Καρκίνος θυρεοειδούς: 5 σημεία – κλειδιά που πρέπει να γνωρίζουν οι γυναίκες

Ο καρκίνος του θυρεοειδούς προσβάλλει κυρίως τις γυναίκες μικρότερων ηλικιών.

Η πλειονότητα των περιπτώσεων αφορούν γυναίκες μεταξύ 30 και 60 ετών, πολλές από τις οποίες αψηφούν τα συμπτώματα, θεωρώντας ότι πρόκειται για κάτι ασήμαντο με αποτέλεσμα να καθυστερεί σημαντικά η διάγνωση και η θεραπεία.

Ο καρκίνος του θυρεοειδούς είναι ο πέμπτος πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες στις ΗΠΑ και ο πιο συχνός καρκίνος σε γυναίκες ηλικίας 20 έως 34 ετών.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα συμπτώματα αυτής της μορφής καρκίνου ξεκινούν αργά και σταδιακά επιδεινώνονται, γι’ αυτό είναι σημαντικό να τα γνωρίζετε, ώστε να γίνει έγκαιρη διάγνωση.

Δείτε ποια είναι τα πέντε πιο κοινά συμπτώματα του καρκίνου του θυρεοειδούς στις γυναίκες 

Όγκος στο λαιμό: Πρόκειται για το πιο κοινό σύμπτωμα του καρκίνου του θυρεοειδούς στις γυναίκες. Εάν εντοπίσετε κάποιο ογκίδιο στη βάση του λαιμού σας, ο γιατρός θα σας κάνει υπερηχογράφημα. Η συγκεκριμένη εξέταση δίνει συνήθως αρκετές πληροφορίες προκειμένου να διαπιστώσει αν πρόκειται για καρκίνο του θυρεοειδούς ή όχι.

Πρήξιμο ή πόνος στο λαιμό: Ακόμη και αν δεν υπάρχει ογκίδιο στο λαιμό, μπορεί να αισθάνεστε μόνιμο πρήξιμο ή πόνο που συνδέονται με μικρότερα οζίδια, τα οποία οφείλονται σε καρκίνο.

Βραχνάδα: Ο θυρεοειδής αδένας βρίσκεται ακριβώς κάτω από το λάρυγγα, ο οποίος μπορεί να πιέζεται από ένα οζίδιο με αποτέλεσμα να προκαλούνται αλλοιώσεις στη φωνή σας. Αν και πρόκειται για λιγότερο συνηθισμένο σύμπτωμα, δεν πρέπει να το αμελήσετε.

Πρόβλημα στην αναπνοή ή την κατάποση: Τα οζίδια του θυρεοειδούς ασκούν πίεση στην τραχεία, προκαλώντας δυσκολία στην αναπνοή. Η τραχεία βρίσκεται ακριβώς πάνω από τον οισοφάγο και με ανάλογο τρόπο ο καρκίνος του θυρεοειδούς μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στην κατάποση. Εάν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν, συμβουλευτείτε γιατρό.

Επίμονος βήχας: Ένας όζος στο λαιμό που μεγαλώνει, μπορεί να προκαλέσει επίμονο βήχα. Εάν δεν έχετε κρυολόγημα ή λοίμωξη του αναπνευστικού και δεν μπορείτε να καταλάβετε γιατί βήχετε τόσο πολύ, συζητήστε με τον γιατρό σας το ενδεχόμενο καρκίνου του θυρεοειδούς.

 

popsugar.com