Πάτρα: Η απελπισία του άναψε πυρκαγιές

Ήσυχο τέλος είχε χθες το απόγευμα, το θρίλερ με πρόσφυγα νεαρής ηλικίας, που κρατούσε ένα κουζινομάχαιρο και απειλούσε να αυτοπυρποληθεί με ένα μπουκάλι βενζίνη, έξω από τα γραφεία της ΜΚΟ Praxis, στη συμβολή των οδών Μαιζώνος και Τσαμαδού, κόβοντας ανάσες δικές του και πολλών άλλων.

Ο νεαρός μετά από τρεις ώρες έντασης και αγωνίας, και αφού είχε κινητοποιήσει στο μέγιστο βαθμό τις αρχές ασφαλείας που απέκλεισαν την περιοχή, παραδόθηκε στις 5.30 το απόγευμα χωρίς επέμβαση, καθώς ικανοποιήθηκε το αίτημά του, το οποίο αφορούσε στην έκδοση ενός πιστοποιητικού, για να μπορεί να βγάλει διαβατήριο.

Η «Π» βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο σημείο και το έζησε από όλες τις πλευρές.

Είναι ενδεικτικό ότι για το περιστατικό κινητοποιήθηκαν περί τους 20 αστυνομικούς όλων των υπηρεσιών, με περιπολικά και μοτοσικλέτες, δύο πυροσβεστικά οχήματα με τα πληρώματά τους, δύο ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ με διασώστες και γιατρό, καθώς και διαπραγματευτής της ΕΛΑΣ.

Την επιχείρηση συντόνιζε ο αστυνομικός διευθυντής Αχαΐας, ταξίαρχος Νίκος Κοτρωνιάς, ενώ από την πλευρά της Πυροσβεστικής, επί τόπου βρισκόταν ο διοικητής του 1ου Πυροσβεστικού Σταθμού Βασίλης Μαρτζάκλης, που είναι επιχειρησιακά υπεύθυνος για την πόλη της Πάτρας, ενώ για κάποια στιγμή από το περιστατικό πέρασε και ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αχαΐας Νίκος Ρουμελιώτης για να ενημερωθεί.

Οπως πληροφορήθηκε η «Π», δεν ήταν η πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος πρόσφυγας επέλεγε αυτό τον τρόπο, για να διαμαρτυρηθεί ή για να ικανοποιήσει κάποιο αίτημά του. Θα μπορούσε να πει κανείς, ότι επρόκειτο για μια περίπτωση υπέρβασης των ανθρώπινων ορίων της υπομονής.

Ομως και κάποιοι περίοικοι εμφανίστηκαν αγανακτισμένοι από τη συγκεκριμένη συμπεριφορά, αφού όπως έλεγαν, και άλλοι μετανάστες και πρόσφυγες απευθύνονται στην συγκεκριμένη ΜΚΟ χωρίς όμως να δημιουργούν προβλήματα στη γειτονιά.

Ο τρόπος αντίδρασης του νεαρού πρόσφυγα, ίσως να δείχνει σε κάποιο βαθμό, την κατάσταση εγκλωβισμού στην οποία βρίσκονται αυτά τα άτομα, περιμένοντας άγνωστο για πόσο χρονικό διάστημα να εξεταστεί η υπόθεσή τους, από τις αρμόδιες υπηρεσίες ασύλου.

Ομως, από την άλλη πλευρά, το μέγεθος της κινητοποίησης των Αρχών που έγινε χθες, εύλογα θα προκαλούσε απορία στον κάθε πολίτη.

Ισως τα πρόσφατα γεγονότα από την πολύνεκρη τραγωδία στην πυρκαγιά στην Ανατολικής Αττικής να ασκούν υπερβολική πίεση στις αρχές ασφαλείας, που πλέον δεν αφήνουν τίποτα στην τύχη.

Να σημειωθεί πάντως, ότι στο χθεσινό περιστατικό, η παρουσία μελών ΜΚΟ ακόμα και αλλοδαπών, ήταν εμφανής, ενώ στο συμβάν βρέθηκε και ο γραμματέας της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Σιδηρόπουλος.

Στο τέλος, το αίτημα του πρόσφυγα ικανοποιήθηκε και αργά το απόγευμα το συμβάν είχε αίσιο τέλος. Ο νεαρός, με προφορική εντολή του εισαγγελέα, διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο, όπου θα υποβαλλόταν σε εξετάσεις.

http://pelop.gr