ΛΟΓΓΟΣ: “Το Πανηγύρι”, σήμερα, από την Θεατρική Ομάδα του Φιλοπροοδευτικού Ομίλου

Σήμερα 11 Αυγούστου την ίδια ώρα, η θεατρική ομάδα του Φιλοπροοδευτικού Ομίλου Λόγγου «Ο Βύρων», υπό την σκηνοθετική καθοδήγηση του Δημήτρη Γιαννόπουλου, θα παρουσιάσει στο Πολιτιστικό Κέντρο Λόγγου, το διαχρονικό έργο του Δημήτρη Κεχαΐδη, “Το Πανηγύρι”, ένα έργο-ορόσημο της σύγχρονης νεοελληνικής δραματουργίας, το οποίο, μαζί με την “Αυλή των Θαυμάτων” του Ι.Καμπανέλλη, θεωρούνται οι δύο κολόνες του μεταπολεμικού ελληνικού θεάτρου και αναδείχτηκαν και τα δύο στην σκηνή του Θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν!
Ο Στρατηλάτης, παπλωματάς στο επάγγελμα, παλιός στρατιώτης της Μικρασιατικής Εκστρατείας, ζει με την οικογένειά του στο θεσσαλικό κάμπο. Η νομαδική ζωή, η αμορφωσιά, η φτώχεια αλλά και η αδράνεια εμποδίζουν την προκοπή του, αφήνοντας την οικογένειά του στο έλεος της μοίρας. Η γυναίκα του η Δέσποινα, πιο προσγειωμένη στην πραγματικότητα από όλους, παλεύει για την επιβίωσή τους και με την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής, παρασύρει βιαστικά την κόρη της σε ένα γάμο αταίριαστο. Η κατάσταση έτσι επιδεινώνεται και η οικογένεια σταδιακά αποξενώνεται, μέχρι τον οριστικό χωρισμό και την απομόνωση.
Από τις εξέχουσες μορφές της νεότερης ελληνικής θεατρικής δραματουργίας ήταν και είναι ο Δημήτρης Κεχαΐδης, που γεννήθηκε στα Τρίκαλα το 1933 και σπούδασε Νομικά στην Αθήνα. Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο με τα μονόπρακτα “Μακρινό λυπητερό τραγούδι” και” Παιχνίδια στις αλυκές”, τα οποία παίχτηκαν στο Θέατρο Τέχνης το 1958. Από τότε συνέδεσε τη θεατρική του ζωή με το υπόγειο του Κουν, και όλα τα έργα του, μέχρι το 1985 παρουσιάστηκαν στο Θέατρο Τέχνης, σε σκηνοθεσία Κάρολου Κουν. Τα έργα που ακολούθησαν είναι: “Ο μεγάλος περίπατος” (1959), “Το Πανηγύρι” (1962), τα μονόπρακτα, “Η Βέρα”, “Το τάβλι” (1972) και “Δάφνες και πικροδάφνες” (1979) έργο που συνυπέγραψε με τη σύντροφο της ζωής του Ελένη Χαβιαρά. Το τελευταίο έργο του που παρουσιάστηκε στις ελληνικές θεατρικές σκηνές είναι το “Με δύναμη από την Κηφισιά” (1995), που έδωσε την πρεμιέρα του στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων σε σκηνοθεσία Λευτέρη Βογιατζή. Έργα του παρουσιάστηκαν από το Εθνικό θέατρο, το Κρατικό θέατρο Βορείου Ελλάδος, Δημοτικά Περιφερειακά θέατρα και από διάφορους επαγγελματικούς και ερασιτεχνικούς θιάσους, μεταδόθηκαν από το ραδιόφωνο ή προβλήθηκαν στην τηλεόραση, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ο Δημήτρης Κεχαΐδης πέθανε στις 15.12.2005 στο σπίτι του, στα χέρια της συντρόφου του Ελένης Χαβιαρά, σε ηλικία 72 ετών. Τα τελευταία χρόνια υπέφερε από τη νόσο του Πάρκινσον
Το Δ.Σ. του Φιλοπροοδευτικού Ομίλου Λόγγου ευχαριστεί τους χορηγούς: Κομμώτρια Μαρία Οικονομοπούλου, «Το καλορίζικο» πλατεία Λόγγου, μεταφορές Αχιλλέας Φερφέλης, «Μαγικός αυλός» Ευθυμία Καπετζώνη, COMPUTER WORKS Γιώργος Γκότσης, Κρεοπωλείο Βασ. Δρούκα Σελιανίτικα, «Μια Φορά και Έναν Καιρό» – Λόγγος, λογιστικές υπηρεσίες Αναστάσιος Μπαλτουμάς, Φυτώρια Δημήτρης Μητρόπουλος, CIAO pizza –restaurant για την ευγενική υποστήριξή τους.