(ΦΩΤΟ)-ΔΥΤΙΚΗ ΑΧΑΪΑ: Πιλοτικό σύστημα έγκαιρης ανίχνευσης και αξιολόγησης δασικών πυρκαγιών – Το Πανεπιστήμιο Πατρών στη Στροφυλιά

Στην ανάπτυξη πιλοτικού συστήματος έγκαιρης ανίχνευσης και αξιολόγησης δασικών πυρκαγιών που θα εφαρμοστεί στο Κοτύχι-Στροφιλιά προχωράει το Πανεπιστήμιο Πατρών στα επόμενα δύο χρόνια. Μέσα στο Σεπτέμβριο θα αγοραστεί ο απαραίτητος εξοπλισμός, τα τετρακόπτερα (ντρόουν) και θερμική κάμερα, ενώ μέχρι τα Χριστούγεννα θα ολοκληρωθούν οι αλγόριθμοι. Οι πτήσεις πάνω από το Κοτύχι και τη Στροφυλιά θα ξεκινήσουν τον ερχόμενο Φεβρουάριο.
Το σενάριο που έχει επιλεγεί για την προστατευόμενη περιοχή Κοτυχίου-Στροφυλιάς προβλέπει την εγκατάσταση σταθερής κάμερας με χωρική εμβέλεια 7-8 χιλιόμετρα (από τα περίπου 13 του οικοσυστήματος), αλλά και μιας θερμικής για να καλύπτει συμβάντα και κατά τη διάρκεια της νύκτας, που θα λειτουργεί 24 ώρες. Όπως εξήγησε στην ο ερευνητής Γιώργος Πατεράκης, όταν το σύστημα θα διαπιστώνει κίνδυνο, θα ξεκινάει μια αυτόνομη πτήση τετρακόπτερου (ντρόουν) το οποίο θα ελέγχει την περιοχή από ψηλά. Το πτητικό μέσο θα μπορεί να καταγράφει την κατάσταση για περίπου 45 λεπτά, όσο δηλαδή διαρκεί η μπαταρία του.Φύλακας από ψηλά στη Στροφυλιά
«Υπολογίζουμε ότι μέχρι τον Γενάρη θα εργαζόμαστε στο χώρο του Πανεπιστημίου για να κάνουμε δοκιμές και τροποποιήσεις στο σύστημα, και μετά θα κάνουμε τις πρώτες δοκιμές στο πεδίο για αλλαγές και τελειοποιήσεις, ώστε το Καλοκαίρι του ’19 να είμαστε έτοιμοι για χρήση» πρόσθεσε ο ερευνητής.
«Η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, προσπαθώντας να συμβάλλει στην χρήση καινοτόμων λύσεων στα θέματα Πολιτικής Προστασίας, συμμετέχει ως εταίρος στο έργο» δήλωσε από την πλευρά του, ο διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Δημήτρης Κατσαρός.
Οι δοκιμές θα αποβλέπουν στον εντοπισμό των θετικών και αρνητικών του συστήματος, όπως είναι ο χρόνος απόκρισης, το κόστος, η έκταση που μπορεί να καλύψει, ο χρόνος ενημέρωσης των δομών κ.ά.
Ο Γ. Πατεράκης πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα περιλαμβάνει και την εκπόνηση μοντέλων αξιολόγησης κινδύνου για όλη την περιοχή, τα οποία «θα έχουν τρέξει διάφορα σενάρια σε προσομοιώσεις ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν». Κατά αυτό τον τρόπο θα γίνει μια αξιολόγηση για τις πιο επικίνδυνες περιοχές στη Στροφυλιά και το Κοτύχι. Η συγκεκριμένη διαδικασία είναι σημαντική, όταν οι φορείς που έχουν την ευθύνη για την διαχείριση μιας πυρκαγιάς, καλούνται να πάρουν αποφάσεις για την περιστροφή της κάμερας, αν θα πρέπει να πετούν ταυτόχρονα τα τετρακόπτερα, αν υπάρχουν δύο συμβάντα σε ποιο θα πρέπει να κινηθούν πρώτα κ.ά.