Πάει το «ΥΓΕΙΑ»-Χάνεται το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο της MIG

Μία τέτοια εξέλιξη στην ουσία εξανεμίζει και τις τελευταίες ελπίδες των κουρεμένων καταθετών της Λαϊκής Τράπεζας να εξασφαλίσουν κάποια στοιχεία

Ένα από τα σημαντικότερα περιουσιακά στοιχεία της περιβόητης MIG «MARFIN INVESTMENT GROUP ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ» του πάλαι ποτέ πανίσχυρου άνδρα της MARFIN-LAIKI Ανδρέα Βγενόπουλου, και συγκεκριμένα το Διαγνωστικό και Θεραπευτικό Κέντρο Αθηνών ΥΓΕΙΑ Α.Ε., κινδυνεύει εντός των ημερών να αλλάξει χέρια, με ό,τι αυτό σημαίνει. Μία τέτοια εξέλιξη στην ουσία εξανεμίζει και τις τελευταίες ελπίδες των κουρεμένων καταθετών της Λαϊκής Τράπεζας να εξασφαλίσουν κάποια από τα περιουσιακά στοιχεία Βγενόπουλου, ενώ ταυτόχρονα θα σημάνει και την ταφόπλακα στο οικονομικό και χρηματοπιστωτικό σκάνδαλο που σημάδεψε την κυπριακή οικονομία.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», η MIG με επίσημη ανακοίνωσή της, με βάση τα ισχύοντα στην ελληνική νομοθεσία, συγκάλεσε για το ερχόμενο Σάββατο 25 Αυγούστου 2018 έκτακτη γενική συνέλευση με σκοπό, μεταξύ άλλων, τη λήψη απόφασης για πώληση του μετοχικού μεριδίου της στο ιατρικό κέντρο ΥΓΕΙΑ Α.Ε. Η MIG κατέχει (άμεσα και έμμεσα) 215.189.466 μετοχές και αντιστοιχεί, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο 71% περίπου του μετοχικού κεφαλαίου του «ΥΓΕΙΑ».
Η ίδια η MIG στην ανακοίνωσή της αναφέρει πως στις 19 Μαΐου 2018 είχε γίνει αποδέκτης δεσμευτικής προσφοράς «από εταιρεία ελεγχόμενη από ξένα επενδυτικά κεφάλαια» για την πώληση του συνόλου της συμμετοχής της στο Διαγνωστικό και Θεραπευτικό Κέντρο Αθηνών ΥΓΕΙΑ Α.Ε. Μάλιστα το τίμημα που είχε προσφερθεί, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, ανέρχεται στο ποσό 0,92 ευρώ ανά μετοχή. Συνεπώς, το συνολικό ποσό με βάση το μετοχικό μερίδιο της εταιρείας στο ΥΓΕΙΑ πλησιάζει τα 200 εκατ. ευρώ (συγκεκριμένα τα 197.974.308,72 ευρώ).
Η δρομολογούμενη αποξένωση του μοναδικού ίσως εναπομείναντος περιουσιακού στοιχείου της MIG έχει δικαίως προκαλέσει ανησυχία στους κουρεμένους καταθέτες της πρώην Λαϊκής Τράπεζας, οι οποίοι υπήρξαν και τα μεγαλύτερα θύματα της οικονομικής καταστροφής του Μαρτίου του 2013. Μία τέτοια εξέλιξη, μας ανέφερε στέλεχος του ΣΥΚΑΛΑ, εξανεμίζει τις όποιες ελπίδες υπήρχαν ότι θα μπορούσε μέσα από την ανάκτηση των περιουσιακών στοιχείων του Ανδρέα Βγενόπουλου και των συνεργατών να είχε κατά κάποιο τρόπο περιοριστεί η οικονομική ζημιά που έχουν υποστεί από τις πράξεις και παραλείψεις των πρώην διοικούντων τη Λαϊκή Τράπεζα.
Επιφυλάχθηκε ο διαχειριστής
Εύλογα ερωτήματα προκαλεί η μη λήψη οποιωνδήποτε μέτρων από πλευράς του ειδικού διαχειριστή της πρώην Λαϊκής Τράπεζας κατά της συγκεκριμένης ενέργειας της MIG, αφού ως γνωστόν ο εν λόγω διαχειριστής πέτυχε τον Μάιο του 2013 την έκδοση διατάγματος από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας με το οποίο παγοποιήθηκαν όλα τα περιουσιακά στοιχεία 12 προσώπων, συμπεριλαμβανομένων του Ανδρέα Βγενόπουλου και της «MARFIN INVESTMENT GROUP HOLDINGS S.A». Ο «Π» επικοινώνησε χθες με τον ειδικό διαχειριστή κ. Κλεόβουλο Αλεξάνδρου και ζήτησε να μάθει εάν προτίθεται να αντιδράσει σε αυτή την εξέλιξη που δρομολογεί η MIG στην Αθήνα. Ο κ. Αλεξάνδρου επιφυλάχθηκε να μελετήσει το θέμα και μας παρακάλεσε να επικοινωνήσουμε εκ νέου σήμερα με το γραφείο του.
Υπενθυμίζουμε ότι πρόσφατα η Κύπρος κέρδισε την υπόθεση στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο όπου προσέφυγε η MIG του Α. Βγενόπουλου διεκδικώντας το ποσό των 1,05 δις ευρώ ως αποζημίωση για την επένδυση στην πρώην Λαϊκή Κυπριακή Τράπεζα.
Σύμφωνα κάποιες άλλες πληροφορίες, επηρεαζόμενοι καταθέτες της πρώην Λαϊκής έχουν απευθυνθεί διά επιστολή τους και στον ίδιο τον γενικό εισαγγελέα της Δημοκρατίας, ζητώντας την παρέμβασή του.