(ΦΩΤΟ)-ΠΑΤΡΑ: Επίσκεψη του ΚΚΕ στην Πυροσβεστική για ελλείψεις και ετοιμότητα

Επίσκεψη στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Αχαϊας πραγματοποίησε το πρωί της Παρασκευής, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Νίκο Καραθανασόπουλο, μέλος της ΚΕ του κόμματος και βουλευτή του Νομού και αποτελούμενη από τον γραμματέα της ΤΕ Αχαϊας, Σπύρο Μπέτση και τον Περιφερειακό Σύμβουλο Δυτικής Ελλάδας, στέλεχος του κόμματος, Κώστα Κοτσιλιάνο.
Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με το Διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, Νίκο Ρουμελιώτη, αλλά και με τη διοίκηση και το προσωπικό της Υπηρεσίας, όπως και της 6ης ΕΜΑΚ που στεγάζεται στην ίδιο χώρο.
Από τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε, διαπιστώθηκαν για ακόμη μία φορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν συνολικά οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Αχαΐα και το γεγονός ότι αυτά στις περισσότερες των περιπτώσεων μεγαλώνουν χρόνο με το χρόνο, λόγω τις έλλειψης κονδυλίων αλλά και των απαραίτητων μέτρων ενίσχυσης τους.
Ορισμένα από τα σημαντικότερα που αναφέρθηκαν, είναι η έλλειψη προσωπικού που ανέρχεται στα 70 άτομα για όλο το νομό, με βάση το Οργανόγραμμα της Υπηρεσίας, που αντιστοιχεί περίπου στο 15% της δύναμης που θα έπρεπε να έχει. Όπως τονίστηκε τόσο από τη διοίκηση της Υπηρεσίας όσο και το προσωπικό, τα κενά είναι μεγαλύτερα αν συνυπολογιστεί η δύναμη των συμβασιούχων που προσλαμβάνονται με συμβάσεις ορισμένων μηνών, προσωπικό που ζητείται να μονιμοποιηθεί μιας και πολλοί έχουν εμπειρία χρόνων.
Επισημάνθηκε η παλαιότητα του εξοπλισμού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, τόσο σε οχήματα και ιδίως αυτών που επιχειρούν στις δασικές πυρκαγιές (ορισμένα είναι 40 χρόνων), όσο και του ατομικού εξοπλισμού των πυροσβεστών. Όπως τονίστηκε η τελευταία σημαντική προμήθεια ατομικών υλικών εξοπλισμού του προσωπικού της Υπηρεσίας (άρβυλα, ειδικές στολές κλπ) έγινε το 2004 και από τότε δεν υπήρξε άλλη, ακόμη και για υλικά που έχουν συγκεκριμένο χρονικό όριο ζωής και είτε πλέον δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν άλλο, είτε η ημερομηνία λήξης τους είναι άμεση (αναπνευστήρες, ειδικές στολές κα), και ακόμη δεν έχει προβλεφθεί η αντικατάστασή τους.
Ένα άλλο ζήτημα που τέθηκε είναι το σοβαρό κτιριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Υπηρεσία, όπως και η 6η ΕΜΑΚ (που καλύπτει περιφερειακές ανάγκες και όχι μόνο του νομού Αχαϊας), αφού στεγάζεται σε κτίριο ακατάλληλο και πρέπει άμεσα να κατασκευαστεί άλλο ή να βρεθεί άλλο κατάλληλο. Όπως τονίστηκε, υπάρχει κίνδυνος εγκλωβισμού της Υπηρεσίας σε ενδεχόμενο δυνατής σεισμικής δόνησης, κάτι που μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες.
Σε ότι αφορά επίσης την θωράκιση των περιοχών του νομού από ενδεχόμενο πυρκαγιάς, επισημάνθηκε η αναγκαιότητα δημιουργίας τουλάχιστον 2ου πυροσβεστικού σταθμού εντός των ορίων του Δήμου Πατρέων (σήμερα είναι ένας), ώστε να καλύπτονται πιο επαρκώς τα διοικητικά όριά του.
Επιπλέον από το προσωπικό της 6ης ΕΜΑΚ τονίστηκε ότι αναγκάζεται να πληρώνει για την ειδική εκπαίδευσή του ιδιαίτερα για τα ζητήματα αντιμετώπισης καταστάσεων σε ορεινούς όγκους, αφού αυτή δεν παρέχεται από την Υπηρεσία κεντρικά ή τοπικά, αλλά από ιδιώτες, με την πληρωμή να φτάνει μέχρι και τα 500 με 600 ευρω για κάθε έναν.
Από την πλευρά του Κόμματος, το μέλος της ΚΕ και βουλευτής, αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχουν γίνει από πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου συνολικά και τοπικά από το ΚΚΕ και μεταξύ άλλων επεσήμανε:Πάτρα:Επίσκεψη του ΚΚΕ στην Πυροσβεστική (Φωτο)
“Αποτελεί συνειδητή επιλογή όλων των Κυβερνήσεων η υποβάθμιση των Υπηρεσιών που σχετίζονται με την προστασία της ανθρώπινης ζωής, όπως και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Υποβάθμιση που προκύπτει από το γεγονός ότι το αστικό κράτος και οι Κυβερνήσεις του, έχουν ως προτεραιότητα την ικανοποίηση των αναγκών του κεφαλαίου. Στις σημερινές συνθήκες, αποτελεί ζήτημα παρέμβασης του λαϊκού παράγοντα η διεκδίκηση ενός ολοκληρωμένου και εφαρμόσιμου σχεδίου προστασίας της ανθρώπινης ζωής με τις κατάλληλες υποδομές για την πρόληψη και την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων με ενιαίο συντονισμό των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών και γενναία αύξηση των κονδυλίων στη χρηματοδότηση της Δασικής Υπηρεσίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την κάλυψη του συνόλου των αναγκών, τόσο σε έμψυχο δυναμικό σε μέσα ατομικής προστασίας και σε μέσα επίγεια και εναέρια, όσο για τα ζητήματα της εκπαίδευσης των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών αλλά και του συνόλου του λαού. Από αυτή την πλευρά το ΚΚΕ θα συνεχίσει να επισημαίνει και να προβάλει τα ζητήματα που έχουν σχέση με την αντιπυρική θωράκιση και τα οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σε αυτές τις Υπηρεσίες”.