Πάτρα: Πλησιάζει η ώρα των ευθυνών για το ΠΕΑΚ

Πλησιάζει η ώρα για να γίνει η ποινική αποτίμηση της επεισοδιακής περιόδου που έζησε το ΠΕΑΚ κατά την τετραετία στην οποία διάρκεσε το ξέσπασμα της φοβερής δημοσιονομικής κρίσης που έπληξε τη χώρα.

Φαίνεται ότι η κατάσταση που ταλαιπώρησε και προκάλεσε σοβαρή αιμορραγία στο Παμπελοποννησιακό Κέντρο ήταν απόρροια της γενικής θολούρας και αναταραχής που επικράτησε κατά την επίμαχη περίοδο, 2012-2015, μιας σχεδόν άναρχης περιόδου, η οποία επέτρεψε στον ελεγχόμενο διοικητικό θύλακα της εποχής να κατακτήσει μια οιονεί αυτονόμηση.

Όπως γράψαμε χθες, επίκειται η επ’ ακροατηρίω διερεύνηση των φαυλοτήτων που περιγράφονται στο πολυσέλιδο πόρισμα που συνέταξαν οι εντεταλμένοι ελεγκτές, ολοκληρώνοντας τη μελέτη στοιχείων μέσα στο 2017.

Ακολούθησε η ανακριτική διαδικασία, και με την περάτωσή της ανοίγει ο δρόμος για την ποινική δίκη.

Τις σελίδες του πορίσματος φέρεται ότι αποτυπώνεται μια κατάσταση που κυμαίνεται μεταξύ αχαλίνωτης αταξίας και απόλυτης αυθαιρεσίας, που φαίνεται ότι απεργάστηκε και το ίδιο όφελος. Πέραν της ζημίας που υπολογίζεται ότι υπέστη το ΠΕΑΚ από απώλεια εσόδων, φέρεται ότι λείπουν και λεφτά. Οι ελεγκτές σε αρκετά σημεία δυσκολεύονται να υπολογίσουν τι συνέβη ακριβώς λόγω χαοτικών χειρισμών.

Πάντως:
>Παραγγέλλεται πολύ συχνά ο εφοδιασμός του Κέντρου με καύσιμα κατά παράκαμψη των στοιχειωδών κανόνων που διέπουν το δημόσιο. Προφανώς οι προμηθευτές ήταν της προτιμήσεως του διοικητικού στελέχους που εμφανίζεται ως ο σταθερός κοινός παρονομαστής των αυθαιρεσιών.
>Επικρατεί μεγάλη λογιστική ανωμαλία.
>Γίνεται μεγάλη απώλεια εσόδων από διάθεση του Κέντρου σε συλλόγους που δεν πληρώνουν κανονικά για τη χρήση της εγκατάστασης.
>Ποσά δεν φαίνεται να εισπράττονται από το Κέντρο έχουν πληρωθεί από τους αθλητές. Πού πήγαν; Οι ελεγκτές πιθανολογούν κατάχρηση ή υπεξαίρεση, χωρίς να μπορούν να ξέρουν ποιά πλευρά ενέχεται στην ατασθαλία.
>Δανειοδοτούνταν υπάλληλοι του Κέντρου, χωρίς κανένα παραστατικό, κάτι που από την αρχή είναι εντελώς παράνομο για δημόσιο φορέα.
>Σε μία τουλάχιστον περίπτωση φαίνεται ότι απουσιάζουν μετρητά, άνω των 7.000€ χωρίς η απουσία να μπορεί να καλυφθεί.
>Εγκρίνεται η διάθεση μεγάλου ποσού για τακτοποίηση δαπανών μιας διοργάνωσης, αλλά το ποσό δεν καταγράφεται ούτε ως έσοδο ούτε ως έξοδο, σαν να «ταξίδεψε» με «μαύρη» διαδικασία.

Οι ελεγκτές δεν υπερέβησαν ασφαλώς τον ρόλο τους και δεν προέβησαν σε εκτιμήσεις για το «μοντέλο» λειτουργίας του Κέντρου κατά την επίμαχη περίοδο. Είναι «απλά» μια ιστορία ιδιοτέλειας και απόλυτης περιφρόνησης των νόμων και των διατάξεων από πρόσωπο- πρόσωπα που καταχρώνται την εξουσία τους ή πρόκειται για μια περίπτωση «κλασικού» μηχανισμού που χρησιμοποιεί το κράτος και το δημόσιο ταμείο σαν εργαλείο για εξυπηρετήσεις παραπολιτικού- παρακρατικού τύπου; Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες σε ένα ευρύτερο κύκλωμα, κάτι που είναι πιθανό να γίνει γιατί τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, άλλοι με τυπική ευθύνη, αλλοι εκτεθειμένοι λόγω αμέλειας και άλλοι ως συνυπαίτιοι είναι πολλά, και άρα η διερεύνηση δεν θα μείνει μόνο στο επίπεδο του λογιστικού υπολογισμού, εφόσον περάσουμε σε δημόσια διαδικασία,

pelop.gr