Πάτρα: Πλήθος κόσμου για την παραγωγή της Μελισσέας στην Achaia Clauss

Το πρωί της Τρίτης, 21 Αυγούστου, τίποτα στην ΑΧΑΪΑ CLAUSS δεν προμήνυε αυτά που θα ακολουθούσαν. Ο ήλιος ανέτειλε στο Κτήμα την 6.45΄ πρωινή και τροχιοδρομήθηκε στον αστερισμό του Λέοντα. Ο άνεμος έπνευσε ούριος και ο καιρός ήταν αίθριος, ενώ η θερμοκρασία κυμάνθηκε σε κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Κι ενώ όλα αυτά τα ήσυχα συνέβαιναν στον ουρανό της Γηραιάς Οινοποιίας , κάτω, στο έδαφος παρατηρήθηκε μια κάποια κινητικότητα. Αμπελουργοί και ποικιλώνυμοι εργάτες της γης, ετοίμασαν την φετινή παραγωγή του θρυλικού γλυκού κρασιού ΜΕΛΙΣΣΕΑ. Έφεραν στο Κτήμα αφράτα, φρεσκοκομμένα σταφύλια ποικιλίας Μοσχάτου, αχάραγα. Με κινήσεις επιδέξιες και με προσοχή στη λεπτομέρεια, άπλωσαν τα τσαμπιά το ένα δίπλα στο άλλο, πάνω σε ειδικά εγκατεστημένες πλατφόρμες, και κάτω από τις ευεργετικές ακτίνες του ανατέλλοντος ηλίου.

Ύστερα άνοιξαν οι μεγάλες πύλες του Οινόκαστρου….

Σιγά-σιγά μαζεύτηκαν φίλοι, επισκέπτες, συνεργάτες, ταξιδιώτες, Έλληνες και ξένοι τουρίστες, φίλοι του κρασιού, και φίλοι της ΑΧΑΪΑ CLAUSS, μεγάλοι και παιδιά, κοντοχωριανοί, γείτονες, ο Δήμαρχος Πατρέων κ. Κώστας Πελετίδης, ο Βουλευτής Αχαΐας κ. Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδος κ. Γιώργος Αγγελόπουλος και όσοι απλά το επιθυμούσαν, και συγκεντρώθηκαν γύρω από τα απλωμένα σταφύλια. Στην ήσυχη πλατεία του Οινοποιείου, είχαν ήδη αρχίσει να ακούγονται οι φωνές των ανθρώπων και τα τιτιβίσματα των πουλιών, που χαμήλωσαν τόνο περί την 12ην μεσημβρινή ώρα, οπότε κατήλθε από το Μοναστήρι του Ομπλού ο Καθηγούμενος, Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος και ευλόγησε τη νέα σοδειά.

Αμέσως μετά, κάτω από το κεραμοσκεπές υπόστεγο της Αυλής στήθηκε χορός, τον οποίο έσυραν χορευτές απ’ τα Χορευτικά Τμήματα του Δήμου Πατρέων, υπό την εμπνευσμένη καθοδήγηση του Δασκάλου τους κ. Χρήστου Γιαννόπουλου. Και έπαιξαν μουσικές. Και βγήκανε και κεράσματα. Και έρρευσε άφθονος γλυκός οίνος ΜΕΛΙΣΣΕΑ της περσινής σοδειάς. Και, αναπάντεχα, προστέθηκαν στη μεγάλη παρέα, η Αντιπροσωπεία του Δήμου Πεκίνου που φιλοξενείται στην Πάτρα προσκεκλημένη του Δήμου Πατρέων, της ΔΕΥΑΠ και της Στέγης Πολιτισμού και Παράδοσης Καλαβρυτινών και Φίλων Πάτρας «Αγία Λαύρα», με προεξάρχοντα τον υφυπουργό Πολιτισμού του Πεκίνου, καθώς και η τετράφωνη χορωδία του Καθεδρικού Ναού Βελιγραδίου, η φιλοξενούμενη από τον Σύνδεσμο Ελληνοσερβικής Φιλίας Πατρών και συνοδευόμενη από δύο Σέρβους πρωτοπρεσβυτέρους, η οποία και φιλοδώρησε την ομήγυρη με πολυφωνικά τραγούδια της πατρίδας της.

Προς το τέλος ανταλλάξαμε ευχές από καρδιάς. Για υγεία, για επιτυχίες, για ευτυχία, για να συναντηθούμε πάλι και του χρόνου. Και αποσυρθήκαμε, έκαστος στην ιδιωτική του οδό…

Τα «λιαστά» σταφύλια, σύμφωνα με τις παλιές συνταγές και τα μυστικά της οινοποιητικής ποιητικής, θα μείνουν εκεί, εκτεθειμένα στον ήλιο και στους τέσσερεις ανέμους για όσες μέρες χρειαστεί ώστε ν’ αυξήσουνε τα σάκχαρα, να εξισορροπήσουνε τη γεύση, να βελτιστοποιήσουνε την επίγευση και να πιάσουνε τ’ αρώματα και τα χρώματα που θα καθορίσουν την ταυτότητα της ΜΕΛΙΣΣΕΑΣ: «οίνος λευκός, φυσικώς γλυκύς, από λιαστά σταφύλια Μοσχάτου Ρίου Πατρών, τα οποία σύμφωνα με τα αρχαία κείμενα προσήλκυαν τις μέλισσες σαν το μέλι»…

pelop.gr