Σε δόσεις οι ευθύνες, οι παραιτήσεις και οι καρατομήσεις για την τραγωδία στο Μάτι

Μετά την παραίτηση του Νίκου Τόσκα από τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, 11 ημέρες μετά την τραγωδία στο Μάτι, ήταν αναμενόμενο να ακολουθήσουν αντικαταστάσεις, αλλά και άλλες παραιτήσεις προσώπων.

Τελικά, δύο ημέρες μετά τον κ. Τόσκα ακολούθησε η αντικατάσταση των αρχηγών της ΕΛ.ΑΣ. και του Πυροσβεστικού Σώματος, την Κυριακή, και σήμερα, 14 ημέρες μετά την τραγωδία με τους (έως τώρα) 91 νεκρούς στο Μάτι, ήρθε και η παραίτηση του ΓΓ Πολιτικής Προστασίας.

Υπενθυμίζεται πως οι κ. Τόσκας, Τσουβάλας και Τερζούδης ήταν παρόντες και στη συνέντευξη Τύπου στις 26 Ιουλίου, όπου ουσιαστικά η κυβέρνηση δεν αναγνώρισε κάποιο λάθος στους χειρισμούς στο Μάτι. Μάλιστα, είχαν δηλώσει υπερήφανοι για τις αντιδράσεις της κρατικής μηχανής στις φονικές πυρκαγιές.

Οταν ο Τσίπρας ανέλαβε την πολιτική ευθύνη

Μετά τις σφοδρές κοινωνικές αντιδράσεις ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις 27 Ιουλίου ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία στο Μάτι, υποστηρίζοντας πως δεν θα κάνει δεκτές παραιτήσεις και δεν θα προχωρήσει σε καρατομήσεις.

Τελικά, όμως, μία εβδομάδα μετά άνοιξε η πόρτα της εξόδου για τον Νίκο Τόσκα και sth συνέχεια ακολούθησαν οι καρατομήσεις σε ΕΛ.ΑΣ., Pυροσβεστική και ΓΓ Πολιτικής Προστασίας.

Η έξοδος Τσόσκα από την κυβέρνηση

Ο πρωθυπουργός Aλέξης Τσίπρας είχε το απόγευμα της Παρασκευής 3 Αυγούστου συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, στην οποία και έκανε δεκτή την παραίτησή του μετά τη μεγάλη καταστροφή στο Μάτι.

Ο κ.Τόσκας κατά τη διάρκεια της συνάντησης, και με δεδομένο ότι έχει παρέλθει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, επανήλθε 11 ημέρες μετά τις φονικές πυρκαγιές στην παραίτηση που είχε καταθέσει στον πρωθυπουργό την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι αποπομπές σε ΕΛ.ΑΣ. και Πυροσβεστική 

Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε η καρατόμηση των αρχηγών της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, Κωνσταντίνου Τσουβάλα και Σωτήρη Τερζούδη, αντίστοιχα, οι οποίοι και αυτοί με τη σειρά τους στη συνέντευξη Τύπου για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι είχαν υποστηρίξει ότι δεν είχαν διαπιστώσει λάθη στην αντιμετώπιση της φωτιάς και ότι θα έκαναν ξανά ό,τι έκαναν το βράδυ της Δευτέρας 23 Ιουλίου.

Η παραίτηση του ΓΓ Πολιτικής Προστασίας 

Σήμερα, εκτός Πολιτικής Προστασίας τέθηκε ο Γιάννης Καπάκης, δύο εβδομάδες μετά την τραγωδία. Ο ίδιος επισκέφτηκε το πρωί τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη και υπέβαλε την παραίτησή του, η οποία και έγινε δεκτή.  Πρόκειται για την τέταρτη παραίτηση μετά την καταστροφική πυρκαγιά και την τραγωδία στο Μάτι, όπου οι νεκροί έχουν ήδη φθάσει τους 91.

Υπενθυμίζεται πως, αν και ήταν ο άνθρωπος που έπρεπε να έχει τον απόλυτο έλεγχο συντονισμού στις επιχειρήσεις στην πυρκαγιά στο Μάτι, ο κ. Καπάκης παρέμενε άφαντος μετά την τραγωδία. Δεν πήγε ούτε στη συνέντευξη Τύπου, με πολλούς να μιλούν από τότε για μία δεδομένη παραίτηση.