Η συχνή χρήση της σάουνας μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

Η συχνή χρήση της σάουνας συνδέεται με το μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με νέα διεθνή μελέτη. Σε μια δεκαετή μελέτη παρακολούθησης, για τους ανθρώπους που κάνουν σάουνα 4-7 φορές την εβδομάδα ήταν 61% λιγότερο πιθανό να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο από όσους κάνουν σάουνα μία φορά την εβδομάδα.

Αυτή είναι η πρώτη μελέτη μεγάλης κλίμακας για το θέμα αυτό.

Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι μία από τις κύριες αιτίες αναπηρίας παγκοσμίως, θέτοντας ένα βαρύ ανθρώπινο και οικονομικό βάρος στις κοινωνίες. Ο μειωμένος κίνδυνος που σχετίζεται με τη σάουνα βρέθηκε από μια ομάδα επιστημόνων από τα Πανεπιστήμια της Ανατολικής Φινλανδίας, του Μπρίστολ, του Λέστερ, της Ατλάντα, του Κέιμπριτζ και του Ίνσμπρουκ.

Τα ευρήματα βασίζονται στη μελέτη KIHD με βάση τον πληθυσμιακό ισχαιμικό κίνδυνο καρδιακής νόσου (KIHD) και συμμετείχαν 1.628 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 53 έως 74 ετών που ζούσαν στο ανατολικό τμήμα της Φινλανδίας. Με βάση τη συχνότητα λήψης παραδοσιακών φινλανδικών λουτρών σάουνας (σχετική υγρασία 10-20%), οι συμμετέχοντες στη μελέτη χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: εκείνοι που έκαναν σάουνα μία φορά την εβδομάδα, σε εκείνους που έκαναν σάουνα 2-3 φορές την εβδομάδα και σε αυτούς που έκαναν 4-7 φορές την εβδομάδα.

Όσο πιο συχνή η χρήση της σάουνας τόσο μικρότερος ήταν ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου. Σε σύγκριση με άτομα που λάμβαναν μία συνεδρία σάουνας την εβδομάδα, ο κίνδυνος μειώθηκε κατά 14% μεταξύ των ατόμων με 2-3 συνεδρίες και του 61% μεταξύ των ατόμων με 4-7 συνεδρίες. Η συσχέτιση συνεχίστηκε ακόμα και αν ληφθούν υπόψη οι συμβατικοί παράγοντες κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου, όπως η ηλικία, το φύλο, ο διαβήτης, ο δείκτης μάζας σώματος, τα λιπίδια του αίματος, η κατανάλωση οινοπνεύματος, η σωματική δραστηριότητα και η κοινωνικοοικονομική κατάσταση. Η δύναμη της συσχέτισης ήταν παρόμοια στους άνδρες και τις γυναίκες.

Προηγούμενα αποτελέσματα από τη μελέτη KIHD στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας έδειξαν ότι η συχνή σάουνα μειώνει επίσης σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακής θνησιμότητας και όλων των αιτιών θνησιμότητας. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι μηχανισμοί που οδηγούν τη σύνδεση κολύμβησης σάουνας με μειωμένο εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να περιλαμβάνουν μείωση της αρτηριακής πίεσης, διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος, θετική επίδραση στο αυτόνομο νευρικό σύστημα και βελτιωμένη καρδιαγγειακή λειτουργία. Σε μια πρόσφατη πειραματική μελέτη, η ίδια ομάδα επιστημόνων έδειξε επίσης ότι η σάινα έχει οξεία επίδραση στην ακαμψία του αρτηριακού τοιχώματος, επηρεάζοντας έτσι τις παραμέτρους της αρτηριακής πίεσης και της καρδιακής λειτουργίας.
Πηγή: University of Eastern Finland