Μέτρα αστυνόμευσης στον λόφο Φιλοπάππου κατόπιν εορτής

Μια θανατηφόρα πτώση ενός 25χρονου, που προήλθε από ληστεία ζευγαριού στον Λόφο Φιλοπάππου, προκάλεσε -ως συνήθως- την καθυστερημένη… επιθεώρηση και αναβάθμιση ενός αποτυχημένου ή αναποτελεσματικού Ειδικού Σχεδίου Αστυνόμευσης της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής για την ασφάλεια της «βαριάς βιομηχανίας» του τουρισμού, το οποίο… πολύ-διαφημίστηκε την περασμένη Άνοιξη.

Οι ληστείες με σπασμένα μπουκάλια αυξάνονταν με γεωμετρική πρόοδο, αλλά οι φανερές ένστολες πεζές περιπολίες ήταν «άφαντες» ή αδύναμες να εποπτεύσουν τόσο μεγάλη περιοχή, ενώ και ο φωτισμός του Δημάρχου Αθηναίων Γιάννη Καμίνη, ήταν ανύπαρκτος.

Ο νέος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Αριστείδης Ανδρικόπουλος, θέλοντας δικαιολογημένα να δείξει τις προθέσεις του και την δική του φιλοσοφία αστυνόμευσης, πήγε στον Λόφο Φιλοπάππου, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά την «αποτυχία» του προηγούμενου σχεδίου ή την ελλειμματική εφαρμογή του από εκείνους που το… εκπόνησαν, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες αναθεώρησης και αναβάθμισής του.

 

Ενδεικτικό του «μηνύματος» που ήθελε να δώσει ο νέος αρχηγός, στους αξιωματικούς του Σώματος, ήταν πως βρέθηκε στον τόπο της τραγωδίας, μαζί με την Γενική Επιθεωρήτρια Αστυνομίας Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, αντιστράτηγο Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, ο αναπληρωτής Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής, Ανδρέας Βασιλόπουλος, ο διευθυντής της Ασφάλειας Αττικής, Γιώργος Ψωμάς, ο Διευθυντής της Άμεσης Δράσης Νίκος Οσταδημήτρης, ο Διευθυντής της Τροχαίας Αττικής, ταξίαρχος Νίκος Σπανουδάκης, ο επικεφαλής της Ομάδας ΔΙΑΣ και άλλοι αξιωματικοί της Ασφάλειας και Τάξης, που εμπλέκονται στην αστυνόμευσης της περιοχής.

Ο ανώτατο αστυνομικό κλιμάκιο διαπίστωσε τα κενά και «τρωτά» σημεία στην αστυνόμευση της περιοχής, και όλοι έκαναν λόγο για άμεση αλλαγή του σχεδίου και νέα μέτρα που θα εφαρμοστούν άμεσα.

Σε πρώτο στάδιο θα υπάρχει αύξηση των πεζών περιπολιών και έντονη αστυνομική παρουσία, περιμετρικά της περιοχής από Πνύκα έως Λόφο Φιλοπάππου. Μικτά κλιμάκια αστυνομικών θα προβαίνουν σε ελέγχους στα σημεία εισόδου προς τον Λόφο και θα πραγματοποιούνται τακτικές αστυνομικές επιχειρήσεις «σκούπα» για τον εντοπισμό ατόμων με παραβατικές συμπεριφορές και δράσεις.

Παράλληλα το ωράριο των περιπολιών αλλάζει και από τις 23:00 που τελείωνε μέχρι και χθες, τώρα η λήξη της βάρδιας θα είναι στη 01:00, τα ξημερώματα. Δεν αποκλείεται να εξεταστούν και εναλλακτικοί τρόποι αστυνόμευσης με ποδήλατα και μοτοσυκλέτες τύπου μότο κρος, όπου μπορεί να υπάρχει πρόσβαση.

Στο μεταξύ στο επίπεδο των αστυνομικών ερευνών για τον εντοπισμό των τριών δραστών της ληστείας που κατέληξε στην μοιραία πτώση του 25χρονου Νίκου, τα στελέχη του τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής, ενισχύουν τα δίκτυα πληροφοριών προς κύκλους κίνησης και επαφών υπηκόων από το Πακιστάν, Αφγανιστάν και Αλγερία, καθοδηγούμενοι από την κατάθεση της 23χρονης φίλης του θύματος από την Πορτογαλία.

Παράλληλα αναμένουν τα αποτελέσματα των εργαστηρίων της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, από την εξερεύνηση των ρούχων του άτυχου θύματος, της φίλης του και της τσάντας, με την οποία φαίνεται να ήρθαν σε επαφή, προς τυχόν εντοπισμό DNA και αποτυπωμάτων των δραστών.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος