FT: Πώς θα ανακάμψει μια χώρα με τέτοιο «brain drain»;

Εμπόδιο για την οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα αποτελεί η μαζική φυγή των Ελλήνων στο εξωτερικό, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

«Καθώς η Ελλάδα ετοιμάζεται να βγει από το μνημόνιο την επόμενη εβδομάδα, σε ένα δείγμα ότι η επιστροφή στην οικονομική κανονικότητα βρίσκεται κοντά, ο αριθμός των μορφωμένων Ελλήνων που δεν βλέπουν μέλλον στη χώρα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια στη μακροπρόθεσμη ανάκαμψη» γράφει η οικονομική εφημερίδα.

Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτουν οι ειδικοί, τα τελευταία οκτώ χρόνια έχουν φύγει από την Ελλάδα περίπου 400 χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως νέοι μορφωμένοι. Στην πλειονότητά τους είναι απόφοιτοι ιατρικής, μηχανικοί, ειδικοί στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Ζήτηση υπάρχει και για τα τουριστικά επαγγέλματα.

Ένας από τους τομείς που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το ΕΣΥ, καθώς υπάρχει έλλειψη της τάξης των 8.000 γιατρών. Παραθέτει μάλιστα το δημοσίευμα και τις δηλώσεις του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργου Πατούλη: «Η χώρα έχει χάσει περισσότερους από 18.000 γιατρούς, όχι μόνο νέους απόφοιτους ιατρικής αλλά και επιφανείς ειδικούς και για την ώρα υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι θα τους πάρουμε πίσω».

 

Ασφαλώς φιλοξενούνται και δηλώσεις ανθρώπων που έφυγαν. Οι περισσότεροι που μιλούν στους Financial Times αναφέρονται στις δυσκολίες να βρουν δουλειά, αλλά και την ψευδαίσθηση (τελικά) ότι η κρίση θα έληγε σε λίγα χρόνια και θα μπορούσαν να γυρίσουν.