Εξέταση ανιχνεύει την οστεοαρθρίτιδα πριν εκδηλωθεί

Η οστεοαρθρίτιδα προκαλείται από τη φθορά του χόνδρου που βρίσκεται ανάμεσα στις αρθρώσεις και βοηθά στην κίνηση των οστών.

Πολλοί είναι εκείνοι που πάσχουν από αυτή και αρκετές φορές η διάγνωσή της γίνεται σε τόσο προχωρημένο στάδιο όπου ο ασθενής να υποφέρει από έντονους πόνους ή ακόμα και να χρειάζεται αντικατάσταση οστού.

Η νέα εξέταση που πρόκειται να γίνει διαθέσιμη στη Μ. Βρετανία το 2020, ανιχνεύει την πρωτεϊνη γλυκοσεπάνη, η οποία ελευθερώνεται στο αίμα όταν οι αρθρώσεις έχουν υποστεί φθορές. Η είδηση είναι ελπιδοφόρα για πολλούς ανθρώπους που δε γνωρίζουν ότι έχουν οστεοαρθρίτιδα ώστε να λάβουν εγκαίρως τα απαραίτητα μέτρα και να αποφύγουν χειρότερα συμπτώματα αργότερα.

Οι πρώτοι ερευνητές που εντόπισαν την πρωτεϊνη γλυκοσεπάνη σε πάσχοντες από οστεοαρθρίτιδα, ήταν από το Πανεπιστήμιο της Λιέγης στο Βέλγιο και το Πανεπιστήμιο του Warwick τρία χρόνια πριν.

Βασισμένη στα δικά τους επιστημονικά πορίσματα, μια πρόσφατη έρευνα συνέκρινε 66 πάσχοντες από οστεοαρθρίτιδα με 29 υγιείς ανθρώπους. Ετσι διαπιστώθηκε ότι τα επίπεδα της γλυκοσεπάνης είναι 38% αυξημένα σε όσους βρίσκονται στα πρώτα στάδια της πάθησης ενώ η πρωτεϊνη είναι 6 φορές πιο υψηλή σε εκείνους που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο οστεοαρθρίτιδας.

Η δρ. Naila Rabbani από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Warwick δήλωσε: «Η συγκεκριμένη εξέταση αίματος ανιχνεύει την οστεοαρθρίτιδα δυο χρόνια πριν εμφανιστεί οποιοδήποτε σύμπτωμα και 3-4 χρόνια πριν αισθανθεί κάποιος σοβαρό πόνο. Το επόμενό μας βήμα είναι η εφαρμογή της εξέτασης σε πολλούς χιλιάδες ασθενείς.»

Για τη νέα εξέταση της οστεοαρθρίτιδας απαιτείται μόνο μια σταγόνα αίμα και είναι κατά 98% ακριβής.