Η υγιεινή διατροφή συνδέεται με τη μείωση εμφάνισης καρκίνου

Σύμφωνα με μια ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο Cancer Research, ένα περιοδικό της Αμερικανικής Ένωσης για την Έρευνα για τον Καρκίνο, μια δίαιτα που ενθαρρύνει τόσο την υγιεινή διατροφή, τη σωματική δραστηριότητα και αποθαρρύνει την κατανάλωση αλκοόλ συσχετίστηκε με μειωμένο συνολικό κίνδυνο καρκίνου, κυρίως τον καρκίνο του μαστού, του προστάτη, και του παχέος εντέρου.

 

«Μεταξύ όλων των παραγόντων κινδύνου για τον καρκίνο (εκτός από το κάπνισμα), η διατροφή και η σωματική δραστηριότητα είναι τροποποιήσιμοι παράγοντες του τρόπου ζωής που μπορούν να συμβάλλουν στον κίνδυνο του καρκίνου», δήλωσε συγγραφέας της μελέτης, Mathilde Touvier, MSc, MPH, PhD, επικεφαλής της Ερευνητικής Ομάδας Διατροφικής Επιδημιολογίας (EREN) του Γαλλικού Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας και Ιατρικής Έρευνας (Inserm).

“Το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο εκτιμά ότι στις ανεπτυγμένες χώρες, περίπου το 35% των καρκίνων του μαστού και το 45% των καρκίνων του παχέος εντέρου θα μπορούσαν να αποφευχθούν με καλύτερη τήρηση των διατροφικών συστάσεων. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να διερευνηθεί ο ρόλος της διατροφής στην πρόληψη του καρκίνου “, πρόσθεσε ο Bernard Srour, υποψήφιος διδακτορικός για τη διατροφική επιδημιολογία στο EREN-Inserm.

Προκειμένου να εξεταστούν οι δεσμοί μεταξύ των τεσσάρων δεικτών διατροφής και του κινδύνου για καρκίνο, ο Srour, ο Touvier και οι συνάδελφοί τους έδωσαν στοιχεία από τη μελέτη NutriNet-Santé που ξεκίνησε το 2009 για να διερευνήσει τη σχέση μεταξύ διατροφής και υγείας σε μια γαλλική ομάδα. Η μελέτη αυτή περιελάμβανε ένα μεγάλο δείγμα 41.543 ατόμων ηλικίας 40 ετών και άνω, τα οποία δεν είχαν ποτέ διαγνωστεί με καρκίνο πριν από τη συμπερίληψή τους στη μελέτη. Οι συμμετέχοντες ολοκλήρωναν διαδικτυακούς διατροφικούς φακέλους ανά εξάμηνο, στους οποίους αναφέρθηκαν όλα τα τρόφιμα και τα ποτά που καταναλώθηκαν κατά τη διάρκεια μιας 24ωρης περιόδου. Οι ερευνητές στη συνέχεια υπολόγισαν την προσήλωσή τους σε κάθε μία από τις τέσσερις διατροφικές βαθμολογίες της μελέτης.

Μεταξύ Μαΐου 2009 και 1 Ιανουαρίου 2017, διαγνώστηκαν 1.489 περιπτώσεις καρκίνου στους συμμετέχοντες στη μελέτη, συμπεριλαμβανομένων 488 καρκίνων του μαστού, 222 καρκίνων προστάτη και 118 καρκίνων του παχέος εντέρου. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν πολλαπλά μεταβλητά μοντέλα αναλογικού κινδύνου Cox για να χαρακτηρίσουν τις σχέσεις μεταξύ κάθε διατροφικής βαθμολογίας και κινδύνου για καρκίνο.

Η μελέτη έδειξε ότι μια αύξηση κατά ένα σημείο της βαθμολογίας WCRF / AICR συσχετίστηκε με μείωση κατά 12% του συνολικού κινδύνου για καρκίνο. Μείωση κατά 14% του κινδύνου καρκίνου του μαστού και μείωση του κινδύνου καρκίνου του προστάτη κατά 12%.

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η συμβολή μιας υγιεινής διατροφής ήταν πιο σημαντική από οποιαδήποτε μεμονωμένη διατροφική σύσταση. Για παράδειγμα, τα αντιοξειδωτικά από τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να συμβάλουν στην εξουδετέρωση οξειδωτικής βλάβης στο DNA που προκαλείται από το κόκκινο κρέας και το επεξεργασμένο κρέας και η άσκηση μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, αντισταθμίζοντας εν μέρει τις επιδράσεις των τροφίμων υψηλής περιεκτικότητας σε νάτριο.

“Αυτό τονίζει το ρόλο ενός γενικού υγιεινού τρόπου ζωής διατροφής, σωματικής άσκησης και αποφυγής του αλκοόλ στην πρόληψη του καρκίνου”, ανέφερε ο Srour. «Είναι επομένως σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι κάθε παράγοντας του τρόπου ζωής μετράει και δεν είναι ποτέ αργά για να υιοθετήσουμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής».

«Στην τελευταία έκθεσή της, η WCRF δήλωσε ότι υπάρχει πλέον πειστικά στοιχεία ότι η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο του στοματοφάρυγγα, του οισοφάγου, του ήπατος, του παχέος εντέρου, και μετά την εμμηνόπαυση καρκίνου του μαστού», δήλωσε ο Touvier.
Οι συγγραφείς ανέφεραν ότι ο βασικός περιορισμός της μελέτης είναι ότι, ως εθελοντική μελέτη, μπορεί να έχει υπερβολική παρουσία γυναικών, ατόμων με συνειδησιακές συμπεριφορές και ατόμων με υψηλότερα κοινωνικοοικονομικά και εκπαιδευτικά επίπεδα. Ως αποτέλεσμα, ορισμένες ανθυγιεινές συμπεριφορές μπορεί να μην έχουν αντιπροσωπευτεί κατάλληλα και οι συσχετίσεις μεταξύ της υγιεινής διατροφής και της πρόληψης του καρκίνου μπορεί να είναι πιο έντονες από ό, τι υποδεικνύεται.

Επειδή οι προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι Γάλλοι καταναλώνουν περισσότερα φρούτα και λαχανικά και λιγότερα ζαχαρούχα ποτά και επεξεργασμένα τρόφιμα από τον αμερικανικό πληθυσμό, οι συγγραφείς δήλωσαν ότι η συμμόρφωση με τις συστάσεις του WCRF / AICR πιθανότατα θα αποδώσει πιο δραματικά αποτελέσματα στον αμερικανικό πληθυσμό.

Πληροφορίες από : American Association for Cancer Research