Στάχτη στα μάτια του κόσμου οι υπουργικές τροπολογίες

«Στάχτη στα μάτια του κόσμου» και χαρακτήρισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος τις υπουργικές τροπολογίες για τις αποζημιώσεις των πυρόπληκτων και τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «άνθρακες ο θησαυρός» .

Tόνισε ότι η πολύνεκρη πυρκαγιά στην Αττική ήταν ένα «προσχεδιασμένο έγκλημα με διαχρονικές ευθύνες από τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις». Για τις αποζημιώσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ανέφερε ότι δεν είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα, πως είναι στάχτη στα μάτια του κόσμου. Σημείωσε δε, ότι με ευθύνη του κράτους πρέπει να αποκατασταθούν οι ζημιές στο 100% και πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ δεν μπορεί να αποδεχθεί την τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών.

Για την τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας περί κατεδαφίσεων υπογράμμισε ότι είναι «άνθρακες ο θησαυρός», καθώς φιλοδοξία είναι η υλοποίηση ενός νομοθετικού πλαισίου 30 ετών και δεν εντάσσεται σε κανένα απολύτως σχεδιασμό αντιπυρικής προστασίας. Έκανε επίσης λόγο για υποκρισία από την κυβέρνηση που αυτή, όπως και οι προηγούμενες, πήρε μέτρα και ψήφισε νόμους για την παραχώρηση δασών, ακτών και ορεινών όγκων στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ο κ. Καραθανασόπουλος, σχολίασε πως δεν υπάρχει κανένα απολύτως μέτρο και σχέδιο για άλλες περιοχές της χώρας όπου οι κάτοικοι ανησυχούν για το ενδεχόμενο να ξεσπάσει μια ανάλογη πυρκαγιά, όπως στην Ανατολική Αττική.

Σε ότι αφορά την τροπολογία του υπουργείου Εργασίας για την παροχή επιδόματος ανεργίας στους πυρόπληκτους, σημείωσε ότι το ΚΚΕ την στηρίζει αλλά συμπλήρωσε ότι είναι πολύ μικρό το ποσό και δεν καλύπτει τις απώλειες στο εισόδημα.