφωση οδών με ανθρωποκεντρικό σχεδιασμό και στόχο τη μείωση των οχημάτων& των ταχυτήτων τους, νέοι πεζόδρομοι (Μαιζώνος – Αγ. Νικολάου – Ερμού – Υψηλάντου – Κανάρη – Σισίνη)
12. Εργασίες αποκατάστασης κτιρίων (Δημοτική Βιβλιοθήκη – Απόλλωνας)
13. Ανάδειξη νεότερων μνημείων – νεοκλασικών
14. Αναβάθμιση εικόνας λειτουργικά & αισθητικά υπαρχόντων πεζόδρομων
15. Πληροφοριακό σύστημα προβολής της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης
16. Ρυθμιστικό πλαίσιο φωτισμού που θα αποδίδει σφαιρική νυχτερινή ταυτότητα στη πόλη και θα λαμβάνει υπόψη τα κτίρια, το τοπίο, τη πολιτιστική κληρονομιά

Τα έργα θα δημοπρατηθούν με διεθνείς διαγωνισμούς το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Πρόκειται βέβαια για έργα που εμπίπτουν σε ευρωπαϊκά προγράμματα, αλλά ο Δήμος δεν εστίασε στη λεπτομέρεια αυτή.

Τα έργα αφορούν το Ιστορικό Κέντρο της Πάτρας σε συνδυασμό με τα μεγάλα έργα Ανακαίνισης, του Αρσακείου, του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου, της Βιβλιοθήκες, του θεάτρου Απόλλων, του Μεγάρου Λόγου και Τέχνης καθώς και του Παραλιακού Μετώπου.

Το σκεπτικό με το οποίο ζητείται η έγκριση είναι ότι οι παρεμβάσεις συμβάλλουν αποφασιστικά στη:
>Βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και του περιβάλλοντος
>Επαφή του κατοίκου της πόλης και του επισκέπτη με την πολιτιστική κληρονομιά και πληρέστερη γνώμη της πόλης
>Δημιουργία ενδιαφέροντος στους επισκέπτες για μια μεγαλύτερης διάρκειας επίσκεψη με παράγωγα αποτελέσματα
>Αποκατάσταση της φυσικής συνέπειας των αρχαιολογικών χώρων, με τη δημιουργία ενός δικτύου πεζόδρομων ανάμεσα στα μνημεία που θα προσφέρει έναν ευχάριστο περίπατο
>Διαμόρφωση χώρων σε σημεία ενδιαφέροντος, τοπόσημα και μνημεία της πόλης
>Αναβάθμιση διαδρομών περιπάτου του Ιστορικού Κέντρου