Πολύπλοκη και ίσως αδύνατη η χρήση εμβολίου για την αντιμετώπιση της νέας έκρηξης του Ebola

Θα είναι πολύπλοκη και ίσως αδύνατη η χρήση εμβολίου για την αντιμετώπιση της νέας έκρηξης του Ebola της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, ανέφερε την Πέμπτη ο επικεφαλής έκτακτης ανάγκης της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας.
Ένα ξέσπασμα Έμπολα εμφανίστηκε την Τετάρτη στη βορειοανατολική επαρχία του Βόρειου Κίμπου του Κονγκό και σχεδόν 20 αξιωματούχοι του ΠΟΥ είναι ήδη στο δρόμο τους προς το επίκεντρο της έξαρσης, δήλωσε ο Πίτερ Σαλάμα στο Reuters στην έδρα της WHO στη Γενεύη.

Οι υπάλληλοι δεν έχουν ακόμη επιβεβαιώσει τον τύπο του Έμπολα που εκδηλώθηκε. Αυτές οι πληροφορίες, που αναμένονται μέσα σε λίγες ημέρες, είναι κρίσιμες για τη στρατηγική του εμβολίου.

Θα μπορούσε να είναι το στέλεχος της Εμπολα Ζαΐρ, Σουδάν ή Μπάντιμπουγιο, δήλωσε ο Σαλάμα, αν και το υψηλό ποσοστό θνησιμότητας έδειξε το Ζαΐρ, το ίδιο είδος Έμπολα που προκάλεσε την τελευταία έκρηξη του Κονγκό, η οποία αναγγέλθηκε μόλις την περασμένη εβδομάδα.

Αυτή η προσπάθεια βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό στο εμβόλιο της Merck (MRK.N), το οποίο δόθηκε σε ασθενών με Ebola και σε όσους ήρθαν σε επαφή μαζί τους, για να φράξει τη νόσο και να σταματήσει την εξάπλωσή της.

“Αν νέες (εστίες) έχουν τη μορφή Ebola Zaire, τότε σίγουρα θα είχαμε αυτή την επιλογή εμβολιασμού”. “Αν δεν πρόκειται γι αυτή τη μορφή, πρέπει να εξετάσουμε πολύ πιο πολύπλοκες επιλογές και ίσως να μην έχουμε επιλογές εμβολιασμού.” , δήλωσε ο Salama.

Το εμβόλιο της Merck είναι αποτελεσματικό μόνο έναντι του στελέχους Ζαΐρ και είναι το μόνο εμβόλιο που έχει περάσει από τις δοκιμές αποτελεσματικότητας της Φάσης 3, δήλωσε εκπρόσωπος της παγκόσμιας συμμαχίας εμβολίων GAVI.

Ένα άλλο εμβόλιο αναπτύσσεται από την Johnson & Johnson (JNJ.N) για την προστασία από πολλαπλές σχετιζόμενες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του στελέχους του Σουδάν.

“Ωστόσο, δεν έχει περάσει από τη φάση 3 και θα έπρεπε να αναπτυχθεί ως μέρος μιας κλινικής δοκιμής”, ανέφερε ο εκπρόσωπος της GAVI. “Δεν έχουμε ακόμη αξιόπιστα δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητά του.”

Ο δακτυλιοειδής εμβολιασμός εξαρτάται από τον εντοπισμό όλων των πιθανών πάσχοντων από το Έμπολα, κάτι που μπορεί να είναι αδύνατο στο βορειοανατολικό Κονγκό, όπου η Σαλαμά είπε ότι υπήρχαν πάνω από 100 ένοπλες ομάδες. Αντ ‘αυτού, ο ΠΟΥ θα μπορούσε να εξετάσει “μια πιο ομοιογενή γεωγραφική στρατηγική”.

Οι ανησυχίες για την ασφάλεια θα αξιολογούνται καθημερινά και ενδέχεται να υποχρεώσουν την ΠΟΥ να κρατήσει το προσωπικό πίσω στις πόλεις Γκόμα και Κινσάσα μέχρι να εξασφαλιστεί η ασφάλειά τους.

Μπορούν να χρειαστούν τεθωρακισμένοι μεταφορείς προσωπικού και υποστήριξη από ειρηνευτικές δυνάμεις του U.N., καθιστώντας πολύ δύσκολη την ανάπτυξη επαφών που χρησιμοποιήθηκε στην προηγούμενη εστία.

Ο ΠΟΥ αντιμετώπισε ένα ξέσπασμα στην ίδια περιοχή πριν από περίπου μια δεκαετία “όπου έπρεπε να διαπραγματευτούμε με πολλές ένοπλες παρατάξεις”, δήλωσε ο Σαλάμα.

“Έτσι υπάρχει εμπειρία στην οργάνωση. Αυτό δεν σημαίνει ότι αυτό θα είναι απλό. “